Burgemeester Depla: ‘Ik kan niet zomaar een kroeg in duiken en op de bar feesten’

Door Laura van Etten-Elting 15 februari 2018

Wat wilde hij vroeger worden? Wat doet hij in zijn vrije tijd? Hoe viert hij carnaval en wat vindt hij als Eindhovenaar van Breda? We hadden behoorlijk wat vragen voor onze burgemeester en daarom was het tijd voor een bakje koffie met Paul Depla.

Zijn familie heeft een rijke geschiedenis in de politiek. Drie broers gingen de politiek in en opa ook maar “die heb ik nooit gekend.” Toch was het niet vanzelfsprekend dat Paul Depla voor de politiek koos, daar hield hij zich tot zijn studententijd nog niet mee bezig.

Oké, dus niet vanaf jongs af aan de droom om de politiek in te gaan. Maar wat dan wel? Er verschijnt een grijns op zijn gezicht: “Wat heel veel jongens wilden: pro worden in het voetbal. Uitblinken als keeper. Maar ik had er niet echt het talent voor.”

Depla is altijd actief sporter geweest. Als keeper en later fanatiek basketballer. Bij de basketbal heeft hij zijn vrouw ontmoet. Tenminste, hij kende haar van het basketbal maar tijdens carnaval sloeg de vonk over.

Meedoen om het winnen

Sport is belangrijk in zijn leven, net als politiek. Hij ziet er wel een gelijkenis in: “Bij de verkiezingen heb je natuurlijk ook een wedstrijdelement. Net als bij voetbal of andere sporten.” Op de vraag of hij een slechte verliezer is moet hij lachen. “Ik wil natuurlijk wel graag winnen. Ik vind het niet erg om te verliezen maar ik ga voor de winst en kan ook best even chagrijnig zijn als mijn club verliest.”

Vanaf jongs af aan is PSV zijn club. Toch heeft hij als burgemeester van Breda NAC in zijn hart gesloten. Twee van zijn drie zoons hebben een seizoenkaart. “De beleving bij NAC is ongelooflijk. De betekenis van NAC voor de stad is onmisbaar. Dat is niet te vergelijken met andere steden. Je gaat erin op.” Als hij naar NAC ‘moet’ ziet Depla het nooit als werk. “Bij zo’n wedstrijd zit ik met heel veel plezier. Het is cult.”

Burgemeester Depla van Breda
Foto: indebuurt Breda

Breda vs. Eindhoven

Het gezin Depla komt oorspronkelijk uit Eindhoven en woonde onder andere een tijd in Nijmegen en Heerlen. Maar ze hebben het nu goed naar hun zin in Breda. Hoewel zijn kinderen niet altijd enthousiast waren over nog een verhuizing. “Niemand had echt zin om te gaan verhuizen. Maar het voordeel is dat je op jonge leeftijd goed in staat bent om een nieuwe vriendenkring op te bouwen en dat ging hier ook snel. Dat zegt misschien ook wel iets over Breda.”

De burgemeester ziet wel verschillen tussen zijn geboortestad en Breda. “Er is veel verschil tussen een industriestad en een historische stad. In Eindhoven zijn ze minder zelfverzekerd, ze moeten meer knokken voor de toekomst en voor eigenheid. Ze moeten er echt voor werken. Daar merkt iedereen het als het niet goed gaat met Philips bijvoorbeeld.”

In ons historisch Breda gaat het bijna vanzelf en we moeten ervoor waken dat we niet lui worden waarschuwt de burgemeester. “Breda is trots. Het gaat altijd wel goed en we hebben het gezellig. Maar je moet oppassen dat gezelligheid geen gezapigheid wordt”, waarschuwt hij. “Je moet altijd bereid blijven te innoveren en nadenken over de toekomst.”

Depla neemt het station als voorbeeld. “Ik ben ontzettend trots dat dit zo is bewerkstelligd. Jaren geleden werden er vragen gesteld of het wel écht nodig was. Maar dat is het. Je moet vooruit blijven kijken.” Hij vergelijkt het met sport: als je trofeeën wilt blijven winnen moet je blijven trainen.

Lokale identiteit

Hij ziet ook dat Breda heel bijzonder is. “Het is een grote stad met een dorpsgevoel. Je hebt alle voorzieningen van de grote stad maar het gemoedelijke gevoel van een dorp. Die lokale identiteit moeten we koesteren.”

Breda maakt hem vaak trots. Hij noemt het Glazen Huis en Tijn die heel Nederland in beweging bracht. “Dan zie je dat hoe klein je ook bent, je heel veel kan betekenen.” Maar ook hoe de promotie van NAC werd gevierd maakt hem trots. “Met z’n allen en zonder problemen.”

Vrije tijd

Onze burgemeester is dus erg sportief. Het liefst sport hij in groepsverband maar daar is niet altijd tijd voor. “Nu ga ik regelmatig hardlopen of fietsen. Dat is gewoon makkelijker.”

Verder is hij regelmatig bij concerten te vinden. Dit jaar staat Pearl Jam op de planning in de Ziggo Dome. Dat hij van muziek houdt is wel duidelijk, zijn kantoor hangt vol met platen.

burgemeester Depla Breda
Foto: Carnaval Breda / Gory Smits

Carnaval

Hij is carnavalsvierder in hart en nieren. Maar écht carnaval vieren als burgemeester is wel iets anders. “Je hebt het behoorlijk druk, heel veel afspraken. Ik kan niet zomaar een kroeg in duiken en daar op de bar gaan feesten. Als je als burgemeester écht carnaval wilt vieren moet je óf heel goed verkleed gaan óf naar een andere stad gaan. Je blijft toch burgemeester.”

Of hij het moeilijk vond om de sleutel over te dragen? Het blijft even stil. “Haha het hoort erbij en het is een mooie traditie.” Verder geniet Depla vooral van het feestgedruis op de Grote Markt. Of we met carnaval vrij moeten krijgen, daar laat hij zich niet over uit. “Maar de actie zelf is fantastisch bedacht.”