Dennie uit Breda zwemt wekelijks in koud water: ‘Het geeft me inzicht’

Dennie Diesen op het strand. Foto: eigen archief

Op 1 januari zoeken dappere stadsgenoten de kou op voor een nieuwjaarsduik. Gewapend met badkleding, een grote handdoek, een thermoskan en een Unox-muts duiken zij het nieuwe jaar tegemoet. Voor sommige mensen is een frisse duik niet eenmalig. Het is een vast onderdeel van hun wekelijkse routine, met als resultaat fysieke en mentale gezondheidsvoordelen. Portretmaker en ondernemer Dennie van Diesen (36) is zo’n stadsgenoot die wekelijks de kou opzoekt.

In 2015 kreeg Dennie de diagnose van een angststoornis. “Ik ging hierdoor al snel aan de medicatie”, vertelt hij openhartig. Dennie heeft al een lange periode interesse voor persoonlijke ontwikkeling en besluit te gaan mediteren. “Zodra ik op het matje ging zitten voor zenmeditatie, merkte ik direct op dat mijn zenuwstelsel erg overprikkeld was. Ik werd angstig door de stilte.” Uiteindelijk blijkt dat Dennie’s ademhaling niet op orde is en hij te veel prikkels consumeert.

Gelukshormonen aanmaken

Tijdens het hardlopen ontdekte hij dat zijn stress verminderde. “Door het hardlopen maken de hersenen endorfine. Dit is een tegenhanger op het stresshormoon cortisol”, legt Dennie uit. Na het hardlopen nam Dennie direct een koude douche, waardoor hij nog meer gelukshormonen aanmaakte. “Door heel bewust een stressreactie op te roepen met koud douchen, merkte ik dat de controle terugkeerde. De stressreactie door de kou lijkt voor het lichaam op een stressreactie die gelijk is aan een paniekaanval. Het gaf mij veel inzicht.”

Lees verder onder de foto.

Dennie Diesen in het koude water. Foto: eigen archief

Heel kalm

Vervolgens merkte Dennie dat hij na een koude douche ontspannen op zijn matje zat. Hij mediteerde en werd direct kalm. “Door zo’n stressreactie heen ademen wordt heel je lichaam rustig. De aanraking met de kou zorgt ervoor dat het lichaam denkt dat je aan het verdrinken bent. Hierdoor moet je lichaam rustig worden. Dit biochemische proces zorgt ervoor dat je hartslag daalt gaat en je zuurstof spaart.” Volgens Dennie ligt de koude douche, gevolgd door een meditatie, mooi in lijn met elkaar.

Naar Thailand

Dennie vertrok in de zomer van 2021 naar Thailand om een opleiding tot yogadocent te volgen. “Ik deed alles om van de zware paniekaanvallen af te komen. Door deze opleiding ondervond ik de acht stappen van yoga, waarvan maar een achtste deel over daadwerkelijk bewegen gaat. Yoga is heel breed. Het gaat ook over de omgang met jezelf, de omgang met de ander en jouw ademhaling. Het gaat erom dat je kunt mediteren en stil kunt zijn.”

Tekst loopt door onder de foto. >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen


Jezelf uitdagen en stressreactie triggeren

De blootstelling aan de kou (cold exposure), is een onderdeel van jezelf uitdagen een bewuste stressreactie op te zoeken. “Die zijn er in het dagelijks leven ook genoeg. Door een bewuste reactie op te roepen, leer je veerkrachtiger zijn”, zegt Dennie. Sinds zijn terugkomst naar Nederland, zoekt hij sinds september minimaal drie keer per week het koude water op.

Zwemmen in de Galderse Meren

Dennie gaat in zijn sportkleding naar de Galderse Meren, om daar een koude duik te nemen. “Vervolgens duik ik met mijn zwembroek het water in en laat ik mezelf in het koude water zakken. Meestal 5 tot 15 minuten.” Als Dennie klaar is, rent hij met zijn natte zwembroek en op blote voeten naar huis. “Zodra ik thuis ben, ben ik weer helemaal op temperatuur.”

Inmiddels heeft hij al behoorlijk wat mensen geïnspireerd om mee te doen. “Het heeft ook mijn voorkeur om met een groepje te zwemmen. Op het moment dat je naar diepere stukken in het water gaat, is het fijn als je op elkaar let. Het is bij mij nog nooit misgegaan, maar je geeft je lichaam natuurlijk wel een kleine opdonder. Zorg er anders voor dat je een boei omdoet.”

Deze voordelen leverde het hem op

De confrontatie met de kou heeft Dennie veel opgeleverd. “Vanuit mijn tijd bij Defensie heb ik geleerd om heel gedisciplineerd actie te ondernemen. Door dit elke week te doen, merk ik dat de reactie van mijn immuunsysteem veel sterker is. Door de reactie van jouw lichaam op het water, kom je direct in het moment terecht. Je gaat in overlevingsstand en hebt geen tijd om na te denken over wat die ene collega of klant tegen je heeft gezegd. Dat moment geeft mij inzicht in wat echt belangrijk is.”

Zou je ook graag een frisse duik nemen tijdens de wintermaanden? Ga dan bedachtzaam te werk en neem iemand mee die je vertrouwt. “Door iemand mee te nemen die je vertrouwt, kan die persoon mee ademen met jou. Dat helpt op het moment dat je lichaam in de stressreactie van de kou schiet. Zorg dus ook dat de persoon die je meeneemt het al vaker heeft gedaan.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bredanaar van de Week

Ga naar “Peter uit Breda is supervrijwilliger: ‘Je krijgt er zo veel moois voor terug’”

Peter uit Breda is supervrijwilliger: ‘Je krijgt er zo veel moois voor terug’

Ga naar “Daphne uit Breda helpt mensen stoppen met roken: ‘Hypnose helpt goed’”

Daphne uit Breda helpt mensen stoppen met roken: ‘Hypnose helpt goed’

Ga naar “Stasia zet zich in om Breda brandveiliger te maken: ‘Je maakt bijzondere dingen mee’”

Stasia zet zich in om Breda brandveiliger te maken: ‘Je maakt bijzondere dingen mee’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Blazer € 29,99”

Blazer € 29,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Philips AirFryer XL HD9270/70 €50 korting € 129,00”

Philips AirFryer XL HD9270/70 €50 korting € 129,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker lingerie bij Naron”

Verkoopmedewerker lingerie bij Naron

 • Naron
 • Parttime

Topper

Ga naar “Receptionist Breda”

Receptionist Breda

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Warehouse employee”

Warehouse employee

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Beleidsmedewerker Kwaliteit – 0,7 FTE”

Beleidsmedewerker Kwaliteit – 0,7 FTE

 • DIT IS WIJS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Inventus Etten-Leur
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Singleloop Wintereditie”

Singleloop Wintereditie

 • 2 februari 2023
Ga naar “Creatieve workshop Magische maskerade”

Creatieve workshop Magische maskerade

 • 11 februari 2023
Ga naar “Carnaval in Kielegat”

Carnaval in Kielegat

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Collegereeks westerse muziekgeschiedenis”

Collegereeks westerse muziekgeschiedenis

 • 3 februari 2023
livemuziek