Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marianne vangt zwerfkatten op in Breda: ‘Ze blijven hier tot hun dood’

Door Jennifer da Graça 1 juni 2020

Van een spannende baan naar afgekeurd thuiszitten: het overkwam Marianne Sebregts – van Ham (61). Tijdens haar baan bij het Ministerie van Financiën zag geen dag er hetzelfde uit en was het nogal een verschil toen ze onverhoopt moest stoppen. Ze wilde iets om handen hebben! Dankzij haar liefde voor dieren – met katten in het bijzonder – staat haar leven al 13 jaar in het teken van Mariannes Zwerfpoezenhoop.

“We gaan nooit op vakantie. Ten eerste omdat alle katten dagelijks verzorgd moeten worden en ze hebben allemaal medicatie nodig. Dat wil ik echt zelf doen”, vertelt Marianne. “Ik heb niet veel nodig. Bijna al het geld gaat in de katten zitten, maar dat vind ik helemaal niet erg.”

Het begon met ééntje

Het was niet per direct Mariannes plan om haar leven in het teken van katten te zetten. “Als ik zwerfkatten vond, droeg ik ze over aan de dierenbescherming. Tot ik erachter kwam dat die katten gecastreerd of gesteriliseerd werden en dan weer terug op straat kwamen. Nu gebeurt dat gelukkig niet meer, maar toentertijd heeft dit me doen besluiten de zorg van die katten op me te nemen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Fifi heeft een heel speciaal plekje in Mariannes hart. Foto: indebuurt Breda
Fifi is wat rustiger en kijkt toe vanaf haar troon. Foto: indebuurt Breda
Fiepje! Foto: Mariannes Zwerfpoezenhoop

Katten in het café

Onder haar appartement zit een klein café, voor bewoners van de flat bedoeld. “Daar is nu een plek voor katten om te eten, drinken en te slapen. Ik heb nu vier katten onder mijn hoede die daar verblijven: Fifi, Fiepje, Poespoes en Katootje. Overdag gaan ze naar buiten en ’s avonds roep ik ze weer binnen. Overdag kunnen ze ook naar binnen als ze willen hoor.” Denk maar niet dat Marianne rust heeft als de katten overdag buitenspelen. “Ik houd vanaf m’n balkon altijd een oogje in het zeil. Regelmatig zie ik ze met z’n allen zonnen, heerlijk is dat.” Ze heeft haar hele dagindeling erop aangepast: “De verzorging van de katten begint ’s ochtends om 8.00 uur en iedere twee uur ga ik beneden kijken, tot ik rond 00.00 uur ga slapen.”

Zwerfkatten

Naast de vier ‘cafékatten’ zorgt Marianne ook voor zwerfkatten uit de buurt. “Zij zijn niet tam, maar ik zorg dat zij altijd wat te eten en te drinken hebben. Indien nodig geef ik zelfs medicatie. Mijn man Henk heeft huisjes gemaakt waar ze in kunnen schuilen.” En het blijft niet alleen bij katten die maar wat blij zijn met deze goede zorgen. Trots vertelt Marianne: “Een familie egels woont hier ook: twee grote en twee kleintjes. ’s Avonds staan ze zij aan zij te eten met de katten en ze slapen ook samen in de huisjes.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Kopjes geven hoort er ook bij. Foto: indebuurt Breda
Katootje ligt er heerlijk bij! Foto: indebuurt Breda
Stoere Poespoes! Foto: indebuurt Breda

Dierenartskosten en donaties

De verzorging van de katten kost Marianne niet alleen veel tijd, maar ook geld: “Simpele zaken zoals voeding en kattengrind, maar ook grotere bedragen zoals dierenartskosten, zijn allemaal voor mijn rekening.” Gelukkig kan ze regelmatig rekenen op steun: voedingspakketten en gelddonaties helpen haar enorm. “Laatst kreeg ik zelfs een pakket vanuit Indonesië, niet normaal toch!”

Katten met een verhaal

“Regelmatig vragen mensen aan me of ze een kat kunnen adopteren, maar daar doe ik niet aan. Ze blijven bij me tot ze ooit overlijden. Het zijn katten met een verhaal en ik wil ze hun welverdiende, fijne plekje geven. Zo is Fiepje in overleg met haar baasjes bij mij komen wonen, Poespoes werd mishandeld… Hier hebben ze het naar hun zin.” Ook boven in Mariannes appartement heeft ze plek voor een binnenkat. “Helaas is onlangs Sjefke na twintig jaar overleden. Daardoor is er weer een plekje vrijgekomen. Indien mogelijk haal ik bij het asiel de katten die niemand meer wil, die geef ik graag een fijn plekje bij mij thuis.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Hierin slapen regelmatig egeltjes en katten samen. Foto: indebuurt Breda
Een van de huisjes die Mariannes man Henk maakte. Foto: indebuurt Breda

Transparantie

Om alle volgers van haar Facebookpagina én donateurs mee te nemen in haar dag, deelt Marianne naast foto’s ook facturen van de dierenarts. “Zo weten zij ook waar ik het geld aan besteed, daar wil ik open over zijn. ” Voor Marianne zich definitief over een kat ontfermt, controleert ze eerst of niemand zijn of haar pluizenballetje mist. “Als ik een nieuwe kat spot, ga ik eerst alle websites en oproepjes langs. Met een chiplezer check ik of de kat gegevens van de eigenaar heeft.” Om de katten zo goed te verzorgen, is Marianne afhankelijk van donaties. Kun jij een zak kattenvoer, kattengrind of een financiële donatie missen? De kattenliefhebster is overal blij mee! Check haar Facebookpagina om te zien hoe je kunt doneren.

Lees ook:

Lisa wil alle Bredase katten fotograferen: ‘Soms herkennen eigenaren hun kat op Instagram’

Het is een supervrolijk gezicht: het account van Lisa Tang (35), genaamd @cats_in_breda staat vol sn...

Kittens, rode katers en blauwe oogjes: 7 x de schattigste katten in Breda

Katten zijn er in alle soorten en maten. Groot, klein, met veel haar en wat minder haar. En stuk voo...

Alle teddyberen gevonden? Spot dan (echte!) Bredase katten met dit handige kaartje

Het is een echte hype: een wandeling maken met je kids en ondertussen teddyberen spotten. We mochten...

adv.