Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mandy maakt kunst van dierlijke resten: ‘Soms lever ik koeienmagen aan Amerikaanse scholen’

Door Jennifer da Graça 23 november 2020

Beeldend kunstenaar Mandy den Elzen denkt hardop na, terwijl ze met ons kletst. “Mijn werk ligt op de grens van kunst en biologie. Ik maakte altijd zelf kunst, tot ik besefte dat het nooit zo mooi werd als wat al in de natuur al bestaat. Hoe gaaf is het dat mijn werk nu bestaat uit het conserveren van dierlijke resten en dat ik dáár kunst van maak?!”

“Wat ik doe? Mijn werk is een eerbetoon aan de natuur. Van dierlijke afvalstromen maak ik nieuwe producten. Denk aan perkament van lamstestikels en leer van koeienmagen. Het is duurzaam – want ik gebruik enkel restproducten – en ook nog eens bijzonder om te zien.”

In de tuin van haar ouders

Haar materiaal haalt ze bij groothandels in Breda en slachthuizen. “Soms belt zo’n groothandel me op met de boodschap dat ze een vissenkop over hebben. Dan ga ik er als een speer naartoe”, zegt Mandy met een lach. “Zo krijg ik daar weer een kijkje in de keuken. Het is grappig dat ik de liefde voor het materiaal deel, maar er iets compleet anders mee doe. Ik heb mijn eigen atelier, maar soms moet ik een vies klusje doen, iets ontleden bijvoorbeeld. Dan wijk ik uit naar de tuin van mijn ouders om met een gerust hart aan de slag te gaan.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Perkament van lamstestikels.Foto: Mandy den Elzen
De lamstestikels in kwestie. Foto: Mandy den Elzen

Van Dior tot Apple

Mandy’s werk blijft niet onopgemerkt. “Grote merken als Dior, Apple en Nike vragen mijn materiaalsamples aan voor leer van koeienmagen. Het is een leuk contrast dat zulke bedrijven interesse tonen, terwijl ze geen idee hebben dat ik soms – heel romantisch, maar niet heus – in de tuin van mijn ouders koeienmagen aan het ontleden ben om tot dat materiaal te komen.” Het ‘vieze’ gedeelte van haar werk went nog steeds niet. “Dan sta ik daar met mijn handen in dierlijke resten en denk ik soms: vond ik maar wat anders interessant”, grinnikt ze.

Koeienmagen

“Continu ben ik met verschillend werk bezig. In het conserveren van dierlijke resten gaat veel tijd zitten, maar het gaat in fases. Daardoor combineer ik makkelijk meerdere projecten. Het maken van leer van koeienmagen duurt bijvoorbeeld een week of drie.” Sowieso is de Bredase veel met koeienmagen bezig. “Amerikaanse universiteiten bestellen regelmatig geconserveerde koeienmagen bij me, zodat zij hun studenten erover kunnen onderwijzen.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: Mandy den Elzen

Internationaal

De Amerikaanse universiteiten zijn bij lange na niet de enige internationale plekken waar Mandy’s werk de show stelen. “Mijn werk maakt deel uit van een reizende tentoonstelling over innovatieve materialen. Het is te zien in Barcelona, Changwon, Siheung, Seoul en New York”, zegt ze trots.

Makersregeling

Uiteraard blijft haar werk ook in Nederland niet onontdekt. “Dankzij de makersregeling die ik eind vorig jaar van de gemeente Breda ontving, kan ik mezelf doorontwikkelen en blijven groeien. Maar dat is niet alles. De primeur van Innerskin – het leer van lamstestikels – was in TextielMuseum Tilburg te zien. Ook maak ik deel uit van de nieuwe documentaire Stuffed, waarin het belang van het conserveren van de natuur centraal staat.”

Lees ook:

Even wat luchtigs: 5 x lekker lachen met Bredase cabaretier Guido Weijers

Tijd voor wat luchtigs! We houden ons aan alle coronamaatregelen, werken braaf thuis en beperken ons...

Wauw! Deze superluxe auto’s zagen we laatst in Breda

Je houdt ervan of hebt er niks mee: mooie wagens van dure merken als Ferrari, Bentley of Porsche. Di...

All you need is love! 5 x trouwerijen bij het stadhuis in Breda door de jaren heen

Helaas is er dit jaar weinig tot geen sprake geweest van grote huwelijksvoltrekkingen in het centrum...

adv.