Begin je voor jezelf? Dit wil je weten als zzp’er in Breda

Foto: Femke Meijboom

Heb je een grandioos plan waarmee je de wereld gaat veroveren? Heb je een gat in de markt gevonden of gewoon een KvK-nummer nodig zodat je als freelancer aan de slag kan? Dan is Breda een perfecte plek om je eigen zaak te starten.

Breda kent namelijk talloze inspirerende werkplekken, biedt (inter)nationale kansen om je bedrijf op te bouwen en heeft meer dan genoeg fotogenieke plekjes voor goede foto’s op jouw website of Instagram. Nog twijfels? Wij zetten alles wat je moet weten over voor jezelf beginnen in Breda op een rij, zodat jij een vliegende start hebt! 

Concreet idee

Een bedrijf begint natuurlijk met een idee. Een idee waarmee je een oplossing biedt voor een probleem of het leven van mens, dier of natuur beter maakt. Zodra je jouw idee concreet hebt, is het tijd voor formaliteiten: je kunt namelijk niet zomaar een bedrijf starten. Je moet een administratie bijhouden, een boekhouding beschikbaar hebben en facturen sturen. Daarom krijgt jouw ondernemersavontuur waarschijnlijk een definitieve start bij de Kamer van Koophandel: de plek waar alle bedrijven in Nederland geregistreerd staan. 

Het inschrijven van je bedrijf

Sommige ondernemers zien er als een berg tegenop om hun bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat valt vaak reuze mee. De afspraak bij de Kamer van Koophandel om je bedrijf te registreren, is met een adviseur. Deze persoon hoort je plannen aan, vult een formulier met belangrijke vragen in en zo krijg jij een officiële inschrijving bij de Kamer van Koophandel. 

Ook bij de Belastingdienst word je aangemeld als ondernemer, zodat je een btw-nummer tot je beschikking krijgt. Dit nummer is belangrijk voor de aangifte omzetbelasting, een speciale aangifte voor ondernemers. Al hoef je die niet te doen als je bijvoorbeeld valt onder de KOR, oftewel de kleine ondernemersregeling. 

Voor het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel betaal je vijftig euro, zonder btw. Dit bedrag kun je dus ook niet verrekenen tijdens de aangifte omzetbelasting. Je mag het wél meenemen tijdens je inkomstenbelasting – houd daar dus rekening mee. 

Zodra je inschrijving compleet is, ontvang je een felicitatie van de KvK-adviseur en ben je ready to go. De Kamer van Koophandel rolt helaas geen rode loper uit voor ondernemers die hun bedrijf inschrijven, dus des te meer reden om zelf dit heuglijke moment te vieren! Daarnaast biedt de website van de Kamer van Koophandel ook fijne resources om succesvol te starten. 

Een kantoorruimte zoeken

Iets anders belangrijks om over na te denken is jouw toekomstige werkplek als ondernemer. Ga je thuis aan de slag of ben je op zoek naar een eigen kantoorruimte? Misschien is een winkelpand zelfs aan de orde. Het is ook verleidelijk om zo nu en dan te werken vanuit een leuk koffietentje zoals Kamu, Anne&Max, Koffiebar Sowieso, Inspire Coffee Company of bijvoorbeeld In Kannen en Kruiken. Breda heeft genoeg te bieden!

Een leuke plek die kantoorruimtes voor startende ondernemers biedt is Incubator Breda. In het voormalig schoolgebouw zijn nu een heleboel gezellige start-ups gevestigd. Inspiratie gegarandeerd! Ben je op zoek naar een plek waar je niet je eigen kantoor hebt, maar wel een leuke werkplek met andere freelancers? Dan is Office Stories Breda een goed idee. Wij kunnen het weten, want al eerder gingen we op bezoek om de gezichten achter deze co-working space te interviewen. Benieuwd en de sfeer proeven? Lees hier het complete artikel!

Vergunningen, winkelpanden & andere belangrijke zaken 

Het ondernemen is meer dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en je producten en/of diensten verkopen. We zeiden het al eerder, maar ook het bijhouden van je administratie en boekhouding is belangrijk. Je wil voorkomen dat de Belastingdienst voor de deur staat en jij je papieren niet op orde hebt. Daarnaast heb je ook een juridische kant van het ondernemen. Stel je voor: je hebt een product of dienst geleverd en de klant betaalt niet. O jee! Door bijvoorbeeld algemene voorwaarden voor jouw bedrijf op te stellen, voorkom je dergelijke situaties niet per se, maar weet je wel wat jouw rechten en plichten zijn. Al dit soort zaken rondom het ondernemen helpen je het veilig en juist te doen. 

