Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bas verhuisde van Breda naar Canada: ‘We vieren pakjesavond met de familie’

Door Daphne Geelink 15 november 2020

De een blijft voor altijd in de Parel van het Zuiden en de ander heeft de droom om in het buitenland te wonen. Bas Asselbergs (68) woonde met zijn familie een lange tijd aan de Baronielaan, maar vertrok toen hij 31 jaar oud was naar Canada.

“Toen ik in 1983 afstudeerde aan de Academie voor Fysiotherapie West-Brabant in Breda, wist ik al dat ik in een ander land carrière wilde maken”, vertelt Bas. “Canada zat altijd in mijn achterhoofd: vijf van mijn ooms waren in de jaren vijftig hiernaartoe geëmigreerd en mijn oudste zus Maaike en jongste broer Joost waren er ook al.”

Rust en ruimte

Wat Bas zo mooi vindt aan Canada? “De ruimte, de natuur, het gemak waarmee je een bedrijf of onderneming opzet, de vriendelijkheid van de bevolking.” Inmiddels heeft hij zijn eigen fysiotherapiepraktijk in Barrie, de plek waar hij nu 34 jaar woont.

“Familie is erg belangrijk voor ons allemaal”

Het vertrek

“Mijn zus vertelde me dat er vacatures openstonden in Ontario mét een reisbonus. Hierdoor was de keuze snel gemaakt.  Zij liet me zelfs bij haar in huis wonen voor vijf maanden, met mijn toen zwangere echtgenote en dochter van anderhalf jaar oud. In oktober van het jaar 1983 vertrokken we naar Canada.”

“In het begin waren we zo druk met het zoeken van een baan en een woning, dat we geen tijd hadden om Breda te missen. Naarmate de tijd verstreek, gebeurde dat wel: ik miste bijvoorbeeld de gezelligheid van Uncle Jean in het Ginneken en het gemak dat je overal met de fiets naartoe kon. Verder was er in die tijd een groot tekort aan goede Indonesische kruiden en spijzen en het Canadese bier was niet bepaald lekker. Gelukkig is dat compleet veranderd in de laatste 25 jaar.”

Terug naar Breda?

Het huwelijk van Bas en zijn Nederlandse echtgenote liep in 1985 stuk. “Dit was zeker voor mijn ex een heel moeilijke tijd. Gelukkig heeft ze nu een goed leven met haar nieuwe echtgenoot.” Ook Bas vond opnieuw de liefde. “Mijn huidige vrouw is Canadees (she is the best!). We zijn in 1994 getrouwd en hebben inmiddels een 24-jarige dochter, nummer drie voor mij. Alle kinderen zijn goede vrienden met de neven en nichten in Canada en Nederland. Familie is heel erg belangrijk voor ons allemaal.”

“Dat mis ik wel in Canada”

Familie

“Om de zoveel jaar kwam ik naar Breda voor speciale gelegenheden, vooral met Kerstmis. Dan waren wij als familie weer even samen. Mijn echtgenote en jongste dochter zijn al drie keer mee geweest voor de vakanties. Wij vinden de Bredase historische gebouwen absoluut fantastisch, en dat mis ik wel in Canada.”

Meerdere familieleden van Bas wonen in Canada, zo spraken we Margreet al eerder. “Het is geweldig dat mijn broer en twee zussen redelijk dicht bij mij wonen, ongeveer anderhalf uur met de auto. We komen regelmatig bij elkaar en hebben inmiddels pakjesavond geïntroduceerd in onze Canadese families. Dit doen we – als het even kan – ieder jaar mét erwtensoep, bisschopswijn en veel surprises.”

Lees ook:

Amelia verhuisde van Amerika naar Breda: ‘Voor mij was het liefde op het eerste gezicht’

De een is geboren en getogen in Breda en de ander verhuist voor de liefde naar onze stad. Bij Amelia...

Margreet vertrok 30 jaar geleden vanuit Breda naar Canada: ‘Ik heb nog steeds geen spijt’

Margreet Asselbergs werd geboren in 1962 als jongste van zes kinderen. Thuis, aan de Baronielaan waa...
susan van der sterren

Susan verhuisde voor de liefde van Breda naar Malta: ‘Het was heel spannend’

Sommigen blijven voor altijd in de Parel van het Zuiden, anderen kiezen ervoor om Breda te verruilen...

Meer over

Bredanaars

adv.