11 x deze Bredanaars maken de stad een stukje mooier

Bredanaars hebben hart voor de stad. Dat zien we maar weer als we door Park Valkenberg lopen: hier staan sinds kort een aantal Bredase Smaakmakers te pronken. Stuk voor stuk geven ze de Parel van het Zuiden karakter. Jong, oud, heldhaftig of hartverwarmend, ze hebben één ding gemeen: Breda brengt het samen.

Joep Peeters

Foto: indebuurt Breda

Joep is medeoprichter van het Breda Jazz Festival: iets dat uit onze stad niet meer weg te denken is. De 71-jarige Bredanaar komt uit een muzikale familie, waardoor hij aan de slag ging als musicus, componist, tekstdichter, arrangeur, bandleider, producer én leraar Frans. Houd je het nog bij? “In de jaren zestig zeiden ze: ‘Jazz is dood’. Met het Breda Jazz Festival wilden mijn vrienden en ik het tegendeel bewijzen. Dat lijkt aardig gelukt te zijn.”

Lees het complete verhaal van Joep hier.

Diana Goudswaard

Foto: indebuurt Breda

Diana Goudswaard verhuisde dertig jaar geleden naar Belcrum en zag deze buurt opbloeien. Eén ding is zeker: zij wil hier nooit meer weg. Als voorzitter van Stichting Belcrum Viert brengt ze buurtbewoners, ondernemers, vrijwilligers en bedrijven samen. Dit doet ze tijdens de Belcrum Wintermarkt en de Belcrum Buren Brunch. Diana: “Op deze evenementen staan verbinding en gezelligheid centraal. Hier komen mensen samen. Daar krijg ik heel veel energie van.”

Lees het complete verhaal van Diana hier.

Arathorn Gummlich

Foto: indebuurt Breda

Arathorn Gummlich zette met allerlei ondernemers het platform Stappen en Shoppen op. Daarnaast is hij betrokken bij Breda Next, Wandelerij, Breda Live en Breda Bierstad: allemaal initiatieven die de horeca, retail en cultuur van onze stad op de kaart zetten. “Het maakt me trots dat Bredase ondernemers participeren in een gezamenlijk platform. Dat komt door de betrokken en bevlogenheid van de Bredanaars.”

Lees het complete verhaal van Arathorn hier.

Noëlle Kuypers

Foto: indebuurt Breda

Noëlle Kuypers zet zich al twintig jaar in voor Breda Barst. Dit doet ze met veel passie en voor de volle honderd procent. Als festivalcoördinator is ze de drijvende kracht achter het evenement in Park Valkenberg, toch staat ze zelf nooit in the picture. Tot nu! Noëlle: “Wij doen hier iets wat eigenlijk niet kan. Met een club vrijwilligers zetten we een gratis festival neer. En daar komen, over een weekend uitgesmeerd, zo’n 30.000 mensen op af.”

Lees het complete verhaal van Noëlle hier.

Cock van Blerck

Foto: indebuurt Breda

Vlak na de oorlog kwam de Rotterdamse Cock van Blerck (87) in Breda terecht. Hier ontmoette hij de liefde van zijn leven en startte hij een carrière als fanatiek sportman. Cock heeft een kast vol prijzen: hij liep marathons en was jarenlang trainer bij Atletiekvereniging SPRINT. Zelfs op deze leeftijd geeft hij twee keer per week powerwalk- en lenigheidstraining voor senioren op en rond het Chasséveld. Cock: “Beweging is het beste medicijn!”

Lees het complete verhaal van Cock hier.

Carola en Marcel van der Mast

Foto: indebuurt Breda

Carola en Marcel van der Mast hebben twee kinderen met een beperking. Vanuit hun eigen ervaring richtte het stel Club Kruimel op: een particulier initiatief dat gratis kleding en speelgoed weggeeft aan kinderen met een beperking. Hoe mooi? Carola: “Wij zijn er voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Hen bieden wij een luisterend oor, een praatje of gewoon een dikke knuffel.”

Lees het complete verhaal van Carola en Marcel hier.

Raymond van Beek

Foto: indebuurt Breda

Raymond is geen onbekende in de wijk Hoge Vucht. Hij is actief in de wijkraad, initiatiefnemer van Innovatief Hoge Vucht en zette de Sociale Kaart voor Zorg voor elkaar Breda op. En dat allemaal vrijwillig! Raymond: “‘Ik ga voor een kruisbestuiving tussen zzp’ers, kleine ondernemers, studenten, bewoners en ‘talenten’ in de wijk.”

Lees het complete verhaal van Raymond hier.

