Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ad en Helga zitten vast in Vietnam: ‘We hopen snel naar huis te kunnen’

Door Daphne Geelink 5 april 2020

Ad Baelemans (54) en Helga van Ginneken (50) uit Breda vertrokken op 1 maart naar Vietnam. Het plan was een vakantie van ongeveer drie weken, maar dit liep toch íéts anders dan gedacht. Hun vlucht werd gecanceld en nu zitten ze door de coronacrisis vast in Ho Chi Minh City.

“In het begin was er – naast de altijd aanwezige mondkapjes – weinig te merken van het coronavirus. We reisden naar Hanoi, waarna we Hue, Hoi An, Da Nang en Tam Hai bezochten. Vanuit daar gingen we terug naar Ho Chi Minh City, hier zouden we op 23 maart op het vliegtuig naar Nederland stappen. Hoe zuidelijker we trokken, hoe meer we hoorden over de escalatie in Europa.”

Vluchten gecanceld

Ad is eigenaar van biercafé Catch22 en had expres deze periode na carnaval uitgekozen om er lekker tussenuit te gaan. “We hoorden op 19 maart dat onze vlucht via Singapore gecanceld was en hebben deze toen omgeboekt naar 28 maart. Helaas ging ook deze vlucht niet door. Intussen hadden we natuurlijk al mondkapjes op en een fles desinfecterende handgel in de buurt.”

“Tot enkele dagen geleden was het niet erg om hier te zetten”, vertelt Ad. “Het leven is hier relatief goedkoop en voor een paar euro heb je een fijn hotel. Gezien de berichtgeving uit Breda is het hier nog relatief veilig en mijn broer zorgt met zijn gezin voor mijn ouders, die zijn kwetsbaar door hun leeftijd (82 en 83 jaar). Gelukkig letten ze goed op en nemen ze geen risico’s.”

Lockdown

“Inmiddels is in Ho Chi Minh City de horeca nu ook gesloten. Cafés en restaurants zijn dicht, op wat kleine streetfood-plekken na. Het is triest om te weten dat er hier, in tegenstelling tot in Nederland, geen vangnet is. Helaas zijn de hotels ook gesloten voor toeristen. Even verkassen naar een betere locatie is er nu niet bij. In ons hotel zijn de gasten samengebracht op twee verdiepingen. Het zwembad, de ontbijtzaal en de sky bar is gesloten.”

Ad deelt al zijn verhalen op zijn Facebookpagina. “Ik schrijf meestal een stukje over onze belevenissen hier, met een knipoog. Zo hoop ik toch een positief geluid te laten horen. We zijn niet bang om besmet te raken: niet dat we het risico nemen of onzorgvuldig doen. Ik heb al meer alcohol over mijn handen gesmeerd dan dat ik ooit getapt heb”, zegt hij lachend.

Snel naar huis

“We hopen snel naar huis te kunnen.” Het stel krijgt inmiddels persoonlijke ondersteuning van het consulaat in Vietnam. “Zelf boeken is een groot risico, prijzen liggen tussen de twee- en vijfduizend euro voor een enkele reis en dan heb je nog geen zekerheid. “We hopen onze vrienden en familie snel weer een knuffel te kunnen geven als dit allemaal voorbij is.”

Lees ook:

woningen breda

Terugkijktip: stel koopt huis in Breda in tv-programma Kopen Zonder Kijken

In het televisieprogramma Kopen Zonder Kijken zagen we maandagavond Breda voorbij komen. Martijn Kra...
giullia en netty

Giullia en Netty werken bij Albert Heijn Ginnekenweg: ‘Denk ook aan onze veiligheid’

Veel Bredanaars werken door het coronavirus thuis. Toch zijn er ook mensen met vitale beroepen waarb...
teddyberen breda

Gespot! 19 x deze teddyberen vormen samen een speurtocht in Breda

Op sociale media roepen mensen op om een teddybeer voor je raam of op je vensterbank te zetten. Hier...

adv.