Ayla en Esra over hun taboedoorbrekende podcast: ‘Dit blijft meestal achter gesloten deuren’

Ayla en Esra
Ayla (links) en Esra (rechts). Foto: indebuurt Breda

Intimiteit, menstruatie en seksueel misbruik zijn een aantal van de onderwerpen die Ayla (25) en Esra (32) gaan aankaarten in hun nieuwe podcast. Ze willen het onbespreekbare bespreekbaar maken en daarmee taboes doorbreken. Samen hopen ze een nieuw perspectief te bieden aan hun luisteraars.

De twee charmante jonge vrouwen zijn beiden in gespecialiseerd in twee tegenovergestelde gebieden. ”We vullen elkaar aan. Esra weet alles op het vlak van het menselijk lichaam. Ik spring bij in het mentale en verdiep me in opvoeding en het effect daarvan op ons”, aldus Ayla.

Directe klik

De ontmoeting tussen de twee en de totstandkoming van de podcast lijkt bijna voorbestemd te zijn. In het alledaagse leven heeft Esra een praktijk en winkel aan de Terheijdenseweg die gespecialiseerd is in orthomoleculaire geneeskunde. Zo verkoopt ze onder meer een eigen supplementenlijn. Bij haar kun je terecht voor al je gezondheidsklachten.

Tijdens de opening van Esra’s kliniek aan de Terheijdenseweg was Ayla aanwezig om het evenement te filmen. ”We keken elkaar aan en er was meteen een klik. Later belde ik haar op en zei ik dat wij samen een podcast moesten starten”, vertelt Esra. De twee kenden elkaar nog niet, maar er moest en zou een podcast komen.

Samen staan we sterk

Leer, hoor, begrijp en leef mee met elkaar: dat is het doel van de podcast. Tijdens de afleveringen vertellen Ayla en Esra een verhaal voor, met en over jou als vrouw. ”Wat voor kleur, lengte, gewicht of achtergrond je ook hebt, we zijn allemaal een vrouw. Iedereen heeft een eigen verhaal en mag daarin gehoord worden”, vertelt Esra. Ayla vult aan: ”We willen laten zien hoe sterk we samen kunnen zijn door onze krachten te bundelen”.

Tekst loopt door onder de foto.

Ayla en Esra
De opnameapparatuur van de podcast. Foto: indebuurt Breda

De Nieuwe Maan

De podcast belooft een interessante rit te worden voor alle kijkers en luisteraars. Een eerder initiatief van Esra haalde zelfs al de Nederlandse televisie. ”Een aantal jaar geleden organiseerde ik de ‘Women United-beurs’. De laatste editie was gemengd met mannen en liep helaas niet zo goed.  Maar, de eerste twee edities waren echt geheel door vrouwen en voor vrouwen opgezet. Het evenement werd zelfs door De Nieuwe Maan uitgezonden. De beurs is nu gestopt en ook niet meer mogelijk door corona, maar we wilden doorgaan met het uitlichten van vrouwen”, laat Esra weten.

Bijzondere gasten

Ayla en Esra zijn niet de enigen die je gaat horen in de podcastafleveringen. Er verschijnen zowel bekende als onbekende Nederlanders die allen iets gemeenschappelijks delen: ze hebben allemaal kennis over of affiniteit met het thema van de week. ”We hebben al een aantal gasten op een lijstje staan die eraan zitten te komen”, vertelt Esra met een glimlach en een knipoog.

Een van die gasten is actrice en auteur Imanuelle Grives. Zij kwam in 2019 in het nieuws vanwege een narcoticaschandaal. Imanuelle wist niet zeker of het een goed idee was: ”Ze wilde alleen maar positiviteit voor ons en niet dat we door haar verhaal vervelende reacties zouden krijgen.” Voor Ayla en Esra was er geen twijfel over mogelijk. Zij wilden Imanuelle graag uitnodigen. ”Het interesseert ons niet wat mensen eronder zetten. Dit is haar verhaal en het hoeft geen taboe te zijn. Het kan zelfs een groot leerproces zijn voor mensen die de verkeerde kant op neigen te gaan. Daarnaast is het mooi om te zien wat ze nu bereikt heeft en hoe ze is opgekrabbeld.”

Zwaar onderwerp

Tijdens de podcast komen lichte onderwerpen aan bod, maar ook zeker een aantal zware. De twee presentatrices doen dit met openheid en eerlijkheid. ”We hebben geen dubbele agenda, we bespreken alles vanuit het hart”, vertelt Ayla. ”Sommige uitzendingen worden heftig en emotioneel. Zo gaan we het bijvoorbeeld hebben over seksueel misbruik. Hoe zwaar het ook is, we vinden dat we het moeten aankaarten als we ook maar één vrouw kunnen helpen”, vult Esra aan.

