Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Birsen schreef boeken over autisme: ‘Mensen geloofden niet dat ik echt autisme had’

Door Jennifer da Graça 22 juli 2019

Je kent Birsen Basar misschien wel van haar deelname aan het programma The Undateables. Of wellicht las je een van de boeken die ze uitbracht. De 33-jarige Bredase zit niet stil, want door haar eigen ervaring met autisme begeleidt ze anderen hierin én werkt ze ook nog bij de gemeente. 

Tien weken voor Birsen afstudeerde voor haar hbo-opleiding Management, Economie en Recht, kreeg ze te horen dat ze gediagnosticeerd was met klassiek autisme. Door het lezen van boeken over dit onderwerp leerde ze zichzelf steeds beter kennen. Maar er was één ding: ze werd niet door iedereen geloofd.

The (un)Dateables

In 2013 deed Birsen mee aan het NPO-programma The Dateables, waarin vrijgezellen met een lichamelijke of verstandelijke beperking gaan daten. “Toen ik meedeed, heette het nog The Undateables dus voor mij blijft het altijd zo heten. Er zijn mensen die de naam als negatief ervaren, daarom is het nu veranderd naar The Dateables. Daar heb ik nooit last van gehad, maar ik kan wel begrijpen dat het voor anderen zo is. Toch moet ik er nog wel aan wennen.”

Birsen had geen moeite met de camera’s die tijdens de opnames op haar waren gericht: “Ik was al eerder op televisie geweest”, vertelt ze. “Dus ik kon erg goed mezelf zijn, dat vonden de crew en de kijkers ook leuk. Als ik mezelf niet kon zijn, had ik niet meegedaan.” Toch merkte ze dat er voor het programma weleens iets in scene moest worden gezet: “Soms moest ik iets doen dat ik zelf nooit had gedaan. Dan moest ik bijvoorbeeld een jurk kopen en me voorbereiden op een date met mijn huidige vriend Mehmet, terwijl ik iets heel anders aan zou doen.”

Heb je wel autisme?

Het is duidelijk: Birsen weet wat ze wil en het gaat goed met haar. Toch was dat even anders toen haar omgeving hoorde dat ze autisme heeft. “De reacties van mensen deden me in het begin echt pijn”, vertelt Birsen. “Mijn ouders komen uit Turkije, waardoor veel Turkse mensen ook iets lieten weten. Na mijn diagnose zeiden mensen letterlijk dat ze niet geloofden dat ik autisme had. Omdat ik mezelf goed kon uitdrukken, een opleiding had voltooid en gewoon werkte. Sterker nog: ze zeiden dat ik loog. Gelukkig heb ik het inmiddels naast me kunnen leggen, want ik heb geleerd dat er altijd mensen zullen zijn die me wel en niet geloven.”

Andere culturen

Birsen merkte dat er in Turkije weinig bekend is over autisme. Om die onwetendheid daar en in Nederland weg te nemen, schreef ze haar eerste boek ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, over autisme. Hierna volgde er nog drie. Op één boek na is alles ook vertaald in het Turks. “Hier ontving ik erg veel goede reacties op. Mensen herkenden zich in mijn verhaal en lieten zich testen. Onderwijzers en familieleden kregen meer begrip voor autisme en konden zo de mensen in hun omgeving helpen. Ook geef ik inzicht over hoe het kan zijn om autisme te hebben in een andere cultuur.”

Birsen met de Turkse uitgave van haar eerste boek: Ik wil niet meer onzichtbaar zijn. Foto: Birsen Basar

Voor altijd in Breda?

Iedereen in Breda heeft wel een favoriet plekje. Zo ook Birsen: “Ik loop graag rond in de centrale bibliotheek en vanuit daar naar de binnenstad. Lekker lopen langs de winkels en een terrasje pakken met een vriendin. Ook het station is fijn: dan reis ik rechtstreeks naar Rotterdam, Amsterdam of een hele andere plek. Ik vind het leuk om te reizen.”

Zien we Birsen over pakweg twintig jaar nog steeds in Breda? Dat is niet helemaal zeker: “Ik vind Breda een leuke stad, maar zie mezelf hier niet de rest van mijn leven wonen. Het liefst woon ik uiteindelijk in Noord-Holland, in die regio woont mijn vriendje. Helaas heb ik nog geen goede baan daar kunnen vinden, waardoor ik de stap nog niet heb kunnen zetten.” Wij hopen dat ze snel een passende baan vindt en die kant op kan verhuizen!

Lees ook:

linda steenbergen spullendokter

Linda was voor één dag vuilnisvrouw: ‘Ik wilde weten wat er met mijn plastic afval gebeurt’

Scheid jij je plastic afval? Dan herken je dit vast wel: de gemeente leegt je container en je denkt ...

Smullen maar: deze bijzondere pizza staat op de nieuwe kaart van Doppio Espresso

Ciao bella e bello! Binnenkort op vakantie naar Italië? Of kom je graag in Italiaanse sferen, gewoon...

Pff, hardlopen met dit weer? Kan gewoon! Wij geven je 4 belangrijke tips

Niet iedereen wil het: hardlopen in deze hitte. Ben jij een diehard sporter en loop jij het liefst w...

adv.