Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Babs spreekt zich uit over feminisme, diversiteit en inclusiviteit: ‘Ook ik leer nog elke dag bij’

Door Jennifer da Graça 10 augustus 2020

Al drie jaar beheert ze de duurzame Facebookgroep No Food Wasted Breda, ze plaatste zo’n 150 leerzame posts op @babstivist én sinds kort heeft ze haar eigen podcast: de Bredase Babs Petit (36) houdt van aanpakken. “Sinds een aantal jaar interesseer ik me enorm in feminisme, diversiteit en inclusiviteit en dat deel ik graag met anderen.”

We bellen met Babs, want ze is op vakantie. “Ik ben alleenstaande moeder van mijn dochter, vandaar dat we op éénoudervakantie zijn. Samen met andere alleenstaande ouders en hun kinderen dus. Voor de kids zijn overdag genoeg activiteiten, zodat de ouders wat meer rust krijgen. Aan de andere kant hebben we beiden hierdoor meer aanspraak, wel zo gezellig.”

‘Ik weet nog lang niet alles’

“De afgelopen jaren heb ik me steeds meer in feminisme, racisme en inclusiviteit verdiept. Alles wat ik leerde en waardevol vond, deelde ik eerst op mijn privéaccount. Ik wilde er meer mee doen en meer mensen bereiken, dus startte ik @babstivist eind 2019”, legt Babs uit. Op haar account deelt ze artikelen, gebeurtenissen uit de media en bijvoorbeeld televisiefragmenten. “Ik weet nog lang niet alles, maar als ik iets leer, deel ik het graag met de rest. Vaak repost ik dus content van anderen – uiteraard met credits – op mijn account.”

Tekst loopt door onder de foto.

Bubbel

“Eerst volgde ik met met mijn Instagramaccount verschillende mensen en ook BN’ers. Nu kijk ik echt naar wát iemand post: voegt het iets toe aan mijn feed? Alleen selfies, wat heb ik daar aan?”, vraagt ze zichzelf hardop af. Het volgen van enkel gelijkgestemden heeft ook een keerzijde: “Je komt in een bepaalde bubbel, iedereen denkt hetzelfde en deelt dezelfde meningen. Maar in het ‘echte leven’ is dat natuurlijk nooit zo.” Toch is Babs’ doel níét om haar volgers te overtuigen van haar inzichten. “Ik wil anderen niet overtuigen, dat werkt niet. Liever informeer ik iedereen met mijn posts, die eventuele gedachteverandering komt dan vanzelf wel.”

Feminisme: ook voor mannen

Zowel online als offline komt Babs veel vooroordelen tegen. “Zo denken veel mensen dat feministen ‘anti-man’ zijn of dat enkel vrouwen feminist kunnen zijn. Niks is minder waar, feminisme is ook voor mannen gunstig. Ook zij krijgen te maken met verwachtingen – ze moeten ‘stoer’ zijn, zich mannelijk kleden en mogen niet huilen – en feminisme gaat dat tegen. Zo is er nu gelukkig ook langer vaderschapsverlof. Feminisme is voor iedereen.”

De politiek in?

Je leest het: Babs is de hele dag door bezig met activisme, ook bij haar zelf. “Soms is het vermoeiend hoor, ik merk dat ik mezelf ook de hele dag door corrigeer. Vooral als ik moe ben, kan een minder fijne of totaal onfeministische gedachte door mijn hoofd schieten. Dat ik bijvoorbeeld over een andere vrouw denk: ‘Waarom doe je dát aan?!’, terwijl dat totaal niet mijn zaak is.” Veel andere Bredanaars zien potentie in de dame: “Anderen opperen weleens dat ik de politiek in moet gaan. De cursus Politiek Actief van de gemeente heb ik gevolgd, dus de basis ligt er. Wat mij betreft mogen meer vrouwen de politiek in, dus waarom niet? Maar ik heb mijn dochter, de politiek kost veel tijd én ik ben meer een doener dan een prater. Kortom: ik denk er nog even over na.”

Eigen podcast

“Als iets er niet is, dan start ik het”, beaamt Babs. “Met dat in mijn achterhoofd begon ik niet alleen de duurzame Bredase Facebookgroep No Food Wasted Breda, maar ook mijn podcast Babscast. Ik ben dol op podcasts, zoals Damn Honey, maar miste mijn eigen geluid: vrouwen van in de dertig met kinderen. In juni verscheen de eerste editie en na mijn zomerstop tot eind augustus staan er veel toffe gesprekken op de planning.”

Lees ook:

kay bloesem vintage

Kay verkoopt vintage kleding: ‘Zet mij maar neer in de allerlelijkste kringloop ooit’

De coronacrisis brengt voor velen een hoop veranderingen met zich mee. Zo ook voor Kay Verhagen (27)...

Gluren bij de buren: 7 x dit zijn jullie tofste tuinen en balkons (deel 2)

Bredanaars houden van groen! En dat zie je goed terug in de tuinen en balkons. Daar achter al die sc...

Binnenkijken bij Valesca: ‘Het uitzicht is hier fantastisch’

Het appartement van Valesca Siebelt (39) op de negende verdieping van een complex aan de Vijfhagen i...

adv.