Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We dronken koffie met Aukje van Ginneken: ‘Breda is écht mijn stad’

Door Laura van Etten-Elting 10 januari 2018

“Oh, wat een leuke plek!”, roept Aukje enthousiast als ze Brandpunt binnenstapt. Ze komt gehaast binnen en trekt haar jas wat moeilijk uit. “Kapot getrokken”, zegt ze lachend. “Ik heb een ziek kind thuis en moest me haasten.” Ze gaat zitten en we bestellen koffie, tijd om te babbelen over haar leven en Breda.

Op haar achtste, na de scheiding van haar ouders, is ze in Breda komen wonen. Toen Aukje van Ginneken (35) werd gecast voor Goede Tijden, Slechte Tijden heeft ze op verschillende plaatsen in Nederland gewoond, onder andere in Haarlem. Nu woont ze alweer jaren in de mooiste stad van het zuiden en gaat hier naar eigen zeggen nooit meer weg.

De tijd van onbezorgdheid is voorbij

We kennen Aukje vooral als Charlie Fischer, het dwarse pubermeisje in Goede Tijden, Slechte Tijden. Op jonge leeftijd werd Aukje al gecast voor deze rol. “Ik was 16 toen ik bij Goede Tijden begon. Ik zal het nooit iemand aanraden om zo jong zoiets te doen.” GTST maakte Aukje in één klap beroemd, ze maakte haar school niet af en had natuurlijk een heel ander leven dan een gemiddelde puber. “Maar toen was het ook wel anders, het was niet normaal om op televisie te komen. Tegenwoordig kan iedereen het via Youtube en talentenshows.” Na vier jaar Charlie te zijn geweest besloot Aukje te stoppen bij de soap. “Ik wilde weer normaal zijn”, zucht ze. “Weet je dat mensen altijd zijn blijven vragen of Charlie nog terugkomt?”

aukje van ginneken als charlie fischer
De familie Fischer in Goede Tijden, Slechte Tijden. Foto: AD

Terug naar Breda

Charlie komt niet meer terug en Aukje verhuist weer naar Breda. “Ik kwam terug naar Breda voor mijn man. En mijn hele familie woont hier”, vertelt Aukje. “Ik heb jaren gedacht ‘Haarlem is mijn stad’, maar als ik in Breda rondloop weet ik dat dit mijn stad is. Mijn hele leven is hier. Jeugherinneringen, puberherinneringen. Je eerste kus op dansschool Tiggelman. Dat is Breda. Als er van die foto’s voorbijkomen: je bent een echt Bredanaar als…. Ik ken ze allemaal!”

Aukje en haar man Sander zijn 12 jaar samen, maar ze kennen elkaar al veel langer. Op haar 14e ging zij altijd stappen in Café Janssen waar hij werkte. Pas 12 jaar later sloeg de vonk over tijdens Breda Barst. “Het regende en hij kwam onder mijn paraplu staan. Toen dacht ik: jij bent eigenlijk hartstikke leuk!”

Na vier maanden daten verhuisde Aukje terug naar Breda en trok bij Sander in. “Ik woonde toen in Haarlem, heb mijn hondje opgepakt en ben vertrokken. Ik ben nooit meer weggegaan.” Binnen een halfjaar kochten ze een huis en was Aukje zwanger. Dat lijkt snel maar de actrice wist heel goed wat ze wilde. “Ik heb van mijn 17e tot en met mijn 22e alles gedaan wat God verboden heeft. Dus ik wist heel goed wat ik wel en niet wilde. En bij Sander wist ik: met jou wil ik kinderen krijgen en honderd worden.” Aukje en Sander hebben inmiddels drie kinderen.

Aukje van Ginneken
Foto: indebuurt Breda

Ons mooi Breda

“We hebben hier alles. Echt alles: leuke winkels, leuke eettentjes, leuke kroegen. Het leeft onwijs”, antwoordt Aukje als we vragen wat Breda zo leuk maakt. Haar familiegeschiedenis ligt ook in Breda: in het Ginneken. “Mijn familie ‘van Ginneken’, komt ook echt uit het Ginneken. Onze hele familie is hier geboren. Half Breda kent mijn oom Pim van Ginneken van Baronie TV. Als ik ergens kom roepen ze al gauw: jij bent er eentje van van Ginneken!”, lacht ze.

Alaaf!

Zoals een echte Bredanaar betaamd is Aukje een echt carnaval-fanatic. Ze is altijd van de partij, zelfs toen ze zwanger was. “Carnaval is voor mij wel echt een ding”, vertelt ze. “Op maandag gaan we altijd naar de Grote Optocht en staan we bij de MEZZ. Dan halen we bij Christ een frietje.” Waar je Aukje nog meer kan vinden? “Ik ga ieder jaar naar Ome Jan in ’t Ginneken. En we komen ook heel vaak in de Boterhal. Oh, en natuurlijk Hossen op de Markt. Dat hóórt bij carnaval in Breda.”

Aukje van Ginneken
Foto: indebuurt Breda

Met volwassen mensen praten

Na GTST heeft Aukje in een musical gespeeld en verschillende presenteer- en acteerklussen gehad. Momenteel spreekt regelmatig voice-overs in. Ook doet ze nog heel iets anders. Aukje werkt een avond in de week bij Ons Verloskundige Huis in Hoge Vucht. Daar geeft Aukje de zwangerschapscursus MAMAS.

Het is duidelijk: Aukje is van alle markten thuis. Als ze moeten kiezen dan is presenteren favoriet. “Omdat ik dan mezelf kan zijn. Ik ben natuurlijk nooit echt mezelf geweest op televisie.” Nu haar jongste dochter Emmie anderhalf is, vindt Aukje het de hoogste tijd om weer wat meer te gaan doen. “Ik wil gewoon weer met volwassen mensen praten”, lacht ze. “Ik moet wel altijd een nieuwe uitdaging in mijn leven hebben. Ik heb een huis, ben getrouwd, heb kinderen.. en nu? Werken geeft gewoon een goed gevoel.”

Lees ook:

curvy supermodel Veerle Soeters

Curvy Supermodel Veerle: ‘We zijn allemaal verschillend en daardoor klikt het niet altijd’

Veerle (21) zat gezellig met vriendinnen op de bank tijdens een meidenavond. Na een paar wijntjes sc...
Burgemeester Depla van Breda

Burgemeester Depla: ‘Ik kan niet zomaar een kroeg in duiken en op de bar feesten’

Wat wilde hij vroeger worden? Wat doet hij in zijn vrije tijd? Hoe viert hij carnaval en wat vindt h...
bredanaars buitenland

Bredanaars in het buitenland: Celine ontwerpt brillen waar Paris Hilton en Kendall Jenner mee lopen

Natúúrlijk vinden wij dat Breda de allermooiste plek is om te wonen, maar de wereld is groter dan de...

adv.