Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dalila zet zich in voor goed eten voor iedereen: ‘Het lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet’

Door Jennifer da Graça 24 maart 2020

Ze werkte jaren als kok en leerde zo, naast de kneepjes van het culinaire vak, ook over het belang van duurzaamheid als het om eten gaat. Dalila Sayd (33) zette Het Eetschap op, met als doel goed en gezond eten voor iedereen toegankelijk te maken.

“Het woord ‘duurzaam’ is heel breed. Eten kan goed zijn voor het milieu of duurzaam voor je portemonnee. Het is voor iedereen anders, en daarom noem ik het liever ‘goed eten’. Dat is duidelijker”, vertelt Dalila.

Eten als rode draad

Als zzp’er is de van oorsprong Oosterhoutse dagelijks in de weer met haar eigen bedrijf, dat je als een projectbureau kunt zien. “Ik zet de projecten zelf op en kijk daarbij hoe goed en gezond eten bijdraagt aan gezondheid, minder eenzaamheid en sociale cohesie.” Daarbij gelooft ze in de verbindende kracht van eten: “Wat voor project het ook is, eten is altijd de rode draad. Door voedsel en samen eten goed in te zetten, kan iedereen meedoen aan de samenleving.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Posted by Het EETschap on Thursday, 20 June 2019

Je Moeder

Een van die projecten gaat net van start. Dalila vertelt: “Ik heb zelf een zoon op de middelbare school en merkte dat veel ouders niet zichtbaar betrokken zijn bij het onderwijs van hun kind. Om die drempel te verlagen zet ik het project Je Moeder op.  Ouders en kind kiezen een recept dat iets over hun familie of achtergrond vertelt. De kinderen doen onderzoek naar de ingrediënten en het verhaal achter het recept. Daarna komen ouders en kinderen op school het gerecht maken en maken ze kennis met andere ouders en de leraren. Op die manier verlagen we dankzij lekker eten de drempel om elkaar te leren kennen.”

Geen afspiegeling van de maatschappij

Nadat Dalila jaren als kok werkte, startte ze met de opleiding Food Design aan HAS. Ze sloot zich aan bij een duurzaamheidsgroepje en maakte kennis met de duurzaamheidsaspecten van voeding. Toch kriebelde er iets. “Het duurzaamheidsgroepje was geen afspiegeling van de maatschappij, eerder de goede bovenlaag daarvan”, legt Dalila uit. “Het is leuk als je in je bubbeltje alles goed kunt doen, maar om iedereen duurzaam te laten handelen, moet je de hele maatschappij erbij betrekken.”

Voedselverspilling

“Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is goed en gezond eten niet voor iedereen”, zegt Dalila. “Zo kom ik zelf uit een Marokkaans gezin met zes kinderen, mijn moeder zat in de bijstand en had weinig geld. Dat is een heel andere wereld dan zo’n duurzaamheidsgroep. Tóch wist mijn moeder precies hoe ze voedselverspilling tegen kon gaan, puur omdat ze het zich niet kon veroorloven om eten weg te gooien.”

Goedgevulde dagen

Dalila’s dagen zijn goedgevuld: dagelijks werkt ze met verschillende mensen in  teams, doet ze veel brainstormsessies en gaat ze regelmatig op pad voor afspraken. “Mijn twee opdrachtgevers zijn nu de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant, waardoor ik een vast inkomen heb. Naast deze opdrachtgevers heb ik mijn eigen projecten die ik zelf initieer. Er gaat heel veel tijd in zitten voor daar subsidie voor is. Mijn doel is om op die manier goed eten voor iedereen toegankelijk te maken.”

Lees ook:

de pindakaaswinkel

Bram werkt bij De Pindakaaswinkel: ‘De smaak Karamel Zeezout is het meest populair’

De Pindakaaswinkel is voor menig pindakaasliefhebber een bijzonder fijne plek in Breda. De zaak zat ...
yoga sporten vanuit huis

Sporten vanuit huis: deze Bredase sportscholen bieden het gratis aan

Ook sportscholen zijn ten minste tot en met 6 april gesloten. Dit is natuurlijk geen excuus om niet ...
station breda

De nostalgie: 7 x dit was vroeger heel normaal voor Bredase treinreizigers

Gemiddeld checken bijna 36.000 reizigers per dag in op station Breda. Je treinreis naar werk of scho...

adv.