Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe zit het met handhaving, daklozen en meer? Burgemeester Depla beantwoordt jullie vragen

Door Daphne Geelink 25 maart 2020

Burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank zaten woensdagmiddag om 17.00 uur klaar voor een livesessie op Facebook. Hier konden Bredanaars allerlei vragen stellen: zo vroegen mensen hoe er in Breda wordt gehandhaafd, hoe het zit met huwelijken en of sportverenigingen geholpen worden.

Hieronder vind je de vragen van Bredanaars en antwoorden van burgemeester Depla en wethouder Adank.

Gaat huishoudelijke hulp door?

“De huishoudelijke hulp gaat in principe door als diegene dit wil. Er zijn namelijk ook ouderen die dit nu niet aandurven. Daarnaast zijn er organisaties die met verzuim te maken hebben. Dit betekent dat wat normaal wordt aangeboden, nu misschien niet mogelijk is. Maar er is geen verbod op huishoudelijke hulp.”

Gaat de horeca weer open na 6 april?

“Dit besluit wordt echt 6 april genomen. Niet eerder”, laat de burgemeester weten. “We weten dat het coronavirus van mens tot mens wordt overgedragen en als veel mensen op één plek zijn, gaat de verspreiding snel. Dat is ook de reden waarom de horeca de deuren heeft moeten sluiten. Of we na 6 april openen en/of in welke mate, moet nog blijken.”

En evenementen?

De burgemeester voegt daaraan toe: “Evenementen zijn sowieso afgelast tot 1 juni. Dit heeft te maken met de grote voorbereidingstijd die evenementen hebben. Zo geven we duidelijkheid aan organisatoren. Dit betekent dit jaar geen Jazzfestival, geen Koningsdag, geen lintjesregen zoals we die kennen.” Breda zou Breda niet zijn zonder inwoners die al plannen maken voor na de coronacrisis. Wethouder Boaz Adank denkt dat we een goedgevuld zomer en najaar krijgen als het coronavirus beheersbaar is.

Hoe zit het met sportclubs?

Depla: “Ook voor sportclubs is het een lastige periode. Wethouder Daan Quaars denkt na over hoe wij deze kunnen ondersteunen. Het zou namelijk jammer zijn als deze als gevolg van de crisis moeten sluiten.” De gemeente kijkt daarom binnenkort wat zij kunnen doen voor sportclubs in Breda.

Hoe zit het met open faciliteiten zoals voetbalkooien?

“We hebben gezegd: afstand houden geldt voor iedereen. Ook voor jongeren in voetbalkooien of op andere plekken. Misschien word je zelf niet ziek, je kan het wel overdragen”, zegt Depla duidelijk. “We letten goed op plekken waar jongeren bij elkaar komen en spreken ze erop aan als ze met teveel mensen zijn. Luisteren ze niet? Dan krijgen ze een boete van €400,- en dat is een fors bedrag.”

Hoe bied ik hulp aan aan ouderen?

Een Bredanaar wil hulp bieden aan ouderen: waar kan hij of zij dan terecht? De burgemeester en wethouder zien veel mooie initiatieven en ‘Breda brengt het samen’ is hierin goed zichtbaar. “Je kunt het best ‘Zorg voor elkaar Breda‘ raadplegen. Die kan ervoor zorgen dat jouw deskundigheid en ervaring ingezet kan worden op een plek waar de meeste mensen mee geholpen zijn.”

Hoe gaat Breda handhaven?

“Allereerst gaan we ervoor zorgen dat mensen geïnformeerd zijn. Het virus kan alleen worden gestopt door onszelf: we moeten afstand bewaren en voorkomen dat we elkaar infecteren. De meesten in Breda houden zich hieraan, maar er zijn ook mensen die het nog niet beseffen. Deze mensen worden aangesproken en dat betekent een waarschuwing. Als mensen alsnog niet luisteren wordt er beboet. Voor een bewoner kan dit een bekeuring van €400,- zijn en voor een winkel kan dit oplopen tot €4000,-.” De burgemeester geeft aan dat ook winkels hun verantwoordelijkheid moeten nemen in deze tijd.

Als je zelf mensen ziet die te dicht op elkaar lopen, kun je ze altijd aanspreken volgens de burgemeester. Maar hij vindt wel dat we moeten opletten hiermee. “Het kan ook zijn dat een man met zijn partner of kinderen loopt. Dan ben je altijd in elkaars omgeving en buiten dus ook. Attendeer mensen, maar ga geen eigen rechter spelen.”

Ik zit zonder inkomen als zzp’er of ondernemer, wat nu?

Voor zzp’ers, uitzendkrachten en bedrijven is er een noodplan, genaamd: BroodNood. Als je zonder inkomen zit, kun je beroep doen op de gemeente. Meer daarover lees je hier. Daarnaast biedt de gemeente hulp aan het bedrijfsleven door middel van uitstel van betalingen. Hier schreven we eerder een artikel over.

Hoe gaat het met de burgemeester en wethouder zelf?

