Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bibi is altijd zenuwachtig wanneer NAC speelt: ‘Ik moét op mijn vaste stoel zitten’

Door Daena Solak 9 november 2020

Bibi Maghielse (26) woont samen met haar kat Noad in de Haagse Beemden. Waar komt de naam Noad vandaan, vraag je? De Bredase is een onwijs grote liefhebber van NAC. Hierin staat de letter ‘N’ voor Noad, wat weer een afkorting is voor Nooit Opgeven Altijd Doorzetten. Bibi vertelt ons wat zij zo mooi vindt aan Breda, wat NAC voor haar betekent en of ze de stad ooit zou verlaten. 

Bibi is geboren en getogen in Breda en had vroeger een wel heel bijzondere voortuin. Mijn moeder woonde op de Grote Markt en mijn vader in de Veemarktstraat.” Wanneer ze toch de weg kwijtraakte, moest ze naar De Bommel lopen. Het café in de Halstraat was een rendez-vouspunt. Daar zat ik dan als vier-jarig meisje”, vertelt Bibi met een glimlach terwijl ze terugdenkt aan het verleden.

Een warme deken

Wat ze zo mooi vindt aan het leven in Breda, is voor haar makkelijk te bedenken. De mensen in Breda zijn echte bourgondiërs. Zij genieten van het leven. Hier kun je bij wijze van spreken iemand honderd jaar niet zien, maar zodra je elkaar tegenkomt is het weer als vanouds. Breda is een warme deken waar je altijd op terug kunt vallen”, aldus Bibi.

Een uitstapje naar een andere stad doet ze graag, maar aan het eind van de dag wil ze terug naar die warme Bredase deken. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld een dagje naar Amsterdam te gaan, maar ik zou daar niet willen wonen. Ik ben ontzettend opgelucht als ik tijdens de terugreis mijn vertrouwde NAC-stadion weer zie.”

 Bijzondere aandenkens

Tijdens het gesprek komt NAC meerdere keren aan bod. Zou Bibi iets in huis hebben waar je meteen aan ziet dat hier een ware NAC-fan woont? Ik neem je mee naar de wc”, zegt ze stellig. Aan de binnenkant van de deur hangt een krijtbord waar Bibi álle wedstrijdscores opschrijft. De muren hangen vol met foto’s van NAC-avonden en op een plankje liggen aandenkens aan wedstrijden (waaronder de aanvoerdersband die zij kreeg van Pablo Marí). Het enige dat nog mist is een muziekje of gejuich van toeschouwers op de bühne wanneer het licht aangaat”, zegt ze met een knipoog.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Bibi met de aanvoerdersband van Pablo Marí. Foto: eigen foto
Bibi's NAC-wc. Foto: eigen foto
Momentopnames van Bibi bij NAC aan de wc-muur. Foto: eigen foto
Poes Noad. Foto: indebuurt Breda

Vast ritueel

Bibi mist geen enkele thuiswedstrijd, tenzij er écht iets mis is. Op dagen waarvan ze weet dat NAC speelt, wordt ze zenuwachtig wakker. Voorafgaand aan een wedstrijd start ik met een drankje om mijn zenuwen te stillen. Vervolgens moét ik een uur van tevoren aanwezig zijn, omdat ik dan op mijn eigen plek kan zitten. Die stoel brengt namelijk geluk.”

Onbeschrijflijk gevoel

Wat maakt een avond NAC speciaal? Momenteel is het helaas niet mogelijk om wedstrijden bij te wonen, maar volgens Bibi is dat de gehele stadionervaring. Ze verlangt alweer naar die goede oude tijd van een lekker potje bal met een biertje in de hand. De ervaring begint al bij aankomst wanneer ik de lampen zie. Aangezien ik altijd een uur voor aanvang aanwezig ben, is de gehele bühne leeg wanneer ik ga zitten. Langzamerhand stroomt het stadion vol. Het geeft me allemaal een onbeschrijflijk gevoel.”

Ben of ken jij ook zo’n grote NAC-fan? Laat het weten via [email protected] en wie weet spreken we jou binnenkort.

Lees ook:

Even wat luchtigs: 5 x positief nieuws in Breda

Het negatieve nieuws vliegt ons de laatste tijd om de oren. Tijd voor wat positieve geluiden, want o...
susan van der sterren

Susan verhuisde voor de liefde van Breda naar Malta: ‘Het was heel spannend’

Sommigen blijven voor altijd in de Parel van het Zuiden, anderen kiezen ervoor om Breda te verruilen...
the stewboys

Deze vrienden bezorgen sinds kort stoofpotjes in Breda: ‘We verloren onze baan in de horeca’

De horeca heeft het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. Dat merkten Mats, Guillaume, Silvan e...

adv.