Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredase documentairemaker Ton boekt wereldwijd succes met ‘Schapenheld’

Door Susanne de Bruin 4 februari 2019

Bredanaar Ton van Zantvoort (39) is documentairemaker. In 2003 studeerde hij cum laude af aan het AKV|St. Joost en met zijn films sleepte hij al verschillende internationale prijzen in de wacht. Zijn bioscoopdocumentaire ‘Schapenheld’ is zijn grootste productie tot nu toe en is vanaf 21 februari te zien in bioscopen door het hele land. 

Keihard knokken

‘’Mijn films zijn vaak maatschappijkritisch. Maar naast het drama moet er ook gelachen kunnen worden’’, stelt Ton. En lachen kun je met schaapsherder Stijn. In de film ‘Schapenheld’ zie je hoe hij in de huidige maatschappij zijn hoofd boven water probeert te houden. Door politiek beleid en marktwerking is het eeuwenoude beroep lang niet meer zo romantisch als je op het eerste gezicht zou denken. Subsidies verdwijnen en landeigenaren zoeken naar goedkopere alternatieven voor begrazing. Maar Stijn knokt voor zijn herdersbestaan; het is vechten tegen de bierkaai.

Vloeken op z’n Brabants

‘’Dat iemand met zo’n vrij beroep in deze tijd kaal wordt van de stress, dat was voor mij de reden dit verhaal te maken’’, legt de filmmaker uit. Want kaal werd Stijn, door alle spanning verloor hij hele plukken haar. ‘’Stijn komt uit Goirle. Hij is enorm eigenwijs en vloekt veel in de film. Echt het type dat zegt ‘fuck the system‘. Mensen van boven de rivieren schrikken daar sneller van, zien hem misschien als een lompe boer. Ik denk dat kijkers hier uit de buurt dat beter kunnen begrijpen’’, meent Ton.

Wereldwijd

De film is eind vorig jaar al vertoond op het IDFA in Amsterdam, het grootste documentairefestival ter wereld. Daar scoorde ‘Schapenheld’ een 8,9 en belandde daarmee in de top 10 van het festival. De komende maanden wordt de docu op verschillende Oscar-gekwalificeerde festivals vertoond in onder meer Thessaloniki (Griekenland), Praag en München en in Eindhoven is het de openingsfilm voor het documentairefestival DOCfeed, dat 21 februari start.

Thuiskomen

Vanaf die datum is de film in bioscopen door heel Nederland te zien. Op 6 maart draait ‘Schapenheld’ in Chassé Cinema. ‘’Ik vind het enorm jammer dat ik er zelf niet bij kan zijn wanneer mijn film in mijn eigen stad gedraaid wordt’’, bekent Ton, ‘’Diezelfde dag staan ook Praag en Thessaloniki op de planning. En hoewel ik die steden niet belangrijker vindt dan Breda, word je als maker toch wel geacht bij de internationale première aanwezig te zijn’’, legt hij uit, ‘’Ik hoop dat we een Skype-verbinding met Breda tot stand kunnen laten komen.’’

Ton belandde door zijn studie in Breda, maar is nooit meer vertrokken. ‘’Diverse jaargenoten vertrokken naar grote steden als Amsterdam, want daar zou ‘het’ allemaal gebeuren. Ik zou daar niet kunnen wonen en ben altijd blij als ik weer thuiskom in Breda. Werken kan ik ook vanuit hier’’, stelt hij nuchter.

Tachtig versies

Ondanks alle drukte, probeert Ton ook te genieten van het succes. ‘’Ik ben echt superblij. Met eerdere documentaires als ‘a Blooming Business’ en ‘Grito de Piedra’ heb ik ook grote prijzen gewonnen maar dit is bij uitstek de documentaire waar ik het langst aan heb gewerkt. We hebben tweeënhalf  jaar gedraaid, twee jaar gemonteerd en zo’n tachtigversies gemaakt’’, vertelt hij bevlogen.

Stijn leerde hij tien jaar geleden al kennen. ”Ik maakte destijds een korte film over hem voor het project ‘Schatten van Brabant’, weet Ton nog goed, ”Maar ik wist toen al dat er meer in zat’’, legt hij uit. Volgens de filmmaker gaat de film niet om de mooie dronebeelden of de schaapjes: ‘’Daar heb ik niet zoveel mee, het gaat om het pakkende verhaal. Ik neem de kijker mee in de wereld van Stijn. Zij mogen zelf ontdekken hoe die in elkaar zit en hun eigen conclusie trekken’’, besluit hij.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de trailer!

Lees ook:

lachyoga

Rajitha geeft lachyoga: ‘Het heeft ontelbaar veel gezondheidsvoordelen’

Lachen op commando: het klinkt misschien een beetje gek, maar het heeft onwijs veel gezondheidsvoord...
Hassan al Morabit

Van pizzabezorger tot miljoenenbedrijf: Hassan maakt zijn dromen waar

Als tiener scheurde Hassan al Morabit (39) door Breda als pizzabezorger, nu runt hij 21 vestigingen ...

adv.