Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredanaars Dominique & Evelyne hebben een droom: ‘een super start voor iedere moeder’

Door Laura van Etten-Elting 25 juli 2017

Het enthousiasme spat ervan af, Dominique Hegtermans en Evelyne Thelen vertellen vol passie over hun nieuwe online platform Colour Your Cloud: “We willen het normaal maken dat een nieuwe moeder meer ondersteuning kan gebruiken.”

In hun 20-jarige loopbaan als verloskundige misten ze het stukje nazorg voor de moeder, terwijl ze wel voelden dat daar  veel behoefte naar was. “Wat je ziet in de geboortezorg is dat er heel veel aandacht is voor zwangere, vrouwen die moeten bevallen en als je net thuiskomt met je baby. Maar na een week trekt de kraamverzorgster de deur achter zich dicht, je partner gaat weer aan het werk en dan zit je met die baby op je arm. En wat dan?”

Bredanaars Colour Your Cloud

Na diverse coachopleidingen,  jaren verdieping in literatuur, een opleiding in Duitsland en verschillende cursussen besloten Dominique en Evelyne hun werk als verloskundige vaarwel te zeggen en zich volledig te focussen op nieuwe ouders, en dan met name op kersverse moeders.

Met Colour Your Cloud willen ze zorg voor de moeder laagdrempelig en toegankelijk maken, want die zorg is nodig: “30-35% van de stellen gaan binnen een jaar nadat het kind geboren is uit elkaar en 15% van de vrouwen ontwikkeld een postpartum depressie.”

Schokkende cijfers, en toch vragen maar heel weinig vrouwen om hulp. Volgens Dominique en Evelyne heerst er nog steeds taboe. “Je hebt het mooiste gekregen wat je kan overkomen: een kind. Wie ga jij vertellen dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat? Je hoort hartstikke blij te zijn dat je die baby hebt gekregen!”

‘Iedereen heeft het over de roze wolk, maar uiteindelijk moet je ‘m zelf inkleuren’

We zijn allemaal powervrouwen.

Dat het ook ontzettend zwaar kan zijn willen we niet graag toegeven: “Veel stellen, en zeker de vrouw, hebben het gevoel: ik moet dat kunnen, ik dop mijn eigen boontjes wel. We zijn allemaal powervrouwen en moeten ons mannetje staan. Dat lukt de meeste vrouwen prima. Maar dan opeens heb je een baby en dan heb je niet meer de controle.”

Tja, en dan? Dan is daar Colour Your Cloud. “We willen onze kennis graag delen omdat het zó belangrijk is. We willen dat het voor iedereen gratis op te halen is. Een platform, een netwerk voor de kersverse moeder”, vertelt Evelyne.”Het is belangrijk dat je weet dat het steuntje in de rug er is. 60% van de vrouwen die net bevallen zijn voelt zich alleen, 80% van de vrouwen weten niet eens waar ze met hun vragen heen kunnen. En ik heb me zelf ook zo gevoeld. Toen ik daar met mijn eerste kind zat. En ik was nota bene verloskundige!”

‘Iedere moeder heeft een verhaal. En dat verhaal vertellen en een plek geven is vaak al genoeg’

Bredanaars Colour Your Cloud

Colour Your Cloud is sinds een week live. Een mooie website met allerlei informatie waar je als nieuwe moeder écht iets aan hebt. Eerlijke informatie. Zo vind je er blogs over verschillende onderwerpen: ‘Help, mijn man wil weer!’, ‘Waar is de gebruiksaanwijzing van mijn baby?’ en ‘Na de kraamtijd is alles weer normaal. Behalve jij.’

Maar natuurlijk is er meer! Evelyne en Dominique bieden ook individuele coachsessies aan en je kan er terecht voor een ouderschaps- of zwangerschapscursus. Maar waar ze op dit moment het meest trots op zijn is hun gratis inspiratieboek. “Vrouwen kunnen het boek gratis downloaden en krijgen om de dag, verdeeld over 9 dagen, hoofdstukken toegestuurd met met informatie en opdrachten. Het is een praktisch boek en het ziet er ook nog eens super mooi uit”, vertelt Dominique enthousiast. “We werken ook nog aan een uitgebreider online programma, met verschillende thema’s waar vrouwen mee worstelen.”

Een super start voor elke moeder.

“Onze droom is een super start voor iedere moeder. We denken echt dat we de wereld daar mooier mee kunnen maken. Als een moeder niet goed in haar vel zit of depressieve gevoelens heeft, dan heeft dat zijn weerslag op de ontwikkeling op het kind. Als kinderen veilig gehecht zijn, staan ze steviger in hun schoenen, kunnen ze beter relaties aangaan en zijn ze beter in staat emoties te reguleren.”

‘In de empowerment van vrouwen ligt een mooiere wereld. Het klinkt misschien utopisch maar wij geloven daar wel echt heel erg in.’

Dominique en Evelyne hebben mooie plannen en met zoveel passie voor dit doel gaat dat vast goed komen. En stiekem dromen ze alvast over de toekomst: “Uiteindelijk willen we een heel mooi pand in de binnenstad van Breda. Waar vrouwen gewoon in en uit kunnen lopen en de coaching krijgen die ze nodig hebben. Waar yoga en meditatie de ene kamer vult en gezonde muffins in een andere ruimte staan te pruttelen. We zouden het fantastisch vinden als er in de toekomst een standaard zorg is voor moeders en stellen als ze net bevallen zijn.”

Genoeg mooie stippen op de horizon voor de dames!

Bredanaar van de week.

Heb je een mooi verhaal, tof beroep of een spannende hobby? Wij horen graag van je! Elke week zetten we Bredanaars in het zonnetje, are you next?

adv.