Advertentie wordt geladen…

Daan, Jarno en Bart maken Bredase limoncello: ‘We willen dat iedereen op het terras een Primo bestelt’

primo limoncello
Jarno (links), Daan (midden) en Bart terwijl ze hun limoncello maken.

‘Doe mij maar een Primo’, moet het steeds vaker op het Bredase terras klinken. Tenminste, als het aan Daan Sybesma (24), Jarno Nelis (26) en Bart de Raad (24) ligt. De drie vrienden introduceerden onlangs hun eigen limoncello.

Advertentie wordt geladen…

“Primo betekent ‘eerste’ in het Italiaans”, legt Daan, die het woord doet, uit. “Het is de eerste keer dat we met z’n drieën een drankje op de markt brengen. En het bekt gewoon lekker, Primo Limoncello.”

Bourgondiërs

Het begon allemaal in de zomer van 2020. De mannen dronken en aten wat in de tuin van Daans ouders. Als echte bourgondiërs hebben ze alle drie een passie voor lekker eten en drinken. Niet zo gek dat ze in Breda wonen dus! “Mijn vader haalde een fles limoncello tevoorschijn die hij zelf had gemaakt. ‘Dit kunnen wij ook’, dachten we.” Die avond praatten ze nog lang na over een idee dat later werkelijkheid werd.

Tekst loopt door onder foto.

Primo Limoncello van Daan, Jarno en Bart. Foto: Bram Elhorst

Eerste batches

Daans vader heeft contacten in Italië, waar ze speciaal voor hun limoncello Sorrento-citroenen vandaan halen. “We maakten een eerste batch en pakten het daarna serieuzer aan”, laat Daan weten. Ze schreven zich in bij de Kamer van Koophandel en proefden net zo lang tot ze de perfecte smaak te pakken hadden.

“De citroen is het belangrijkste onderdeel van limoncello. De Sorrento staat bekend als de lekkerste, meest frisse en zoetste die er bestaat. De citroen heeft een dikke schil waar zoveel smaken en oliën in zitten.” Voor de leken onder ons, legt Daan uit hoe ze limoncello maken: “We raspen het gele gedeelte van de schil en leggen het ongeveer twee weken in pure alcohol. Daarna is het een kwestie van suiker en water toevoegen.”

Waarom is Primo zo lekker?

Wat het drankje van Daan, Jarno en Bart onderscheidt van andere limoncello’s? “We gebruiken veel minder alcohol”, zegt Daan. “De meeste limoncello’s hebben 30 procent of meer, wij zitten op 24 procent. Pure alcohol is best bitter en om de zoete smaak te bereiken, is meer suiker nodig. Wij kozen voor minder alcohol en suiker zodat de smaak van de citroenen nóg beter naar voren komt.”

Tekst loopt door onder foto.

primo limoncello
Bart, Daan en Jarno bij de Grote Kerk van Breda. Foto: Frederieke Raaijmakers

Bredase slijterijen en horecazaken

Naast hun passie voor lekker eten en drinken, hebben Daan, Jarno en Bart nog iets gemeen: ze hebben ongelofelijk veel doorzettingsvermogen. Ze werkten de afgelopen maanden keihard zodat Breda hun Primo leerde kennen. Inmiddels zijn er meerdere slijterijen en horecazaken waar het drankje te verkrijgen is. “We merken dat Bredase bedrijven heel erg open staan om Primo in hun assortiment op te nemen. Dat kenmerkt Breda: lokale ondernemingen steunen elkaar.”

Toekomstplannen

Zin in een Primo? Je bestelt het drankje onder meer bij BRACK, Radio Pannekoek en Dok19. Bij Het Bierhuis en Wijnhuis Oktober haal je een flesje in huis. Dromen voor de toekomst hebben de mannen zeker. “We willen dat iedereen op het terras een Primo bestelt. Voor nu focussen we ons echt op Breda.” En verder? “We zijn bezig om meer likeuren met nieuwe smaakcombinaties op de markt te brengen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bredanaar van de Week

Ga naar “Nathalie en Ine helpen vrouwen bij het Bredase blijf-van-mijn-lijfhuis: ‘Als cliënten zagen we dat veel beter kon’”

Nathalie en Ine helpen vrouwen bij het Bredase blijf-van-mijn-lijfhuis: ‘Als cliënten zagen we dat veel beter kon’

nathalie ine
Ga naar “Bredase Doreé en Roy dansen 50 uur lang voor een tv-programma: ‘Wakker blijven wordt een uitdaging’”

Bredase Doreé en Roy dansen 50 uur lang voor een tv-programma: ‘Wakker blijven wordt een uitdaging’

de dansmarathon roy en doree
Ga naar “Bredase Ruby en Sacha skeeleren heel het land door: ‘We willen zoveel mogelijk routes verzamelen’”

Bredase Ruby en Sacha skeeleren heel het land door: ‘We willen zoveel mogelijk routes verzamelen’

ruby sacha

In onze gids

Ga naar “Bolia.com”

Bolia.com

  • Veemarktstraat 23
  • Woonwinkels
  • 10:00 - 19:00

Nu geopend

Ga naar “PureLou”

PureLou

  • Wilhelminastraat 18
  • Beauty en wellness
  • 09:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “2 BLOOM”

2 BLOOM

  • Boschstraat 94
  • Winkelen
  • 10:00 - 18:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Treinrit + hotel in Breda vanaf € 55,-”

Treinrit + hotel in Breda vanaf € 55,-

  • Geldig t/m 30 september 2021
Ga naar “1 kg spareribs gebraden voor slechts € 9,95”

1 kg spareribs gebraden voor slechts € 9,95

  • Geert Kip
  • Geldig t/m 31 augustus 2021
Ga naar “25% korting op mediterrane planten”

25% korting op mediterrane planten

  • Intratuin Breda
  • Geldig t/m 29 augustus 2021
Ga naar “Worstenbrood met korting”

Worstenbrood met korting

  • Bakery Café Kottier – Nieuwe Haagdijk
  • Geldig t/m 8 augustus 2021
worstenbroodje in de binnenstad
Ga naar “Birkenstock slippers € 42,99”

Birkenstock slippers € 42,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Doktersassistente”

Doktersassistente

  • Tijdelijk
Ga naar “Parttime koffiespecialist”

Parttime koffiespecialist

  • Nespresso Boutique
  • Parttime
Nespresso
Ga naar “Verkoopmedewerker Julia’s Breda”

Verkoopmedewerker Julia’s Breda

  • Parttime
Ga naar “Junior online marketeer”

Junior online marketeer

  • Fulltime/Parttime
vacatures in Breda
Ga naar “Aankomend verkoper”

Aankomend verkoper

  • Parttime
Holland Barrett

Agenda

Ga naar “Breda Drijft”

Breda Drijft

  • 21 augustus 2021
Ga naar “Duikboot”

Duikboot

  • 28 augustus 2021
Ga naar “Het Wijn Festijn”

Het Wijn Festijn

  • 20 augustus 2021
Ga naar “Yoga in het park”

Yoga in het park

  • 18 juli 2021
Ga naar “BACH op ZONDAG”

BACH op ZONDAG

  • Grote Kerk
  • 11 juli 2021