Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bart en Suus emigreerden naar het Spaanse Polopos: ‘Het plan was een vakantiehuis’

Door Daphne Geelink 28 november 2020

De een blijft voor altijd in de Parel van het Zuiden en de ander vertrekt het liefst naar het buitenland. Dat laatste geldt ook voor Bart (36) en Suus Geerts (39). Ze vertrokken in september 2019 naar het Spaanse Polopos om een kleinschalig appartementencomplex te runnen.

Het stel bleek in maart 2015 een match op datingapp Tinder. De eerste date was in Suus’ favoriete café: De Bommel. Toen Bart binnenliep, was het voor Suus meteen duidelijk. ‘Dit is hem’, dacht ze. “Stiekem had ik het idee dat ze te hoog gegrepen voor me was”, vertelt Bart. “Niets bleek minder waar: de date verliep goed en al snel waren we een stel.”

Tekst loopt door onder foto.

Samen aan het klussen. Foto: eigen foto

Huwelijksreis

De liefde werd een aantal jaar later bezegeld met een ring. De twee gingen in september 2017 op huwelijksreis naar Zuid-Spanje. “Ik was hier al eerder op fietsvakanties geweest, dus wist dat het een prachtige plek was”, vertelt Bart. “We boekten vier verschillende accommodaties. Het eerste dorp dat we bezochten, heette Cajar. We reden het terrein op en zagen direct de schoonheid van de plek. Het was een kleinschalig, schattig hotel met een kamer of tien. Daar, onder de Spaanse zon, ontstond het idee om ooit te emigreren.”

Vakantiewoning

Bij terugkomst deelden Bart en Suus hun ideeën met familie en vrienden. “Het leek ons geweldig om een bed & breakfast of iets dergelijks op te zetten in Zuid-Spanje. We werden vervolgens getipt over een aflevering van ‘Ik Vertrek’, waarin een jong gezin naar Spanje emigreerde”, laat Bart weten. Suus vult aan: “Ik checkte de website van de accommodatie en was direct verkocht. We boekten, zodat we vanuit daar een vakantiewoning konden zoeken. Tenminste, dat was de intentie.”

“We hadden het prima naar ons zin in Nederland, dus hoefden niet per se nu al in het buitenland te wonen. Door een vakantiewoning te kopen wilden we wennen aan het land, de taal, de cultuur… alles eigenlijk”, aldus Bart.

Tekst loopt door onder foto.

Buitenruimte van een van de appartementen van Bart en Suus. Foto: eigen foto

Van vakantiewoning naar een thuis

Het stel raakte tijdens hun vakantie in gesprek met Dirk en Feikje, het stel dat meedeed aan televisieprogramma Ik Vertrek. “We werden gevraagd om de avond van aankomst een drankje mee te drinken. Ze hadden wat vrienden uitgenodigd, onder wie twee makelaars. Hoe toevallig? De volgende dag maakten we een afspraak om wat projecten te bekijken. Een van de projecten was in Polopos en op papier al geweldig. Toen we daar aankwamen, wisten we het meteen: dit moest het worden.”

Haken en ogen

Het plan om te emigreren kwam voor de twee steeds dichterbij. Toch zaten er ook haken en ogen aan. Zo stond het pand al meer dan vijf jaar leeg en de weg ernaartoe was bijna onbegaanbaar, maar Bart en Suus zagen mogelijkheden. “Onze gedachte was: waarom niet? Is het niets, dan zijn we ook zo weer terug. Een zak geld minder, maar een ervaring rijker! En dus volgden we ons hart.”

Tekst loopt door onder foto.

Buitenruimte van het andere appartement van Bart en Suus. Foto: eigen foto

Polopos op televisie

Het stel vertelt dat de locatie zeker meespeelde bij hun keuze. “We staan vanaf hier binnen tien minuten op het strand en met een uur rijden zijn we in Granada of de Sierra Nevada, waar je in de wintermaanden kunt skiën. Daarnaast is het gebied nog redelijk onbekend, dus niet heel toeristisch. Tijdens onze vakantie in Zuid-Spanje begrepen we dat televisieprogramma Het Spaanse Dorp in de regio werd opgenomen. De inschrijvingen stonden nog open en we dachten erover na om ons op te geven, maar besloten dit niet te doen. We zouden dan ín het dorp Polopos zitten. Ons droomhuis lag aan de rand en had veel meer privacy.”

“Eerlijk is eerlijk, door het programma wist iedereen ineens wel waar we zaten. Het kwam ons wel goed uit om juist hier onze business op te zetten.” Bart en Suus runnen inmiddels een kleinschalig appartementencomplex voor vakantiegangers. “Het originele gebouw was ongeveer tien bij tien meter. De rest hebben we aangebouwd en uitgebreid.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: eigen foto

En toen kwam corona…

“Financieel hakt corona er wel in”, vertellen de twee. “Gelukkig konden we terecht bij familie en vrienden. Inmiddels ben ik het werk dat ik in Nederland deed, hier aan het uitvoeren. Dat maakt het allemaal wat relaxter financieel gezien. Suus is de optimist van ons twee”, geeft Bart toe. “Soms zie ik het wat somberder in en dan heb ik de positiviteit en energie van Suus nodig om er weer voor te gaan. Maar een rotsvast vertrouwen hebben we altijd wel gehad. We geloven in ons concept en uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht.”

Meer weten over het appartementencomplex van Bart en Suus? Check dan hun website.

Lees ook:

susan van der sterren

Susan verhuisde voor de liefde van Breda naar Malta: ‘Het was heel spannend’

Sommigen blijven voor altijd in de Parel van het Zuiden, anderen kiezen ervoor om Breda te verruilen...

Vaarwel 076: we zoeken Bredanaars die in het buitenland wonen

Heb jij je boeltje opgepakt om naar het buitenland te verkassen? Je grote liefde achterna? Ben je ee...

Margreet vertrok 30 jaar geleden vanuit Breda naar Canada: ‘Ik heb nog steeds geen spijt’

Margreet Asselbergs werd geboren in 1962 als jongste van zes kinderen. Thuis, aan de Baronielaan waa...

Meer over

Bredanaars

adv.