Ook geen onbelangrijke vraag: hoe gaat het eigenlijk met de gezondheid van de burgemeester en wethouder zelf? Adank: “Ik ben gezond gelukkig. Ik ben wel enorm geschrokken van het effect van de coronacrisis op gezinnen en inwoners van de stad.” Depla vult aan: “Gelukkig gezond. Volgens mij is dat tegenwoordig wat geldt. Het is goed om dat steeds te beseffen.”

Kan ik nog trouwen in Breda?

“Trouwen mag, natuurlijk. Daar zullen wij zeker een bijdrage aan leveren, maar wel met richtlijnen van het RIVM. Het feestje? Dat zou minder groot moeten zijn. Je mag het wel met z’n tweeën vieren, maar een groot feest moet echt uitgesteld worden tot een later moment.”

Wat doen we met dak- en thuislozen?

“Dak- en thuislozen kunnen naar de opvang waar ze altijd naartoe kunnen: DSV. Die blijft gewoon open”, laat Depla weten. “Wij zorgen voor voldoende capaciteit.” Daarnaast is de gemeente Breda bezig met het creëren van een speciale plek waar zieke dak- en thuislozen heen kunnen, zodat ze niet andere mensen aansteken.

Scholen: gaan die snel open?

Of de scholen na 6 april opengaan, wordt ook op die dag besloten. De burgemeester en wethouder uiten veel respect voor de onderwijzers en leerkrachten. “Ongelofelijk wat ze doen om ervoor te zorgen dat onderwijs door kan gaan.”

Je mag je kind niet thuishouden als de scholen na 6 april weer opengaan. Depla: “Als de scholen opengaan, kun je ervan uitgaan dat er geen risico’s meer zijn.”

Mag mijn kind nog buitenspelen?

Volgens de burgemeester moeten kinderen gewoon buiten kunnen blijven spelen. “Ik kan me niet voorstellen dat kinderen vanaf nu tot het einde van de coronacrisis binnen blijven zitten. Geef kinderen de ruimte en laat de politie ingrijpen als dat nodig is, maar denk niet dat een balletje trappen slecht is. Bedenk wel dat kinderen nergens naartoe kunnen: niet naar de sportclub, niet naar muziekles of niet naar opa en oma.” De wethouder vult aan: “Kinderen tot 12 jaar mogen gewoon met elkaar spelen.” Het is wel belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen als ouder wanneer je kind ziek is. Laat ze dan niet buitenspelen met anderen.

Kan ik een afspraak maken op het stadskantoor?

“Het stadskantoor is gewoon geopend voor het verlengen van een rijbewijs, de aangiftes bij de geboorte van een kind en andere zaken waarvoor je bij de gemeente moet zijn. De loketten zijn gewoon geopend, wel met iets minder mensen. Het kan dus zijn dat je wat langer moet wachten om een afspraak te krijgen.”

Hoe zit het met weekmarkten?

Wethouder Boaz Adank zegt dat veel producten op de markt primaire levensbehoeften zijn. Daarom wilden ze de weekmarkt in stand laten houden, zonder non-foodkramen. Depla: “Het is dinsdag goed gegaan op de Grote Markt en dat geeft aan dat wij in staat zijn om de verspreiding te stoppen.” Meer over de weekmarkten lees je hier. 

Kan ik mijn grofvuil laten ophalen?

“Wij halen grofvuil op, maar ook wij kampen met ziekteverzuim. We zien een groot aanbod van afval dat aangeboden wordt. Op de website geven we aan wanneer je wat kan laten ophalen of aanbieden. Onze prioriteit ligt bij restafval, gft, papier en plastic. Ga je naar de milieustraat? Zorg niet voor enorme drukte. Als het te druk is, keer om. En ga niet met meerderen – zie het niet als gezinsuitje.”

Mag ik naar buiten om te wandelen?

“Zorg ervoor dat je een frisse neus haalt, want je moet ook fit blijven. Als je afstand bewaart, kun je naar buiten. Of je dat per se met meerderen moet doen, is de vraag. Maar je kunt wel nog steeds naar buiten om een ommetje te maken, al is het maar om je hond uit te laten.”

Afsluitend woord van wethouder en burgemeester

Als laatste zeiden onze burgemeester en wethouder nog wat opbeurende woorden. Adank: “Hou vol, blijf vertrouwen en we zien elkaar ongetwijfeld snel weer.” Depla: “Hou vol en samen komen we door deze crisis heen.”

Lees ook:

grote kerk

Hulp voor het bedrijfsleven: gemeente Breda biedt uitstel van betalingen

Het is geen verrassing dat de maatregelen om het coronavirus te bestrijden er flink inhakken bij Bre...

Structuur in je leven: 5 x thuiswerktips van Bredase professional organizer Sanne

De meeste mensen werken weleens een dag thuis, maar thuiswerken terwijl heel het gezin er ook is, ko...

Heel fijn: onze Bredase zusterstad Yangzhou stuurt mondkapjes onze kant op

Eerst steunde Breda onze Chinese zusterstad Yangzhou in tijden van het coronavirus. Nu is het anders...

adv.