De boys van Big Belly Brewing brouwen bijzondere biertjes

Door Annemijn Heijstek 17 augustus 2018

Speciaalbier is anno 2018 niet meer weg te denken bij een avondje borrelen. En waarom zou je ook, want de smaak is veel verfijnder dan gewoon bier. Een stelling waar Tom, Remco en Willem zich prima in kunnen vinden. De drie vrienden hebben een Bredase bierbrouwerij opgestart: Big Belly Brewing. Hard werken, maar ook een hoop gezelligheid: “Er wordt vooral veel gelachen.”

Al ver voor de hype begon dronken deze drie Bredase vrienden regelmatig een speciaalbiertje, en organiseerden ze met een groep vrienden bierproeverijen bij hun thuis. En blijkbaar smaakte dit naar meer, want vierenhalf jaar geleden startte Tom met het brouwen van zijn eerste biertje. Gewoon in zijn eigen keukentje in Breda, met een pakketje. Iets later sloot Remco hierbij aan.

Al snel brouwden ze niet meer met kant-en-klare pakketjes, maar kochten ze alle ingrediënten zelf en doorliepen ze het volledige brouwproces. Er werd professionele apparatuur aangeschaft en de brouwpannen werden groter. Voor de dertigste verjaardag van de broer van Tom besloten Tom en Remco een speciaalbiertje te brouwen, genaamd ‘Jerommeke’. “Dat vonden we allemaal zo’n lekker biertje, dat we hebben besloten het commercieel te maken.”

Big Belly Brewing
Foto: Big Belly Brewing

En zo geschiedde. Het duo stapte naar de Kamer van Koophandel en startte hun bedrijfje. Na de eerste successen werd Willem aan Big Belly Brewing toegevoegd. De eerste grote brouwsels kwamen tot stand in de brouwerij van Frontaal, één van Breda’s bekendste brouwerijen. Uiteindelijk werd ook de brouwerij van Frontaal te klein.

Remco: “Bij Frontaal hebben we onze eerste twee bieren gebrouwen. Dat was leuk, maar klein: we konden steeds batches van 200 liter brouwen, maar we wilden eigenlijk meer. We zijn op zoek gegaan naar een brouwerij die grotere hoeveelheden voor ons kon brouwen, en die hebben we gevonden in Sittard. Het is een nauwgezet en tijdrovend proces en we hebben dan ook dagelijks contact. Bier brouwen kost veel tijd: het brouwen van een licht biertje duurt een dag, vervolgens ligt het bier ongeveer twee weken te vergisten en dan moet het nog twee weken rusten in de tank. Een bockbiertje duurt zelfs nog langer, dat ligt ongeveer acht weken in de tank.”

Bier met een body

De naam Big Belly Brewing staat volgens Willem niet voor hun eigen goddelijke lichamen, maar voor bier met een body. “Je hebt ontzettend veel verschillende bierstijlen. Binnen deze bierstijlen zijn we op zoek naar manieren om het bier een uitgesproken smaak te geven. Een verrassende smaak, iets wat je nog niet eerder hebt geproefd. Zo is ‘Jerommeke’ een saison, een wat droger biertje. Door kruiden toe te voegen met een vleugje citroenschil en de juiste hoeveelheid jeneverbes hebben we een verfrissend, kruidig biertje gecreëerd met een subtiele gin smaak. Niet zo droog als de meeste saisons, en met meer body.” Ook de overige bieren die de mannen hebben ontwikkeld, vallen op door de bijzondere ingrediëntenlijst. Niet alleen de ingredienten zijn opvallend: er wordt ook veel werk gestoken in de gehele beleving. Zo heeft elk biertje een eigen karakter en een eigen verhaal.

Big Belly Brewing
Foto: Big Belly Brewing

Toekomst

De vrienden hebben een duidelijke visie voor de toekomst: meer brouwen en meer afzetten. Ooit hopen ze stoppen met hun huidige werk en fulltime te gaan brouwen, maar dat is een droom die verder in de toekomst ligt. Voor nu richten de mannen zich vooral op het brouwen van goed bier.

“We onderscheiden ons doordat we gewoon heel veel testbrouwen, ook omdat we dat zo leuk vinden”, vertelt Tom. “Een dagje testbrouwen is eigenlijk gewoon een dagje bier drinken in de keuken met je maten. Daarom kunnen we dat ook vaak doen. We onderscheiden ons niet alleen door de bijzondere ingrediënten die we gebruiken en de creativiteit omtrent de biertjes, maar ook omdat we ontzettend kritisch zijn op ons eigen bier. We zijn niet snel tevreden. Als het niet goed genoeg is, beginnen we weer opnieuw met brouwen. En heel soms betekent dat dat sommige bieren niet door de keuring komen. Dan maar niet. Wij bieden onze klanten alleen het allerbeste.”

Waar je kunt genieten van zo’n heerlijk speciaalbiertje? Bijvoorbeeld bij DOK19, Boerke Verschuren en Café Sam Sam. Je kunt natuurlijk ook gewoon online bestellen.

Big Belly Brewing speciaalzaken

Op aanvraag

, Breda

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.