Wilfred Huijsmans

Foto: indebuurt Breda

Wilfred Huijsmans zet zich al een hele tijd in voor Stichting Zomerkampen Breda, al 25 jaar om precies te zijn. Hij vertelt: “Als vijfjarige kwam ik dolgelukkig terug van mijn allereerste kampweek. Inmiddels zijn we zo’n vijfenveertig kampen verder. Stichting Zomerkampen Breda voelt voor mij als een warme familie. Geweldig, zeker voor kinderen die het thuis minder goed hebben.”

Lees het complete verhaal van Wilfred hier.

An van Dixhoorn

Foto: indebuurt Breda

Ken je deze dame al? Je kunt An van Dixhoorn kennen van de Cultuurnacht, Nassaudag en vele buurtparticipatieprojecten waarin ze mensen samenbrengt. Ze vindt het geweldig om mensen samen te brengen: “Ik vind het heerlijk als mensen zeggen: ‘O, maar met die, nee, dat gaat niet werken.’ Dan moet je net bij mij zijn. Ik denk dan, dat zullen we nog weleens zien!”

Lees het complete verhaal van An hier.

Frans Ruczynski

Foto: indebuurt Breda

Breda is bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek. Frans Ruczynski is de zoon van een van de solaten. Hij zet zich als voorzitter van het Generaal Maczekmuseum al meer dan 23 jaar in om de herinnering van deze helden levend te houden. Daarnaast is hij vaak te vinden bij Atletiekvereniging SPRINT. Frans: “Van deze fantastische vriendenclub ben ik, met tussen pozen wegens verblijf buiten Breda, al vijftig jaar lid!”

Lees het complete verhaal van Frans hier.

Marieke Eising-van der Linden

Foto: indebuurt Breda

Deze topper is de grondlegster van ‘Stichting Met je hart Breda’. Marieke Eising-van der Linden werkt al meer dan vijf jaar aan waardevolle ontmoetingen tussen kwetsbare ouderen. Dit doet ze met veel enthousiasme en geheel belangeloos. Marieke: “Wij zorgen ervoor dat mensen elkaar weer ontmoeten en met elkaar aan tafel gaan, omdat wij geloven dat samen zijn en samen ondernemen het leven mooier maakt.”

Lees het complete verhaal van Marieke hier.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bredanaars

Ga naar “Martijn maakte nieuwe Blind Wall in Tuinzigt: ‘De buurt was heel betrokken’”

Martijn maakte nieuwe Blind Wall in Tuinzigt: ‘De buurt was heel betrokken’

Ga naar “Leuk volgens Bo: ‘Dit restaurant heeft een supergezellige tuin’”

Leuk volgens Bo: ‘Dit restaurant heeft een supergezellige tuin’

Ga naar “Manouk komt op voor Bredase daklozen: ‘We mogen niet wegkijken’”

Manouk komt op voor Bredase daklozen: ‘We mogen niet wegkijken’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Vinyl tafelkleed € 3,99”

Vinyl tafelkleed € 3,99

 • Geldig t/m 5 juli 2022
Ga naar “Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99”

Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Uitvoerend projectleider voor (te) gekke projecten”

Uitvoerend projectleider voor (te) gekke projecten

 • Livingprojects
 • Fulltime
Livingprojects in Breda heeft een vacature voor een uitvoerend projectleiderLivingprojects in Breda heeft een vacature voor een uitvoerend projectleider

Topper

Ga naar “Financieel Medewerker”

Financieel Medewerker

 • ViaJou werving & selectie
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Adviseur Particuliere Verzekeringen bij Veldsink Groep”

Adviseur Particuliere Verzekeringen bij Veldsink Groep

 • Veldsink – Lodewijks van Ginneken, Sprundel
 • Fulltime
Veldsink - Lodewijks van Ginneken, SprundelVeldsink - Lodewijks van Ginneken, Sprundel

Topper

Ga naar “Open dag opleiding vrachtwagenchauffeur”

Open dag opleiding vrachtwagenchauffeur

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Commercial Support Medewerker”

Commercial Support Medewerker

 • ViaJou werving & selectie
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Duikboot Festival”

Duikboot Festival

 • 27 augustus 2022
Ga naar “Terrasverbouwing bij Pier15”

Terrasverbouwing bij Pier15

 • Van 3 jun t/m 23 sep
Ga naar “AMGEN Singelloop Breda 2022”

AMGEN Singelloop Breda 2022

 • 2 oktober 2022
singelloop 2019
Ga naar “Brand Parkies 2022”

Brand Parkies 2022

 • Van 12 jul t/m 16 aug
Ga naar “Breda Live”

Breda Live

 • Van 8 jul t/m 9 jul