Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martijn stapte uit de harde mannenwereld: ‘Ik had geen emoties’

Aangeboden door Zorg voor elkaar Breda 10 december 2018

Met fragiele pianomuziek op de achtergrond, kletsen we op het station van Breda met Martijn Meerwijk. Na zeventien jaar trouwe dienst aan defensie, gooide hij het roer om. Dat veranderde hem compleet: “Nu krijg ik tranen in mijn ogen als ik een mooi nummer op de piano hoor.”

“Dat meisje speelde net een liedje van Einaudi op de piano. Dan ben ik zo trots op de tranen die ik in mijn ogen krijg”, zeg Martijn.

Geluk

Martijn is opgeleid op de KMA in Breda. Hij trainde veel, werkte zich hoog op en ging verschillende keren op uitzending. “Ik haalde enorme voldoening als ik iets deed wat maar weinig mensen in Nederland kunnen zeggen. Schieten, uit een vliegtuig springen, daar werd ik gelukkig van.” Maar dat veranderde toen hij alléén op uitzending naar Afghanistan moest. “Dan stap je op in Eindhoven met mensen die je niet kent. Ik moest werk gaan doen waarvoor ik niet was opgeleid en dat is eng als je weet dat daar mensenlevens van afhangen.”

Dappere beslissing

Die missie was voor Martijn het keerpunt in zijn carrière. “Ik was niet trots op die uitzending. Ik ben er een beetje half twijfelend en truttig doorheen gekomen. Het ging tijdens die missie ook helemaal niet altijd om het welzijn van de Afghaan en dat was niet de oorlog die ik wilde vechten.” Jarenlang had Martijn het gevoel dat hij geen emoties had. “Je bent alleen maar bezig met werken en doorgaan, terwijl het leven aan je voorbij glipt.” Dus nam hij de dappere beslissing om iets heel anders te gaan doen.

Eigenwaarde

In zijn coachingspraktijk Kracht Zat! begeleidt Martijn mensen met een burn-out en belemmeringen in het leven. “Ik merk dat ik graag met mensen werk die heel hard zijn voor zichzelf. Terwijl het juist heel gezond is om je emoties te laten zien. Met dit werk heb ik echt het gevoel dat ik iets bereik. Na twee gesprekjes in mijn coachingspraktijk loop ik de hele dag op wolken. Het is gewoon goed voor je eigenwaarde om iets voor een ander te doen. Dan heb ik verder niks meer nodig om me goed te voelen, geen toffe kleding of drankjes. Een goed gesprek is genoeg!”

Zorg voor elkaar

Helemaal los van defensie is Martijn niet. Sterker nog: hij heeft zich aangemeld bij het Veteranenplatform Breda. Via dit platform kwam hij in aanraking met Zorg voor elkaar Breda. Hier werken vrijwilligers en professionals samen met de mensen die om hulp vragen. “Een oudere vrouw stond helemaal alleen voor haar verhuizing. Haar man lag in een hospice en familie en vrienden waren niet meer in beeld. Samen met zes veteranen hebben we in vier uurtjes het hele huis leeggehaald voor een krentenbol en een gevulde koek. Dat geeft zo’n goed gevoel!”

Lees ook:

Zorg voor elkaar Breda

Bijzondere vriendschap: Tatiana (35) bezoekt wekelijks Emmy (84)

Emmy is 84 jaar en heeft MS. Haar man is overleden en haar enige dochter woont ver weg. Zelfstandig ...
riksja Breda

Wil je doen: rondrijden op een riksja door Breda

Het is hét vervoersmiddel in Azië, maar als het aan Zorg voor elkaar Breda ligt, bewegen we ons door...
Zorg voor elkaar Breda

Relatieproblemen, geldproblemen of mantelzorger? Zorg voor elkaar Breda is er voor jou

Goed nieuws: het eerste Infopunt van Zorg voor elkaar Breda, Breda Actief en Nieuwe Veste is open. W...

Meer over Zorg voor elkaar Breda ontdekken?

Zorg voor elkaar Breda dienstverlening

GeopendHele dag

Nieuwe Prinsenkade 24, Breda

Bekijk meer:dienstverlening

adv.