Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marieke staat op tegen eenzaamheid en organiseert stampottendiners voor ouderen

Door Marjan Kieboom 24 december 2018

Hoewel de jaarlijkse campagneweken ‘Eet met je hart’ net is afgesloten, blijft coördinator Marieke Eising druk met het Bredase onderdeel van stichting ‘Met je hart’. “Het is zaaien, zaaien… maar er komen altijd mooie dingen uit.”

Deze communicatieadviseur met hotelschoolachtergrond kwam vijf jaar geleden vanuit Amsterdam naar Breda. Ze was altijd al lekker commercieel bezig, maar op haar veertigste kwam toch die vraag: wat ga ik nu doen? Marieke wilde in ieder geval aan iets ‘bouwen’. Ze werd gevraagd voor War Child en Orange Babies, maar had niet zoveel met bakken geld ophalen en zelf niet weten wat er mee gebeurt. Ze dook volop in de stichting ‘Met je hart’ en de campagne ‘Eet met je hart’ waarbij zes weken lang een euro bovenop op de restaurantrekening wordt gevraagd. Deze euro’s gaan naar eenzame ouderen.

Eenzaamheid is een ding in Nederland: meer dan een miljoen Nederlanders hebben er mee te kampen, en dan vooral ouderen. “Samen eten staat voor gezelligheid. Wie wil er nou geen euro doneren voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is?” Het ‘Eet met je hart’ campagneteam benadert jaarlijks in september restaurants met de vraag: willen jullie zes weken lang ‘eenzaamheid’ op de kaart zetten? Letterlijk en figuurlijk. “Op deze manier willen we afrekenen met eenzaamheid.”

Lekkere spin-off

Zes jaar geleden ging het pilotproject van Babs van Geel in Utrecht van start. Babs kwam vanuit haar fotografieachtergrond in aanraking met eenzaamheid onder ouderen. “Ouderen die een dag, een week of een maand niemand zien, het is geen uitzondering. Deze groep heeft soms geen netwerk, mogelijk geen kinderen of geen contact meer met ze.” Marieke wil haar Breda motiveren op te staan tegen eenzaamheid. De euro’s gaan naar sociale activiteiten die de stichting het jaar door organiseert. Bijvoorbeeld de stamtafels waaraan een clubje ouderen elkaar regelmatig ontmoet om in gesprek te gaan. Charelli, Zeezicht en de Pasta Kantine ontvangen al regelmatig ‘stamgasten’.

‘Eet met je hart’ heeft mijn leven honderd procent veranderd’, krijgt ze wel vaker terug van de ouderen. En in december worden ze helemaal platgebeld, omdat de ‘Eet met je hart’ kaartjes tijdens de campagneweken landelijk op bijna 15.000 tafels opduiken. “De zichtbaarheid is gigantisch. Zo was er een directeur die tegen het hoofd HR van zijn bedrijf na het vinden van een kaartje zei: “Dit gaan we ook doen in ons bedrijfsrestaurant.” De campagne heeft dus een lekkere spin-off wil ze maar zeggen.

Stampottendiner

Die eerste keer deelnemen is voor ouderen toch wel een ‘megadrempel’ volgens dit campagnegezicht. Want vind je jezelf eenzaam? Marieke is blij dat we in de tijd van ‘Geer en Goor’ zitten, waarin aandacht is voor het Nationaal Ouderenfonds en eenzaamheid zichtbaar wordt gemaakt. Zelf was ze aanvankelijk in shock: hoe kun je zes weken lang een lege agenda hebben?

‘Met je hart’ organiseert acht keer per maand activiteiten. Noem een creatieve handwerkcursus bij de Nieuwe Veste, een herenkookclub die de ouderen uitnodigt voor een stampottendiner, of worstenbroodjes bakken met studenten van het Cingel College. Er is al ruimschoots aanbod. Heb je die euro de afgelopen weken niet kunnen betalen? “Denk praktisch, je kunt op genoeg manieren je mouwen opstropen en opstaan tegen eenzaamheid.”

Lees ook:

Corné van Riel

Corné van Riel biedt originele date ideeën, voor je tweede of honderdste afspraakje

Omdat hij een gat in de markt ontdekte op het gebied van vindingrijke datemogelijkheden én onder het...
restaurantgids

Dex Bos schreef de vernieuwde Restaurantgids Breda, completer dan ooit

Om voortaan goed voorbereid uit eten te gaan is er vanaf nu de 'restaurantgids Breda’.  Een samenwer...
Dana

Dana gaat in Malawi tegen kindhuwelijken fietsen

Na haar afstuderen, een Amerikareis, een nieuwe job én een nieuw appartement in hartje centrum, viel...

adv.