Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een kijkje in het klaslokaal van Lindsey: ‘De kinderen leren me om soms te relaxen’

Door Daphne Geelink 15 november 2020

Sommige kinderen hebben geen idee wat ze later willen worden, anderen zijn vanaf jongs af aan al zeker van hun zaak. Zo ook Lindsey Toet (24): als kind wist ze dat ze later voor de klas wilde staan. Inmiddels is ze lerares van groep 8 op KBS Laurentius in het Ginneken.

“Het was voor mij een meisjesdroom om juf te worden”, vertelt Lindsey. “Die droom is nooit veranderd. Toen ik na de middelbare school een keuze moest maken, schreef ik me direct in voor de pabo op Avans Hogeschool. Tijdens mijn studie merkte ik dat er – uiteraard – veel meer bij kwam kijken dan dat ik als kind dacht. Dit weerhield me er niet van om mijn diploma te halen en dit mooie beroep uit te oefenen.”

Van kleuterklas naar groep 8

Lindsey liep tijdens haar opleiding veelal stage in kleuterklassen. “In het derde jaar moest ik kiezen of ik met jongere of oudere kinderen wilde werken. Ik koos voor dat eerste, omdat ik het erg naar mijn zin had bij de kleuters. Na het behalen van mijn diploma solliciteerde ik bij KBS Laurentius. Het eerste jaar deed ik drie dagen in de week invalwerk en de andere twee dagen had ik een vaste groep. Daarna kwam er een fulltime functie vrij in groep 8. Iets totaal anders dan dat ik gewend was.”

“Het is nu het vierde jaar dat ik lesgeef aan groep 8 en ik zou niet meer anders willen. Kleuters zijn geweldig, maar ik merkte al snel dat groep 8 beter bij me past. Dit komt omdat ik me naast een leerkracht, ook een coach voel. We werken samen naar een einddoel: ik vind het zo bijzonder dat kinderen een stuk zelfstandiger weggaan dan dat ze binnenkwamen. Uiteindelijk hoeven ze het leerwerk en de opdrachten niet voor mij te doen, maar ik ben er wel om te helpen.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

Naar de middelbare school

“Ze komen als kinderen binnen in groep 8 en gaan als pubers naar de middelbare school. Het is heel mooi om ze daarop voor te bereiden. De musical en het afscheid zijn voor zowel de kinderen als voor mij heel emotioneel. Het is zo gek dat ik ze daarna niet meer in mijn klas heb. Ik zeg altijd dat ze eens terug moeten komen om te vertellen hoe het op de middelbare school is. Sommige kinderen doen dat ook. Het maakt me trots dat ze dan nog aan me terugdenken.”

Corona

Door corona moesten basisscholen begin dit jaar een tijd dicht. “Daar baalde ik van”, stelt Lindsey. “Gelukkig pakten we het als school snel op: we keken gelijk wat er wel mogelijk was. Die maandag, een dag na de persconferentie, kwamen we bij elkaar en vrijdag kregen de eerste groepen online les. Het was vooral even schakelen, maar ik probeerde het zo goed mogelijk op te pakken. ‘We gaan er gewoon voor’, dacht ik.”

Een aantal weken later kon Lindsey weer op school lesgeven. “We werkten toen met shifts. De ene dag was een deel van de klas aan de beurt, de dag erna kreeg het andere deel les in het lokaal. Inmiddels zit iedereen weer in de klas, mits ze niet in quarantaine moeten.”

Onbevangen

Van rekenen en Engels tot spelling en wereldoriëntatie: Lindsey brengt de kinderen van alles bij. “Het is weleens andersom hoor, dat de kinderen mij wat leren”, zegt Lindsey lachend. “Ik kan de lat nogal hoog leggen voor mezelf. De kinderen herinneren me eraan om soms te relaxen en mezelf niet zo druk te maken. Ze zijn dan bijvoorbeeld lekker rustig aan het werk, zonder zorgen en dan denk ik: daar kan ik nog wat van leren.”

Ook meedoen?

Ben je leerkracht in Breda en lijkt het je leuk om jouw verhaal met ons te delen? Geef je dan op via [email protected] en wie weet komen we binnenkort een kijkje nemen in jouw klaslokaal.

Lees ook:

Manon (23) runt een eigen winkel in Breda: ‘Ik wist het al vanaf kleins af aan’

Eigenaresse en jonge onderneemster Manon (23) heeft altijd al de droom gehad om voor zichzelf te beg...

Een kijkje in het klaslokaal van juf Emma: ‘De kleuters merken dat het een spannende tijd is’

Hoe is het om voor de klas te staan? Volgens Emma Cann (26), lerares bij KBS Laurentius in het Ginne...
susan van der sterren

Susan verhuisde voor de liefde van Breda naar Malta: ‘Het was heel spannend’

Sommigen blijven voor altijd in de Parel van het Zuiden, anderen kiezen ervoor om Breda te verruilen...

Meer over

Bredanaars

adv.