Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cora maakte bij Zuylen haar eigen uitvaart mee: ‘Kennissen dachten dat ik écht overleden was’

Aangeboden door Zuylen Uitvaartverzorging 10 juni 2019

Aanwezig zijn op je eigen uitvaart: voor sommigen pure horror, voor anderen een droom. In maart deden we een oproepje, want Zuylen bood eenmalig iemand de kans om zijn of haar droomuitvaart écht mee te maken. Cora werd gekozen en maakte deze bijzondere dag mee. Tijd om erachter te komen hoe ze dit ervaren heeft!

“De afgelopen weken waren fantastisch!”, begint Cora van Beek, 74 jaar en woonachtig op het Begijnhof. Op zondag 26 mei maakte zij haar eigen uitvaart mee bij Zuylen in Breda. In de weken ervoor was ze druk bezig met het regelen van de uitvaart, nu erna is ze heerlijk aan het nagenieten.” Gek om te zeggen misschien, maar ik heb er echt van genoten.”

De rouwkaartjes versturen

We horen je al denken: hoe komt Cora erbij om zoiets te doen? Ze vertelt: “Al langere tijd liep ik met het idee. Het leek me enorm interessant om mijn eigen uitvaart mee te maken. Wie zou komen? Wat zou iedereen ervan vinden en wat zeggen ze dan over mij?” Na een bijna-dood-ervaring zo’n 25 jaar geleden en het recente verlies van een goede vriendin, werd Cora zich steeds bewuster van de dood en het op tijd regelen van je uitvaart.

Mijn nichtje belde later op en zei: ‘Ik heb er eigenlijk toch wel wat moeite mee.’

Na Cora’s aanmelding werd in enkele weken alles geregeld. Hierbij werd ze begeleid door Dennis Vrolijk van Zuylen Uitvaartverzorging. Ook lichtte Cora haar omgeving in. “Er werden rouwkaartjes gestuurd en ik heb vrienden gevraagd iets te vertellen tijdens de dienst. De reacties waren positief! Mijn nichtje was direct enthousiast toen ik het haar vertelde. Maar later belde ze toch op en zei: ‘Ik heb er eigenlijk toch wel wat moeite mee.’ Toch stond ze erachter, hoor. Als zij had gezegd ‘niet doen’, dan het ik het écht niet gedaan!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Cora’s dierbaren dragen haar kist. Foto: Ingrid Bertens

De uitvaart verzorgen voor een levende

Hoe is het eigenlijk voor de uitvaartverzorger van Zuylen, Dennis Vrolijk, die de dienst verzorgde? Was hij zenuwachtig? Dennis vertelt: “Eigenlijk was het verschil niet zo groot met de realiteit. Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat de ‘overledene’ zijn of haar wensen bij leven al met me doorspreekt. Wel nieuw voor me: dat de overledene een dag voor de uitvaart nog wat wijzigingen voor de dienst wilde doorgeven!”

Wat wel nieuw is voor me, is dat de overledene een dag voor de uitvaart nog wat wijzigingen voor de dienst wilde doorgeven!

Cora’s ervaring met Dennis? “Super! Ik was zo blij om te zien hoe hij het deed, dat ik hem al heb laten weten dat hij het volgende keer bij mij ‘voor ’t echie’ mag doen. Hij was tijdens het hele proces precies wat ik nodig had.” Ook gaat ze geen van haar uitvaartplannen meer wijzigen: “Zoals het nu ging, wil ik ook dat het bij de echte uitvaart gaat.”

Kippenvelmomentje

Cora weet dus precies hoe haar echte uitvaart eruit komt te zien. Tijdens deze ‘generale repetitie’ koos ze voor rustige muziek, terwijl ze altijd had voorgenomen met wat ruigers op de proppen te komen. “Ik heb een beetje van mijn zachte kant laten zien! Eigenlijk dacht ik dat ik emotioneel zou worden als de muziek ingezet zou worden, maar dat viel mee.”

Wanneer werd ze dan wél emotioneel? “Toen ik de mensen die me lief zijn zag zitten in de zaal, terwijl ‘mijn’ kist werd gedragen door dierbaren. Toen voelde ik me zó geliefd. Dat was wel een kippenvelmomentje.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De kist wordt naar de begraafplaats gedragen. Foto: Ingrid Bertens

Niet écht overleden

Onhandig: niet alle aanwezigen hadden door dat de uitvaart nep was en dachten dat Cora niet meer leefde. “Kennissen die de rouwkaart hadden ontvangen, zagen enkel ‘uitvaart’ en ‘begrafenis’ staan en lazen de rest van de tekst niet omdat ze zo overdonderd waren. Die waren de hele periode voor én tijdens de dienst in de veronderstelling dat ik niet meer onder de levenden was. Toen ik op het einde van de uitvaart me bij de genodigden voegde en daardoor opeens naast hen liep, hadden ze pas door dat ik niet écht was overleden. Zo erg!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Blijdschap na de uitvaart. Cora: “Jullie zijn nog niet van me af!” Foto: Ingrid Bertens

Denk goed na!

Cora weet nu nog beter hoe haar uitvaart moet worden. “Precies zoals nu, maar dan wel in de Grote Kerk. Dan laat ik me begraven op de Begraafpark  Zuylen, naast mijn moeder.”

Cora is een van de weinigen op de wereld die haar eigen uitvaart heeft bijgewoond en weet daardoor precies wat ze kan verwachten. Heeft ze nog goede tips voor ons? “Denk goed na over wat je wilt! Het is zo zonde als je je wensen niet laat vastleggen en het wordt afgeraffeld. Bedenk of je begraven of gecremeerd wil worden, welke muziek en hapjes erbij horen. Dit zorgt voor rust bij jou én je nabestaanden.”

Vind je het een naar, gek of moeilijk idee om alvast je uitvaartwensen vast te leggen? Snappen we helemaal! Toch is het erg verstandig om te doen: hoef je er daarna nooit meer over na te denken. Weet je niet waar je moet beginnen? De professionals bij Zuylen Uitvaartverzorging helpen je hier graag bij!  Check voor meer informatie de website of bel naar 076 521 9453.


Meer over Zuylen Uitvaartverzorging ontdekken?

Zuylen Uitvaartverzorging

GeopendHele dag

Tuinzigtlaan 11, Breda

adv.