Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een kijkje in het klaslokaal van juf Emma: ‘De kleuters merken dat het een spannende tijd is’

Door Daphne Geelink 8 november 2020

Hoe is het om voor de klas te staan? Volgens Emma Cann (26), lerares bij KBS Laurentius in het Ginneken, is het een van de mooiste beroepen die er bestaat. “Het is een eer dat ik dit elke dag mag doen.”

Emma had niet altijd de droom om juf te worden. “Ik deed een jaar een economische opleiding, maar merkte al snel dat deze niet bij me paste”, zegt ze. Een zoektocht naar een andere studie volgde. “De pabo leek me leuk: omdat ik niet veel tijd had om een nieuwe keuze te maken, was het allemaal best impulsief.” Het pakte goed uit voor de Bredase. “Als ik opnieuw moest kiezen, zou ik het zo weer doen. Het onderwijs is de afgelopen tijd weleens negatief in het nieuws geweest, maar ik wil benadrukken dat het zo’n mooi beroep is. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: Emma Cann

Voor het eerst naar school

“Na het afronden van mijn studie aan Avans Hogeschool in Breda, solliciteerde ik bij KBS Laurentius en werd ik aangenomen. Het eerste jaar stond ik voor verschillende groepen, het jaar daarop was ik de juf van groep 5 en inmiddels is dit mijn derde jaar met de kleuterklas.” Emma zit helemaal op haar plek hier. Ze vertelt: “De kinderen komen bij mij voor het eerst in aanraking met school. Ik volg hun ontwikkeling vanaf het moment dat ze binnenkomen. Dat is heel bijzonder.”

Toch zou Emma het ook niet erg vinden om aan een andere groep les te geven. “Elk jaar heeft zijn eigen charmes. Groep 8 lijkt me ook heel bijzonder. Die kinderen hebben acht jaar hier op school gezeten en als docent sluit je dan samen met hen het jaar af. Dat vind ik altijd heel emotioneel.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: Emma Cann

Corona

Het lesgeven werd voor Emma tijdelijk anders toen de scholen dicht moesten vanwege corona. “De groepen 3 tot en met 8 kregen iedere dag van 8.00 tot 12.00 uur digitaal les. Met de kleuters hadden we twee keer in de week contact. Soms las ik een boekje voor of kletsten we gewoon wat. Het was voor mij belangrijk om te weten hoe het met de kinderen ging en daarnaast miste ik ze gewoon echt.”

Blij dat de school weer open is

“De kleuters zijn ongelofelijk blij dat ze weer naar school mogen”, merkt Emma op. “Alhoewel het voor hen ook nog steeds anders is: ouders mogen ze bijvoorbeeld niet naar de klas brengen. Sommige vaders en moeders hebben het klaslokaal van hun kind nog nooit gezien. De kleuters weten niet precies wat corona is, maar merken wel dat het een spannende tijd is. Doordat hun ouders thuiswerken of zelfs hun baan kwijtraken.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: Emma Cann

Ontwikkelingsgericht

“Op onze school werken we ontwikkelingsgericht. Dat betekent dat we met ze meespelen, ze observeren en bepalen waar een kind is in zijn of haar ontwikkeling. Een schooldag begint voor mij als ik de kinderen buiten ga ophalen. We hangen de jas op, ruimen het fruit en drinken op en vanaf dat moment is er een halfuurtje inloop. Dan krijgen ze de ruimte om te doen wat ze willen en rustig op te starten. Vervolgens zitten we in een kring en zingen we een liedje. We werken met verschillende thema’s en we zijn nu net gestart met ‘post’. De kinderen vertellen wat ze al weten van het thema en wat ze willen leren.”

In deze tijd kunnen we elkaar minder zien en sturen mensen meer brieven of pakketjes naar elkaar, vandaar dit thema. “Het is zo gaaf om te zien hoe betrokken alle kinderen zijn. Ze nemen van alles mee naar school wat te maken heeft met dit thema: van een echte PostNL-jas tot een weegschaal.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: Emma Cann

Puur

“Wat ik het allermooiste vindt aan kleuters? Ze zijn zó puur. Als volwassenen denken we snel in beperkingen, maar kinderen hebben dat totaal niet. Die hebben een plan en gaan het gewoon doen. Ik probeer ze daarin te laten. Waar volwassenen misschien iets terugverwachten als ze iets voor een ander doen, is dat bij kinderen totaal niet het geval. Ze zijn zo lief voor elkaar en doen oprecht dingen voor een ander. Zo mooi dat ik dat iedere dag mag meemaken.”

Lees ook:

Bredase Fabiënne was te zien in Eigen Huis & Tuin: ‘Heel bijzonder om jezelf terug te zien’

Hét programma om inspiratie op te doen voor je interieur of tuin: Eigen Huis & Tuin. Fabiënne Breeva...

Horeca gesloten: deze Bredase ondernemers gaan op een creatieve manier door

Een bezoek aan de kroeg zit er voorlopig niet in. Maar wij Bredanaars gaan niet bij de pakken neerzi...

Mathilde en Wadse uit Breda leven bijna zelfvoorzienend: ‘We verbouwen ons eigen eten’

Mathilde de Mheen en Wadse Visser woonden tot vijf jaar geleden in Breda, maar verhuisden naar Frank...

Meer over

Bredanaars

adv.