Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredanaar Diana Vriends vertrekt naar Zambia: ‘We trappen kindhuwelijken de wereld uit’

Door Laura van Etten-Elting 18 juli 2017

Makkelijk heeft ze het niet gehad in haar jeugd, maar juist dat is Diana haar drijfveer: “Ik wil minimaal 1x per jaar iets goeds doen voor de wereld. Soms is dat iets kleins, en soms is dat iets groots. Dit jaar reis ik met Plan Nederland af naar Zambia en fiets ik 600 kilometer in 6 dagen voor een goed doel.”

Ze is gepest, heeft lichamelijke tegenslagen en is herstellende van een burn-out. Heftig, maar Diana weet deze moeilijkheden om te toveren naar iets moois en haalt alles uit het leven wat er te halen valt. Met haar blog Stripe Away streept ze avonturen van haar Bucket List. “Ik heb al ruim 200 items op mijn lijst staan. Ik hou ervan om net even iets anders te doen dan de meeste mensen. Ik zou elk weekend op een festival kunnen staan maar ik ga liever ziplinen in Scheveningen.”

Bredanaar Diana Vriends

Fietsen tegen kindhuwelijken

Vorig jaar zag Diana een Facebookpost van Plan Nederland voorbij komen: “Ze zochten mensen die 600 kilometer in 6 dagen wilden fietsen tegen kindhuwelijken. Ik besloot me in te schrijven.”

Diana heeft – net als haar medereizigers – ruim €3500,- opgehaald met verschillende acties. “Ik heb een emballagebonnen actie gehad bij de Jumbo, een festival en een benefietdiner georganiseerd, honden-fotoshoots verkocht, op verschillende plekken geldpotjes neergezet en het verhaal zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht. Ik heb al veel leuke reacties gehad! Naar aanleiding van mijn verhaal in de Bode werd ik gebeld door een oud vrouwtje die geld wilde doneren. Daar ben ik toen langs geweest en we hebben steeds contact gehouden. Als ik terug ben ga ik weer bij d’r langs.”

Een barre tocht

Door de artrose in haar rug heeft Diana haar Zambia avontuur uit moeten stellen. Eigenlijk zou ze al met de vorige editie in november meegaan maar helaas hielden rugklachten haar tegen. Ze is nog niet helemaal hersteld, de vraag is of dat ooit zal gebeuren maar toch zet ze door: “Als ik nu opgeef laat ik aan andere mensen zien dat je bij de eerste de beste tegenslag kan opgeven. Er zijn meerdere wegen naar Rome. Als de ene weg niet lukt, pak dan een zijweggetje.”

Bredanaar Diana Vriends
Foto: Diana Vriends – stripeaway.nl

Nu is ze er klaar voor en ze heeft er zin in, maar spannend is het wel. Het is een behoorlijke afstand en ze reizen door een heel arm gebied: “Dit gaat op karakter en doorzettingsvermogen. De dingen die we gaan zien zal je in Nederland niet tegenkomen. Ik weet wel zeker dat ik er heel erg veel moeite mee zal hebben, maar dat is logisch. Het is niet alleen lichamelijk zwaar maar ook geestelijk.”

Gelukkig staat ze er niet alleen voor, met een groep van 24 Nederlanders fietsen ze door Zambia. Óók langs de projecten waar ze geld voor hebben opgehaald: “Het geld gaat naar een soort blijf-van-mijn-lijfhuizen waar de meisjes worden opgevangen. Maar er gaat ook een groot deel naar een sponsorkindje, die ik daar ook zal ontmoeten.” Met het geld blijft Diana 3 jaar lang het sponsorkindje steunen.

Wij wensen Diana ontzettend veel succes in Zambia. Wil je Diana en dit mooie doel steunen? Je kan hier nog doneren, alle beetjes helpen.

Cycle for Plan Zambia

Elk jaar worden 14 miljoen meisjes gedwongen te trouwen als ze nog kind zijn. Kindhuwelijken hebben levenslange consequenties voor de meisjes die er slachtoffer van zijn. Ze worden als kind meegegeven aan een vaak wildvreemde man en moeten meestal van school. Bovendien zijn ze vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen, als hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes.
– Plan Nederland

adv.