Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De favorieten van Henk: ‘Mijn favoriete plekje is waar ik zelf woon, in de Beatrixstraat’

Door Annemijn Heijstek 16 september 2017

De beste tips, die komen natuurlijk van locals. Want wie in een stad woont én leeft, ontdekt de beste plekken. Deze week vertelt Henk van der Corput, wijkmanager van het centrum van Breda, over zijn favoriete plekken in Breda: “Aan de Haagdijk zitten goede ondernemers die hun vak verstaan en altijd tijd hebben voor een praatje.”

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

De Beatrixstraat

Favorieten
Foto: Wikipedia | Het oude NAC-stadion in de Beatrixstraat

“Mijn eerste favoriete plekje is waar ik zelf woon: de Beatrixstraat, waar vroeger het NAC-stadion stond. Daar woon ik in een jaren ’30 huis wat we helemaal hebben verbouwd. Aan de voorkant van het huis is een hele mooie vijver en aan de achterkant zie ik precies de Grote Kerk Staan. Als ik thuis kom, kom ik dus midden in de stad op een hele mooie, groene plek terecht. Wat je eigenlijk niet zou verwachten. Dus dat is voor mij een hele bijzondere plek, thuis.”

De Koepel

Favorieten
Foto: Leon Krijnen

“De tweede plek waar ik iets mee heb is de Koepel. Ik vind het ten eerste een mooi gebouw, maar ik heb er ook op een andere manier wat mee. Toen het geen gevangenis meer was ben ik daar in een heel prematuur stadium geweest en toen waren alle sloten eruit, de rest was nog helemaal intact. En toen moest daar een AZC gaan landen. Ik ben bij dat hele proces betrokken geweest. Als je dan ziet dat mensen die op de vlucht zijn in een gevangenis terechtkomen, dan doet dat wat met je. Dus ik heb daar wel behoorlijk mijn schouders onder gezet om dat goed in de stad te laten landen, maar ook om ervoor te zorgen dat die mensen een plekje in de stad kregen. En dat er niet scheef tegen aan gekeken werd, dat ze gewoon door de binnenstad konden lopen. Een beladen plek, eerst een plek met heel veel boze mensen die tegen het AZC waren, en wat later een plek is geworden waar mensen heel veel waardering voor kregen.”

Fietspad langs de Mark

Favorieten
Foto: Breda en alles daaromheen | Fietspad langs de Mark

“Mijn derde favoriete plek is het fietspad langs de Mark. Vanuit een redelijke grote en compacte stad kun je zo een mooi buitengebied in fietsen. Echt in de natuur, langs het water, de koeien, het dorp Ulvenhout. Daar ben ik altijd graag. Als ik ga fietsen, fiets ik altijd over dat fietspad. ik vind dat in elk seizoen zo mooi. Ze hebben het fietspad prachtig in ere hersteld met het meanderen van de rivier en dan fiets je langs die mooie herenhuizen aan de Ulvenhoutselaan: echt een bijzonder stuk Breda.”

De Willem Merxtuin

Favorieten
Foto: Pinterest | De Willem Merxtuin

“Breda staat bekend om haar dwaalmilieus, dus waar je het niet verwacht loop je zomaar een tuin binnen. De Willem Merxtuin is een prachtig voorbeeld. Kennissen van mij wonen daar en als de tuin ’s avonds op slot zit, zitten al die bewoners daar met elkaar in een hoekje en dat is zo sfeervol. Dan zie je die Grote Kerk weer, en dan zit je daar gewoon midden in zo’n  grote stad, op zo’n mooie, groene en historische plek. Dat vind ik echt geweldig.”

Nieuwe Haagdijk – Haagdijk

Favorieten
Foto: Breda Vandaag | Het klooster aan de Schorsmolenstraat

“De laatste bijzondere plek is voor mij de Nieuwe Haagdijk – Haagdijk. En dan in het bijzonder het klooster aan de Schorsmolenstraat. Bij dat klooster ben ik heel nauw betrokken. Het klooster is ontheiligd en stichting Emmaus gaat er in. Zij gaan straks 15 mensen, die over de rand zijn gevallen in de maatschappij, helpen om terug in de maatschappij te integreren. Een bijzonder initatief. Daarnaast vind ik het geweldig om in die omgeving op zaterdag mijn boodschappen te doen. Er zitten ambachtelijke, kleine ondernemers die ik graag een boterham gun. Slagerij Kouwenberg, een geweldige slager. Of Cor Schraven, daar haal je de allerlekkerste friet. Goede ondernemers die hun vak verstaan en altijd tijd hebben voor een praatje. Een aanrader!”

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.