Om ondernemers (van starters tot ervaren) te helpen bij de opstart, groei en ontwikkeling van hun bedrijf is Business Coach Breda in het leven geroepen. Dit programma is een initiatief van de gemeente Breda, waarbij advisering, training en netwerken samenkomen. Bij Business Coach Breda kunnen ze je begeleiden met betrekking tot je ondernemersvraagstuk, helpen bij het vinden van de juiste kantoorruimte en/of winkelpand en volg je waardevolle trainingen. 

Tegelijkertijd bouw je natuurlijk aan je netwerk. Eens kijken naar wat Business Coach Breda te bieden heeft is nooit een verloren investering! 

Netwerken & klanten vinden

Soms is ondernemen spannend vanwege cijfertjes, juridische zaken en aangiftes doen. Tegelijkertijd is ondernemen vooral heel leuk en gezellig. Wat gezellig is, is je netwerk uitbreiden als ondernemer. Dat doe je bijvoorbeeld tijdens een (digitale) netwerkborrel! Er zijn in Breda meerdere netwerkborrels en zelfs netwerkclubs beschikbaar. Zo organiseert Office Stories regelmatig een netwerkborrel voor creatieve freelancers, waarbij je met andere creatievelingen of potentiële klanten in contact komt. Het bezoeken van deze borrels is meestal gratis!

Een andere club die regelmatig borrels organiseert, is Hey MKB. Een ondernemersvereniging voor ondernemers uit de regio Breda. Bij Hey MKB vinden ze het belangrijk dat je als ondernemer like-minded people om je heen hebt, zodat jouw bedrijf kan groeien op een manier die bij je past. Tijdens de (digitale) netwerkbijeenkomsten kom je bij elkaar, klets je met elkaar en worden interessante sprekers uitgenodigd die het over belangrijke onderwerpen hebben. Een bijeenkomst bezoek je als lid of als gast. Een lidmaatschap kost honderdvijftig euro per jaar. 

Een netwerkbijeenkomst is niet alleen leuk om nieuwe mensen te leren kennen, het kan er ook nog eens voor zorgen dat je nieuwe klanten krijgt! Als ondernemer zijn die klanten onmisbaar, want die zorgen er uiteindelijk voor dat je bedrijf draaiende wordt en blijft. Leg je visitekaartjes maar klaar, trek je mooiste schoenen aan en bezoek een toffe (digitale) netwerkbijeenkomst!

Op zoek naar inspiratie?

Naast het netwerken is het ook mogelijk om digitale inspiratie op te doen. Bij Indebuurt lichten we de allerleukste Bredase ondernemers uit via onze rubriek Ondernemers Uitgelicht. Hier komen de mooiste, unieke en grappigste verhalen van ondernemers samen. Lees meer over de gezichten achter (succesvolle) Bredase bedrijven en laat je inspireren.

Laat je inspireren:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Breda”

Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Breda

Ga naar “Dit bedrijf in Breda behoort nu tot de beste werkgevers ter wereld: ‘De kracht zit in onze mensen’”

Dit bedrijf in Breda behoort nu tot de beste werkgevers ter wereld: ‘De kracht zit in onze mensen’

Aangeboden door Hoppenbrouwers Techniek

Ga naar “Antoni runt Makeupsisters.nl in Breda: ‘We doen make-overs en geven dragworkshops’”

Antoni runt Makeupsisters.nl in Breda: ‘We doen make-overs en geven dragworkshops’

In onze gids

Ga naar “The Cake Room”

The Cake Room

 • Veemarktstraat 69
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
The Cake Room

Nu gesloten

Ga naar “Sugo Pizza Asterdhoeve”

Sugo Pizza Asterdhoeve

 • Rietdijk 6
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Sugo

Nu gesloten

Ga naar “L’Anatra”

L’Anatra

 • Nieuweweg 75
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
restaurant L'anatra

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1”

Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Velours badjas € 17,99”

Velours badjas € 17,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Bambino van € 2,99 voor € 2,54”

Bambino van € 2,99 voor € 2,54

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Marketing”

Accountmanager Marketing

 • ViaJou werving & selectie
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Jeugdbeschermers Breda”

Jeugdbeschermers Breda

 • Stichting Nidos
 • Parttime
Ga naar “Carwash Medewerker”

Carwash Medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Assistent registratie”

Assistent registratie

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Vaccinatie medewerker West-Brabant”

Vaccinatie medewerker West-Brabant

 • Aethon
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Hop On Hop Off Festival 2022”

Hop On Hop Off Festival 2022

 • Van 8 apr t/m 10 apr