Bianca zette een stekcommunity op in Breda: ‘Het is echt niet meer voor geitenwollensokken-types’

Door Marjan Kieboom 26 oktober 2018

Tot een jaar geleden was home sweet home niet zo belangrijk voor Bianca van Brakel (36). Ze was overal te vinden, behalve thuis. Totdat ze hartproblemen ontwikkelde – inmiddels succesvol behandeld – en de trap moeilijk meer op kon. Bianca belandde hele dagen thuis en dan valt ‘dat kale hoekje’ toch meer op. 

Omdat ze niet van de tierelantijnen is, loodste ze gestaag nieuwe planten binnen – beneden én boven. Stekken werd helemaal haar ding. Bij gebrek aan lokale ruilmogelijkheden, riep ze vorige maand een Facebookpagina en -groep in het leven. Genoeg animo zo bleek, want inmiddels staat de teller al op 227 leden.

Ze was altijd al met natuur bezig, maar een jaar geleden liep het toch een beetje uit de hand. Bianca besloot wat planten te gaan sparen en eindigde met een heel scala aan flora. Ze wijst naar een hoek in de huiskamer: “Alleen die twee grote pannenkoekplanten zijn hetzelfde.” Ze besloot fanatiek te gaan stekken, er ontstond een overschot aan stekjes; verschillende soorten die volgens een gebruiksaanwijzing gescheurd, gespleten en overgepot kunnen worden. Dat bood mogelijkheden tot delen en ruilen. “Ik ben gaan zoeken naar informatie en sloot me aan op een nationale stek-Facebookpagina. Een plantje in Groningen hier krijgen bleek alleen lastiger dan gedacht. Met de post komt een plantje soms platgedrukt en geknakt aan. Een beetje jammer.”

Bianca
Foto: indebuurt Breda

Geen geitenwollensokken

Er was dus nog geen stekcommunity in Breda. “Jammer, want de mensen met deze hobby zijn er wel. Lokaal ruilen is ook beter want de kwaliteit van de stekjes is beter. Wanneer je face to face ruilt, durven mensen niet met bagger aan te komen.” Stekjesruil is een hip tijdverdrijf onder twintigers en dertigers (en nee, geen geintenwollensokken) volgens Bianca.

“Het zijn misschien mensen zonder huisdieren, druk met werk, en zo’n plant vergt natuurlijk relatief weinig onderhoud. Voor de beginners zijn er bijvoorbeeld een paar exemplaren die twee weken geen water nodig hebben,” knipoogt ze. Een andere bijzondere gedaante – de Calathea White Fusion – op de keukentafel wil bijvoorbeeld weer elke dag gesproeid worden. “Het liefst met kalkloos water.” Bianca kent niet alle namen uit haar hoofd, maar heeft ze allemaal in een documentje bij elkaar. Handig voor de afnemer in de ruiltransactie.

Minder fijnstof

Goed om te weten dat het ook niet verkeerd is voor de luchtkwaliteit. Je moet er wel een fors aantal hebben, maar dan heb je ook echt minder fijnstof in je kamer. Haar man kan de hobby ook waarderen, met één kleine noot. “Het begint alleen een beetje vervelend te worden als de planten opzij moeten worden gezet om het koffiezetapparaat te gebruiken.”

Hét ultieme plantje op haar wishlist? De Callisia Rosato of Pink Lady. Uiteindelijk hoopt ze nog een fysieke ruildag in het leven te kunnen roepen. “Ik wil mensen met dezelfde passie bij elkaar brengen. Ik ben eigenlijk het kattenvrouwtje, maar dan met planten.”

Lees ook:

paspoort

Leonne uit Breda heeft nu een wel heel bijzonder paspoort…

Bij iedereen in Nederland staat er een 'V' of 'M' in het paspoort. Het geeft aan wat jouw geslacht i...
Joep Schreuder

NOS sportverslaggever Joep Schreuder: wereldreiziger die niet zonder Breda kan

Joep Schreuder is verslaggever bij NOS Studio Sport. Hij is geboren in Breda, woonde een tijdje in d...
SoMobile

Geniaal! Jeroen van SoMobile bedacht een abonnementendienst voor je auto

Alle voordelen van een auto leasen, maar dan met een auto die écht van jou is: het kan bij SoMobile....

adv.