Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredase verpleegkundige roept op: ‘Denk alsjeblieft een beetje aan je medemens’

Door Daphne Geelink 26 maart 2020

Het coronavirus heeft heel het land in zijn greep en het zorgpersoneel doet er alles aan om patiënten zoveel mogelijk te helpen. Een Bredase leerling-verpleegkundige werkt in een ziekenhuis in de omgeving en deelt anoniem haar verhaal met ons. “Ik hoop dat mensen echt de regels gaan opvolgen.”

“Ik denk dat veel mensen niet weten hoe het er in het ziekenhuis aan toe gaat. De ene dag wordt er voor de zorg geklapt en de andere dag zitten we met mooi weer in het park of op het strand. Begrijp me niet verkeerd: die steun vinden we écht heel fijn. Maar misschien kan ik door mijn verhaal te doen wat meer duidelijkheid geven, zodat mensen inzien hoe belangrijk het is om de regels op te volgen.”

Onverwacht

Als leerling-verpleegkundige werkt de Bredase op verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. Eind januari kwam ze terecht op de afdeling Longgeneeskunde. “In die tijd speelde het wel, maar we wisten niet hoe erg het was en of het hier zou komen. Dat het zich zo snel zou verspreiden, had niemand verwacht. Ook niet de gediplomeerde artsen in het ziekenhuis.”

“Je merkt dat je elkaar nodig hebt, omdat je met z’n allen in een onbekende situatie zit”

De onzekerheid in het begin

“Bij iedere patiënt wordt gekeken naar de situatie. Afhankelijk hiervan komen ze op de longafdeling of gaan ze richting de intensive care. In het begin heerste er veel onzekerheid: hoe moeten we ons aankleden, welke materialen beschermen ons en wat is er precies nodig? Op dat moment hadden we nog geen idee van het materiaaltekort dat eraan zat te komen.”

“Nu, een aantal weken later, is er te weinig materiaal beschikbaar”, laat de verpleegkundige weten. “Het is goed dat al deze inzamelingsacties er zijn, want we hebben het echt nodig. Ik heb zelfs meegemaakt dat we anderhalf uur moesten wachten op mondkapjes: die zouden met de vracht binnenkomen. Wij hadden niets meer en konden al die tijd niet op een veilige manier ons werk doen.”

Saamhorigheid

De crisis zorgt ook voor saamhorigheid binnen het ziekenhuis waar de verpleegkundige werkt. “Je merkt dat je elkaar nodig hebt, omdat je met z’n allen in een onbekende situatie zit. We overleggen veel en zijn er voor elkaar. Dat maakt het werk ook mooi: we zijn nu allemaal echt onderdeel van een team. Ik ben hier – ook als leerling-verpleegkundige – nodig en dat is erg fijn om te merken.”

“Ik roep iedereen op om de regels op te volgen”

“Weet je wat heftig is? Dat sommige mensen dit niet overleven. Als je als coronapatiënt in het ziekenhuis belandt, ben je écht ziek. We zien hier inderdaad kwetsbare ouderen, maar we hebben ook jongere patiënten op de afdeling gehad.” De verpleegkundige vindt het belangrijk om te melden dat er ook veel mensen zijn die opknappen en thuis verder mogen uitzieken. “Sommigen belanden niet op de IC en daarmee gaat het gelukkig goed. Dat is heel fijn om te zien.”

Volg de regels op

“Ik roep iedereen op om de regels op te volgen. Denk alsjeblieft een beetje aan je medemens. We willen genoeg bedden vrijhouden voor mensen die het echt nodig hebben. Denk niet: ‘Ik word er niet ziek van’, want zonder dat je het weet kan je iemand aansteken die het misschien niet aankan. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?”

Lees ook:

grote markt 2020 met coronavirus

Dit is vanaf nu verboden in Breda en zo reageren Bredanaars

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...

Heel fijn: onze Bredase zusterstad Yangzhou stuurt mondkapjes onze kant op

Eerst steunde Breda onze Chinese zusterstad Yangzhou in tijden van het coronavirus. Nu is het anders...
babynamen breda

5 x vacatures in de zorg in Breda

Respect voor alle mensen in de zorg en anderen die in tijden van coronavirus voor onze maatschappij ...

adv.