De boys van Big Belly Brewing brouwen bier met een twist

Door Annemijn Heijstek 15 september 2017

Speciaalbier is anno 2017 niet meer weg te denken bij een avondje borrelen. En waarom zou je ook, want de smaak is veel verfijnder dan gewoon bier. Een stelling waar Tom, Remco en Willem zich prima in kunnen vinden. De drie vrienden hebben een Bredase bierbrouwerij opgestart: Big Belly Brewing. Naast hun fulltime baan. Dat betekent hard werken, maar ook een hoop gezelligheid: “Er wordt vooral veel gelachen.”

Al ver voor de hype begon dronken deze drie Bredase vrienden regelmatig een speciaalbiertje, en organiseerden ze met een groep vrienden bierproeverijen bij hun thuis. En blijkbaar smaakte dit naar meer, want 4,5 jaar geleden startte Tom met het brouwen van zijn eerste biertje. Gewoon in zijn eigen keukentje in Breda, met een pakketje. Iets later sloot Remco hierbij aan. Al snel brouwden ze niet meer met kant-en-klare pakketjes, maar kochten ze alle ingrediënten zelf en doorliepen het volledige brouwproces. Er werd professionele apparatuur aangeschaft en de brouwpannen werden groter. Voor de 30e verjaardag van Tom’s broer besloten Tom en Remco een speciaalbiertje te brouwen, genaamd ‘Jerommeke’. “Dat vonden we allemaal zo’n lekker biertje, dat we hebben besloten het commercieel te maken.”

Big Belly Brewing
Foto: Big Belly Brewing

En zo geschiedde. Het duo stapte naar de Kamer van Koophandel en startte hun bedrijfje. Na de eerste successen werd Willem aan Big Belly Brewing toegevoegd. De eerste grote brouwsels kwamen tot stand in de brouwerij van Frontaal, één van Breda’s bekendste brouwerijen. Uiteindelijk werd ook de brouwerij van Frontaal te klein. Remco: “Bij Frontaal hebben we onze eerste twee bieren gebrouwen. Dat was leuk, maar klein: we konden steeds batches van 200 liter brouwen, maar wilden eigenlijk meer. We zijn op zoek gegaan naar een brouwerij die grotere hoeveelheden voor ons kon brouwen, en die hebben we gevonden in Sittard. We zijn nauw bij het proces betrokken en hebben dan ook bijna dagelijks contact met de brouwerij. Wie denkt dat een biertje brouwen in een vloek en een zucht gedaan wordt, heeft het mis. Het brouwen van een licht biertje duurt een dag, vervolgens ligt het bier ongeveer twee weken te vergisten en dan moet het nog twee weken rusten in de tank. Een bockbiertje duurt zelfs nog langer, dat ligt ongeveer acht weken in de tank.”

Bier met een body

De naam Big Belly Brewing staat volgens Willem niet voor hun eigen goddelijke lichamen, maar voor bier met een body. “Je hebt ontzettend veel verschillende bierstijlen. Binnen deze bierstijlen zijn we op zoek naar manieren om het bier een uitgesproken smaak te geven. Een verrassende smaak, iets wat je nog niet eerder hebt geproefd. Zo is ‘Jerommeke’ een saison, een wat droger biertje. Door kruiden toe te voegen met een vleugje citroenschil en de juiste hoeveelheid jeneverbes hebben we een verfrissend, kruidig biertje gecreëerd met een subtiele gin smaak. Niet zo droog als de meeste saisons, en met meer body.”

Big Belly Brewing
Foto: Big Belly Brewing

Naast goede bieren met een verrassende twist, steken de  heren veel tijd in het neerzetten van een goed verhaal. Bij elk biertje hoort een karakter. Zo is ‘Jerommeke’ geïnspireerd op de broer van Tom, Jeroen. Æthelstan is een Engels biertje, gebaseerd op de eerst echte koning van Engeland. Het is een dik, romig biertje met tonen van chocolade, karamel, drop en een subtiel vleugje whisky in de afdronk door het gebruik van peated mout. Het derde biertje is Mo Phi, gebaseerd op de Thaise witch doctor. Dit biertje heeft een fruitige smaak door de flinke hoeveelheid dry hop en een gebalanceerde hoeveelheid citroengras.  Tot slot is er de Bockenryder, een bockbiertje, geïnspireerd door de bokkenrijder die je misschien wel kent uit de populaire attractie van de Efteling. Dit biertje bevat onder andere speculaaskruiden.

Toekomst

De vrienden hebben een duidelijke visie voor de toekomst: meer brouwen en meer afzetten. Stoppen met werken en fulltime gaan brouwen is een droom die verder in de toekomst ligt. Volgens Willem is daar de tijd nog niet rijp voor: “Er zijn nu zoveel bierbrouwers, elke kroeg wordt vijf of zes keer in de week gebeld door brouwers die hun bier op de kaart willen laten zetten. Het is nu gewoon heel erg lastig om er tussen te komen.”

Big Belly Brewing
Foto: Big Belly Brewing

Tom voegt daar aan toe: “We onderscheiden ons doordat we gewoon heel veel testbrouwen, ook omdat we dat zo leuk vinden. Een dagje testbrouwen is eigenlijk gewoon een dagje bier drinken in de keuken met je maten. Daarom kunnen we dat ook vaak doen. We onderscheiden ons niet alleen door de bijzondere ingrediënten die we gebruiken en de creativiteit omtrent de biertjes, maar ook omdat we ontzettend kritisch zijn op ons eigen bier. We zijn niet snel tevreden. Als het niet goed genoeg is, beginnen we weer opnieuw met brouwen. En heel soms betekent dat dat sommige bieren niet door de keuring komen. Dan maar niet. Wij bieden onze klanten alleen het allerbeste.”

Waar je kunt genieten van zo’n heerlijk speciaalbiertje? Bijvoorbeeld bij DOK19, Boerke Verschuren en Café Sam Sam. Of je besteld ze gewoon online.

Big Belly Brewing speciaalzaken

, Breda

Bekijk meer:speciaalzaken