Leuk volgens Manoek: ‘Hier blijf ik altijd nét iets te lang rondneuzen’
Waar in Breda moet je echt zijn geweest? Dat vragen we iedere week aan een stadsgenoot. Wie er woont of…
Bij ONS Restaurant zet een kleurrijke mix van mensen onder professionele begeleiding iedere dag iets lekkers op tafel. Maar het is meer dan dat. Gastheer Bekir Sahin (32) en manager Marjolein Marechal (50) vertellen over deze bijzondere plek.
”Mensen uit de GGZ, statushouders, vrijwilligers, (her)starters, doorstromers, of stagiairs: iedereen die om wat voor reden dan ook niet aan een baan komt, is welkom om praktijkervaring op te doen bij ONS Restaurant”, vertelt Marjolein.
Lees verder onder de foto >
Samen met haar man runde Marjolein een kleine twintig jaar het Italiaanse restaurant La Cucina Italiana. Sinds juli 2019 is ze manager van ONS Restaurant. ”Dit is toch wel andere horeca. Ons doel is om onze deelnemers door te laten stromen naar een betaalde baan. Ik begeleid hen samen met het keukenpersoneel”, aldus Marjolein. Het restaurant in Geeren-Zuid is een van de vijf leer-en werkplekken van ONS Label Breda. Zo is er ook een naaiatelier, een creatief atelier, een schoonmaakbedrijf en een klusbedrijf in Breda.
In ONS Restaurant kun je terecht voor koffie met iets lekkers, lunch en het dagelijks wisselend buurtdiner. Het restaurant verzorgt ook cateringopdrachten voor bijvoorbeeld daklozen- en kinderopvangen in Breda. ”Naast het horecagedeelte verlenen we flex- en werkplekken, dienen we als feestlocatie en spelen we spelletjes. Het is echt een gezellig buurthuis, waar mensen die willen, taal-, fiets- en spraakles kunnen volgen”, vertelt Marjolein.
Lees verder onder de foto >
Bekir kwam in 2014 bij het restaurant terecht. Hij zocht toen een stage voor zijn opleiding gastheer niveau 2 op het Kellebeek College (nu Curio). “Ik bezocht het restaurant samen met mijn neef die hier logopedie volgt en vroeg of ze nog stagiairs zochten. Na mijn stage bleef ik hangen. Inmiddels zijn we acht jaar verder en ik ben zeker niet van plan om weg te gaan.”
Bekir begon in de keuken. ”Uiteindelijk was dat toch niks voor mij, ik vind het veel leuker om te communiceren met mensen en ze een leuke dag te bezorgen.” Daarom werd hij gastheer in het restaurant van woensdag tot en met vrijdag. ”Ik serveer, neem de bestellingen op en maak graag een praatje met de gasten. Ik vind het leuk om mensen te ontvangen, ze welkom te laten voelen en vervolgens blij weg te zien gaan.”
Lees verder onder de foto >
In ONS Restaurant komen mensen van verschillende afkomsten samen en dat proef je terug in het eten. Van kapsalon tot roti: in het restaurant ontdek je gerechten uit keukens over de hele wereld. Bekir: ”Gisteren aten we bijvoorbeeld Somalische rijst met lamsvlees, dat was heel lekker. Woensdag is het roti-avond en vrijdag staan Antilliaanse gerechten op het menu.” Wat Bekir nog een keer graag zou willen proeven? ”Cola kip”, zegt hij lachend.
Benieuwd hoe het restaurant er vanbinnen uitziet? Check het hieronder!
In onze gids
Populaire rubrieken