Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jelmer bouwt zijn eigen race drones en vliegt 200 kilometer per uur!

Door Laura van Etten-Elting 1 augustus 2017

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee! Het is de zelfgebouwde race drone van Jelmer die daar met 200 kilometer per uur door de lucht raast! Jelmer Ruitinga heeft een reclamebedrijf en bouwt websites en webshops. Maar dat is niet het enige wat ‘ie bouwt, hij zet ook razendsnelle drones in elkaar. 

Bredanaar Bredanaar drone racer Jelmerdrone racer Jelmer

Droog weer is essentieel als je je drone wilt laten opstijgen. Vandaar dat we onze afspraak zo’n 32 x hebben moeten verzetten. Want ja, het is immers zomer in Nederland. Eindelijk was het zover en ontmoette ik Jelmer bij de Asterdplas waar hij al druk in de weer was met het kleine apparaatje. Een half uur later verlaten we de Asterdplas weer. De drone wilde niet omhoog. Balen. Maar volgens Jelmer geen onbekend verhaal. “Het is een behoorlijk frustrerende hobby”, verzucht hij.

Bredanaar drone racer Jelmer

Twee dagen later ontmoeten we elkaar weer en gelukkig heeft de drone er vandaag wél zin in. Jelmer is al zo’n 7 jaar bezig met zijn drone gekte. “Ik denk dat ik wel als één van de eersten met drones bezig was. Vroeger hoorde je er af en toe iets over op het nieuws, toen dacht ik: dat moet wel heel vet zijn om met zo’n ding te vliegen. Ik ben van oude computer onderdelen gaan bouwen en zo zette ik mijn eerste drone in elkaar. Die vloog eventjes en crashte natuurlijk weer. Toen begon ik met verbeteren van techniek en zo is het hele verhaal begonnen.”

Bredanaar drone racer Jelmer

Jelmer is aangesloten bij DroneZone Breda, een community met fanatieke drone-piloten. Zij organiseren events, workshops en meetings. Maar vormen ook, en nu wordt het spannend, een besloten community groep. Hoor je bij die besloten community dan behoor je tot de kern en wordt je uitgenodigd voor geheime meetings waar het echte racen zich afspeelt. “Je krijgt een half uur van tevoren een berichtje waar we elkaar ontmoeten. En dan gaan we racen. Ja, dat is wel illegaal.” Drone meets The Fast and the Furious. Nerds met een behoefte aan een adrenaline kick? “Dat kan je wel zeggen ja”, lacht Jelmer.

Hoe zit het dan met de pliesie?

De regelgeving rondom drones wordt steeds meer aangescherpt. Er zijn bepaalde drone no-fly zones waar het verboden is te vliegen, je moet de drone altijd kunnen zien en mag niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen.

Jelmer heeft nooit problemen gehad met de politie. “Wij pakken gewoon in en zijn weg. Ze mogen het toch niet afpakken. Tenminste niet meteen. Ja of ze moeten het vorderen, dat kan wel. Maar dat gebeurt eigenlijk niet, ze weten zelf toch niet waar ze op moeten handhaven.”

Bredanaar drone racer Jelmer
Afbeelding: kadata.kadaster.nl/dronekaart/

Is het dan niet gevaarlijk?

“Ik heb weleens een vingertopje zien verdwijnen ja, of diepe sneeën in armen en benen, komt ook regelmatig voor. De vleugels zijn net scheermesjes, die snijden overal doorheen. Wat wil je ook met 2300 omwentelingen per minuut. Als we op volle vaart vliegen dan gaan we zo’n 200 kilometer per uur, zo’n ding wil je niet in je gezicht hebben.”

Moeilijker dan je denkt.

En toen kwam daar de vraag: “Wil je ook een keer?” Uhm JA natuurlijk! Jelmer legt me uit hoe het werkt en geeft me een korte vliegcursus. Links is omhoog en uit. Rechts is sturen. Got it. We nemen genoeg afstand en hij geeft me de afstandbediening. Mijn gedachten dwalen even af naar afgehakte vingertopjes en ik doe nog een stapje achteruit. Ready for takeoff!

Oei, moeilijker dan ik dacht. Het ding is onwijs onstabiel en elke aanraking heeft impact. Ik laat de drone dan ook meer crashen dat dan ie in de lucht blijft en Jelmer moet op reddingsmissie in de bosjes. Oeps..

Uiteindelijk lukt het me om de drone even in de lucht te houden en van links naar rechts te  bewegen. Leuk hoor, maar dit leer je niet in een middagje. Dat is wel duidelijk.

Bredanaar drone racer Jelmer

Wa kost da?

Voordat je meteen een handleiding over drone bouwen voor je zoon of dochter gaat aanschaffen is het misschien handig om te weten waar je aan begint. “Het is een hele dure hobby. Aan reserve onderdelen ben je zo tussen de 150 en 200 euro per maand kwijt. En dan heb je nog de aanschaf.” Jelmer wijst de onderdelen aan. Een afstandsbediening: 279 euro. Supersonische bril: 600 euro. Accu’s per stuk: tussen de 25-50 euro. Antenne: 23 euro voor 2 stuks. Reken maar uit..

Hoeveel hij in totaal aan zijn liefde voor drones heeft uitgegeven wilt ‘ie liever niet zeggen. “Te veel.”

Bredanaar drone racer Jelmer

Lang leve de lol!

De toekomst ziet er volgens Jelmer rooskleurig uit voor de drone: “Qua drone-racing zullen we meer kampioenschappen gaan zien. En de toepassingen voor de gewone drone zijn natuurlijk oneindig. Denk aan de agrarische wereld, inspectie, pakketjes afleveren en hulpverlening met de ambulance drone.”

Voor Jelmer en zijn vriendin is er maar één ding echt belangrijk: lol hebben. “Lol is het belangrijkste in het leven dus dan moeten we maar vooral blijven spelen toch?”

Bredanaar van de week

Heb je net als Jelmer een bijzondere hobby, een mooi verhaal of een spannend beroep? Laat het ons weten!

adv.