Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jacqueline werkt voor de dierenambulance: ‘Ik moest bijna kokhalzen van de stank’

Door Jennifer da Graça 12 augustus 2019

Je komt een ontsnapt schaap, een kitten zonder moeder of een glibberende slang tegen op straat. Who you gonna call? De dierenambulance! Jacqueline weet daar alles van: sinds drie jaar zet zij zich hier wekelijks voor in. In die tijd maakte ze al heel wat mee. 

“Gemiddeld krijg ik zo’n vijftien meldingen binnen op een dag. Soms uitschieters naar zelfs dertig en op andere dagen maar één. Je begint ’s ochtends zonder dat je weet wat gaat gebeuren”, vertelt Jacqueline over hoe een gemiddelde dag op de dierenambulance eruitziet. “In de zomerperiode krijgen we veel meldingen van jonge dieren binnen, zoals kittens. Maar ook schildpadden, konijntjes en vogels!”

Bijzondere meldingen

Jacqueline krijgt ook met exotische dieren te maken. “We kregen eens ’n melding binnen over een hagedis. Daar ging ik direct heen, maar ik moest nog even zoeken naar het dier. Hij zat buiten en had precies dezelfde kleur als de struiken waarin hij zich verstopte. Het was lastig te zien wat voor reptiel het was, dus trok ik voor de zekerheid handschoenen aan. Je weet maar nooit! Ik kon hem makkelijk pakken, omdat hij helaas onderkoeld was en daardoor zo min mogelijk bewoog. Het bleek om een mannelijke baardagaam te gaan, zijn eigenaar had al melding gedaan bij het asiel.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Jacqueline met de baardagaam uit het verhaal. Foto: Jacqueline van den Ameele

Heftige situaties

Dierenopvangcentrum Breda zoekt naar nieuwe vrijwilligers voor de dierenambulance. Moet je daar bepaalde diploma’s of ervaring voor hebben? “Als je start bij de dierenambulance, rijd je in het begin mee met iemand die het al wat langer doet. Je leert sowieso heel erg in de praktijk. Je overlegt veel met elkaar en doet alleen wat je écht zelf wilt doen: je bent en blijft vrijwilliger. Iedere dag leer ik weer wat bij. Ik kom nog steeds heftige situaties tegen waarbij ik denk: ja, en nu?”

Stank

Een van die heftige situaties maakte Jacqueline mee toen ze kittens ophaalde bij een pleeggezin. Het pleeggezin kon hier wegens medische problemen niet meer zelf voor zorgen. “De voordeur ging open en ik moest bijna kokhalzen van de stank. Het was een heel vies, penetrant geurtje dat er hing. De drie kittens zaten in een aparte kamer. Zag eruit alsof het nooit werd schoongemaakt. De kattenbakken waren overvol, overal lagen uitwerpselen en de kittens waren enorm wild, want die kregen geen aandacht. Die beestjes zijn meteen met ons meegegaan.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Een stout, ontsnapt schaap mag weer terug de wei op! Foto: Jacqueline van den Ameele

Dierenmens of mensenmens?

“Natuurlijk is het handig als je goed bent met dieren, maar daar stopt het niet bij”, vertelt Jacqueline. “Het is ook heel belangrijk dat je sociale skills hebt, omdat nou eenmaal veel dieren ook een baasje hebben waar je contact mee krijgt.”

Een moment dat haar altijd bijblijft, was de hereniging van een gezin met hun lang verloren kat. “Ze hadden de hoop eigenlijk allang opgegeven, want hun kat was al een halfjaar vermist. Door de chip was de kat godzijdank bij vondst weer te herleiden naar zijn baasjes. Toen ze elkaar weer zagen, hield ik het ook niet droog.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Jacqueline geeft voorlichting. Foto: Jacqueline van den Ameele

Word jij ook vrijwilliger?

Wil jij niets liever dan vrijwilliger worden bij de dierenambulance? Zeker doen! Jacqueline geeft je nog wijze raad: “Kom eens een praatje maken en loop een dag met ons mee. Dan weet je pas echt of dit iets voor jou is.” De dierenambulance is onderdeel van Dierenopvangcentrum Breda. Laten ze daar nu net nieuwe vrijwilligers zoeken! Interesse? Check dan even de website en kom naar de informatiedag op zaterdag 24 augustus. Jacqueline is daar ook om al je vragen te beantwoorden.

Lees ook:

René is agent en zit bij de dierenpolitie: ‘De situatie bij Fort Oranje was heftig’

Een échte Bredanaar die zich al jaren inzet voor dierenwelzijn én veiligheid op straat: dat is René....
dierenartsen

Dit vinden jullie de fijnste dierenartsen in Breda

Is je Fikkie verkouden of heeft Minous al dagen diarree? Dan wordt het hoog tijd voor de dierenarts....
huisdieren breda

Lief! 8 x de leukste foto’s van jullie huisdieren op Instagram

We maken met z'n allen massaal foto's van onze huisdieren. Betrap je jezelf er weleens op dat je vak...

adv.