Verder bespreken Ayla en Esra zaken die meestal achter gesloten deuren blijven, vaak vanuit een cultureel opzicht. ”We praten bijvoorbeeld met een van onze gasten over vaginale droogheid”, vertelt Ayla. ”Over twee weken hebben we een opname met Intiem Onderonsje. Dit is een initiatief waarin twee dames hun best doen om taboes te doorbreken. Een van hen werkt samen met een gynaecoloog die allerlei vaginale zetpillen aanbiedt voor menopauze, HPV-infecties en dergelijke. De ander heeft ecologisch maandverband op de markt gebracht, zodat er geen hormoon verstorende stoffen in ons lichaam komen”, aldus Esra.

Tekst loopt door onder de foto.

Ayla en Esra
Ayla en Esra zitten klaar om hun podcast op te nemen. Foto: indebuurt Breda

Pietje Bel met een tasje

Ayla en Esra zijn ervan overtuigd: vrouwen zitten niet meer te wachten op influencers die voor de zoveelste keer een nieuw paar merkschoenen laten zien. ”Ik word er niet wijzer van als – bij wijze van – Pietje Bel een tasje heeft van € 800,- die ze heeft gekregen van een sponsor. Het is leuk voor de influencers die dat doen, maar het heeft geen toegevoegde waarde voor je lichaam of voor de waardigheid van een vrouw”, deelt Esra.

Ayla breidt daarop door: ”De focus in de media ligt nu natuurlijk op corona en de uitzichtloze tijd waar we in leven. Met de podcast hopen wij een nieuw perspectief te bieden. Loop je ergens tegenaan? Dan leren wij je nieuwe manieren om problemen op te lossen”. Ayla en Esra zijn er voor jou om problemen te bespreken die vanuit de reguliere denkwijze niet worden aangekaart.

De podcast van Ayla en Esra is te beluisteren en te zien op YouTube.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bredanaars

Ga naar “Even voorstellen: Rinse is de nieuwe Community Manager van indebuurt Breda”

Even voorstellen: Rinse is de nieuwe Community Manager van indebuurt Breda

Foto: indebuurt Breda
Ga naar “Martijn maakte nieuwe Blind Wall in Tuinzigt: ‘De buurt was heel betrokken’”

Martijn maakte nieuwe Blind Wall in Tuinzigt: ‘De buurt was heel betrokken’

Ga naar “Leuk volgens Bo: ‘Dit restaurant heeft een supergezellige tuin’”

Leuk volgens Bo: ‘Dit restaurant heeft een supergezellige tuin’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “3- of 4-daagse stedentrip € 129,00”

3- of 4-daagse stedentrip € 129,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99”

Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Financieel Medewerker”

Financieel Medewerker

 • ViaJou werving & selectie
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Open dag opleiding vrachtwagenchauffeur”

Open dag opleiding vrachtwagenchauffeur

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Uitvoerend projectleider voor (te) gekke projecten”

Uitvoerend projectleider voor (te) gekke projecten

 • Livingprojects
 • Fulltime
Livingprojects in Breda heeft een vacature voor een uitvoerend projectleiderLivingprojects in Breda heeft een vacature voor een uitvoerend projectleider

Topper

Ga naar “Scanmedewerker”

Scanmedewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Adviseur Particuliere Verzekeringen bij Veldsink Groep”

Adviseur Particuliere Verzekeringen bij Veldsink Groep

 • Veldsink – Lodewijks van Ginneken, Sprundel
 • Fulltime
Veldsink - Lodewijks van Ginneken, SprundelVeldsink - Lodewijks van Ginneken, Sprundel

Topper

Agenda

Ga naar “Duikboot Festival”

Duikboot Festival

 • 27 augustus 2022
Ga naar “Terrasverbouwing bij Pier15”

Terrasverbouwing bij Pier15

 • Van 3 jun t/m 23 sep
Ga naar “AMGEN Singelloop Breda 2022”

AMGEN Singelloop Breda 2022

 • 2 oktober 2022
singelloop 2019
Ga naar “Brand Parkies 2022”

Brand Parkies 2022

 • Van 12 jul t/m 16 aug
Ga naar “Breda Live”

Breda Live

 • Van 8 jul t/m 9 jul