Weggooien is zonde: Bredanaars bouwen het grootste kerstbomenbos van het land
Een kerstboom kopen om die vervolgens na de feestdagen bij het vuil te zetten? Als het aan Bredanaars Frank Haagen…
Stel, je wilt vaker eten bij de boer halen. Lekker vers en lokaal! Je hebt alleen geen idee welke boerderijwinkels bij jou in de buurt zitten. Daar hebben Karin (33) en Charles (41) Berendes uit Breda iets op bedacht.
Karin koopt van kleins af aan kerstbomen bij de boer. “Een paar jaar geleden stopte die met de verkoop”, vertelt ze. “We hebben toen uren rondgereden, op zoek naar een nieuwe kerstbomenboer. Niet alle boeren doen aan marketing of staan goed aangegeven langs de weg. Toen dachten we al: is er niet een manier om alle boerderijwinkels inzichtelijk te krijgen?”
Charles is gek op koken, het liefst met producten van de boer. Tot blijdschap van de vrienden van het stel. “Ze vragen vaak waar we ons vlees, groente of andere ingrediënten vandaan halen”, aldus Charles. “Tijdens de lockdown begin 2020 dachten we: we kunnen Netflix uitspelen of we gaan zelf aan de slag met een overzicht van boerderijwinkels in Nederland.”
Zo gezegd, zo gedaan. Karin en Charles begonnen in de lockdown begin 2020 met de website Boer in de regio. Hier vind je een compleet overzicht van boerenadressen bij jou in de buurt: van plekken waar je verse kaas haalt tot wijnboeren.
De bouw van de website had wat voeten in aarde. Ze hadden beiden geen ervaring, maar met een hoop YouTubevideo’s lukte het ze. Alle adressen van boerderijwinkels raapten ze bij elkaar door te googelen. Ze voegden alles samen in een overzicht. Het resultaat? Een website waarop meer dan duizend boerenadressen staan.
“Door bij boerderijwinkels te kopen, weten we waar ons eten vandaan komt”, zegt Karin. “Daarnaast vinden we het leuk om er rond te lopen en te kletsen met boeren die vol passie over hun product vertellen.” Charles vult aan: “Vlees of groente dat rechtstreeks van de boer komt is ook veel lekkerder.”
In en rondom Breda zitten verschillende boerderijwinkels. Waar de twee zelf het liefst naartoe gaan? “Voor vlees gaan we meestal naar de Vaartse Hoeve in Dongen. In het aardbeienseizoen zijn we bij Van Haperen te vinden en bij Hoeve Overa in Breda komen we ook geregeld.”
De website ging live in maart 2020 en het stel ziet sindsdien maandelijks de bezoekersaantallen groeien. “We worden ook veel benaderd door boeren die hun winkel op onze website willen”, aldus Karin. “Af en toe ontvangen we zelfs een uitnodiging. Laatst kreeg ik een uitgebreide rondleiding bij Wilgenhart in Molenschot om te kijken wat ze daar doen.”
Op de vraag of Karin en Charles ook geld verdienen met hun website, kunnen ze kort zijn: “Nee, het is echt een hobby en een passie van ons”, laat Karin weten. “We hebben allebei een fulltime baan en zijn er in de avonduren en het weekend mee bezig.” Charles: “Natuurlijk is het een droom om er ooit van te kunnen leven. Hoe is nog de vraag. We zullen in ieder geval nooit geld aan boeren vragen, omdat we een compleet overzicht willen behouden.”
“Ons doel is nu vooral dat mensen boerderijwinkels in hun omgeving weten te vinden om de korte keten te stimuleren. Zo wordt de afstand tussen de boer en de consument hopelijk steeds kleiner.”
In onze gids
Populaire rubrieken