Zo ervaren Bredase horecaondernemers de tweede sluiting: ‘Vaste gasten zijn echt goud’

Het hakte erin tijdens de persconferentie van een paar weken terug: de horeca is dicht. Tot wanneer precies, weten we nog niet. Hoe ervaren Bredase horecaondernemers deze tweede sluiting? Wij vroegen hoe het nu met ze gaat.

Lenneke van Kattenhuiskamer Familie Snorhaar

Foto: indebuurt Breda

Lenneke vertelt: “De tweede lockdown kwam voor mij best als een klap. Veel meer dan de eerste eigenlijk. Vooral ook omdat het een langere sluiting werd dan de voorspelde twee weken. Persoonlijk had ik daarom echt even de tijd nodig om het te verwerken, terwijl ik bij de eerste lockdown meteen doorpakte.”

Kat adopteren?

“Gelukkig heb ik de knop weer omgezet en startte ik een webshop waar je lekkernijen bestelt, zoals lunchboxen en heerlijke taartjes. Wat ook heel leuk is: je kunt een van onze zeven katten symbolisch adopteren. Je krijgt dan een certificaat en maandelijkse updates over je geadopteerde kat. Binnenkort organiseren we ook een online bingo met leuke prijsjes en natuurlijk veel gezelligheid. De webshop zullen we aanvullen met leuke cadeautjes, zowel voor mens als kat.”

Familie Snorhaar

Nieuwe Haagdijk 40, 4811 TE Breda

Nu geopend

Meer informatie

Ertugrul van Turks restaurant L’Anatra

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Na een succesvol 2019 wensen we iedereen een fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar! #2020 #happynewyear

Een bericht gedeeld door Turks Restaurant L’anatra (@restaurantlanatra) op 31 Dec 2019 om 1:07 (PST)

Ertugrul vertelt: “COVID-19 heeft onze branche zwaar getroffen. Vlak voor de eerste sluiting hadden wij onze nieuwe locatie aan de Nieuweweg getekend. De tweede sluiting raakte ons zwaar.”

Speciaal vijfgangenmenu

“We zijn geopend voor afhalen en bezorgen. We hebben een speciaal vijfgangenmenu samengesteld in het kader van ‘uit eten in je eigen woonkamer’. Regelmatig krijgen we hartverwarmende telefoontjes van onze gasten, dat motiveert ons enorm!”

L’Anatra

Nieuweweg 75, 4811 LW Breda

Nu gesloten

Meer informatie

Lana van Sunshine Breda

Foto: Sunshine Breda

“De tweede lockdown kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Natuurlijk spookt het na de eerste lockdown ergens in je achterhoofd, maar eigenlijk hebben wij tot op het allerlaatst gedacht: ‘Dat doen ze niet.’ De horeca had net alles netjes op de rit en kwam ook niet als brandhaard in het nieuws dus wij waren heel onaangenaam verrast toen de deur plots weer op slot moest. Dus het was meteen doorpakken met een afhaalloket, want het verhaal van ons bijzondere eten is nog lang niet klaar. Van woensdag tot en met zaterdag kun je bij ons á la minute terecht voor drankjes, hapjes en taart to go, maar je kunt je eten ook van tevoren bestellen en later afhalen of eventueel laten bezorgen. Op de zaterdagen pakken wij extra uit met leuke specials die ook voor ’s avonds te bestellen zijn. Ook ons winkeltje is weer open, je kunt er leuk snuffelen voor leuke vintage of wereldse hebbedingetjes.”

Team bij elkaar houden

“Ons kleine team willen wij koste wat kost bij elkaar houden. Als wij straks hopelijk weer open mogen, hebben wij iedereen nodig om weer te kunnen draaien. Wij proberen iedereen zo goed als het gaat aan het werk te houden en houden de moed er met z’n allen in. Sommige dagen zijn superleuk, soms is het huilen met de pet op. Iedereen in ons team houdt echt van Sunshine en deze onzekerheid is voor niemand makkelijk. Maar we gaan ervoor!”

Vaste gasten zijn goud

“Vaste gasten zijn in deze tijd echt goud. De één bestelt iedere week iets lekkers, de ander komt langs voor koffie en een praatje en weer een ander stopt ons een extra fooitje toe. Iedereen snapt de situatie en leeft enorm met ons mee. Dat is echt hartverwarmend, je voelt dat je er niet alleen voorstaat en zo behoud je ook contact met de mensen die je anders ook veel zag en dat maakt de situatie nog een beetje houdbaar. Sommige dingen zijn toch nog een beetje normaal dan.”

Sunshine lunch & lounge

Lange Brugstraat 47, 4811 WP Breda

Nu gesloten

Meer informatie

Manouk van De Boterhal

Foto: De Boterhal

“De tweede sluiting kwam minder onverwachts dan de eerste. Toen we begin oktober hoorden dat we weer dicht moesten, hebben we gelijk geschakeld en dat we binnen enkele dagen een take away en delivery online hadden. Gasten kunnen via onze eigen site bestellen. En we hebben er voor gekozen dit in eigen beheer te houden, dus niet met een tussenpersoon van Thuisbezorgd of dergelijke diensten. Nu bezorgen wij bij mensen thuis en mensen kunnen bij ons eten en drinken afhalen van donderdag tot en met zondag van 16.00 tot 20.00 uur. We hebben een aangepaste menukaart. In het weekend hebben we de Boterhal omgetoverd tot Friteshal vanaf 14.00 uur van vrijdag t/m zondag.”

Managers bezorgen

“We hebben vijftig mensen in dienst. Personeel met vaste urencontracten houden zich bezig met het afhalen en bezorgen. Managers zijn dus tegenwoordig bezorgers en worden ingezet waar nodig. Iedereen is onwijs positief om het bezorgen en afhalen tot een succes te maken. Ambulant personeel is ook heel betrokken bij De Boterhal en helpt waar nodig, denk aan flyeren, ideeën aandragen voor promotie, social media, enzovoorts. Ambulant personeel wordt deels ook nog maandelijks uitbetaald.”

Tapasplank

“Onze vaste gasten zijn erg blij dat ze in deze tijd nog kunnen genieten van onze heerlijke gerechtjes en tapasplanken. Ook reageren gasten goed op de ‘high beer @ home’. Dan krijg je drie verschillende biertjes met kleine beschrijving met een tapasplank. Hebben ze thuis toch nog een kleine Boterhalbeleving.”

De Boterhal

Grote Markt 19, 4811 XL Breda

Nu gesloten

Meer informatie

Jenneke van In Kannen & Kruiken

Foto: In Kannen & Kruiken

Als je kijkt naar de eerste en tweede lockdown, zien we nu een echt andere tendens: we zijn minder verrast, beter voorbereid en hebben meer plannen. Samen met mijn bedrijfsleiding – Rinske, Wouter en Edwin –  zijn we veel in de weer met zichtbaar blijven. En met ons loket waar we zes dagen per week koffie, taartjes en wraps verkopen. Daarnaast zijn we bezig met toffe dingen bedenken, zoals herfstvakantiepakketten, wrapbezorging en online PR. Ook maken we al creatieve plannen voor de kerstperiode en leggen we de laatste hand aan onze fijne wintertuin!”

Hecht team

“Wij zijn er dus met zijn vieren heel druk mee, maar we proberen ook onze parttimers erbij te betrekken. Natuurlijk kunnen we ze veel minder uren bieden, maar we willen dat contact warm houden, dat is ook echt IKEK: we zijn een heel hecht team en we missen elkaar. Eigenlijk komen alle personeelsleden sowieso lekker vaak aanvliegen voor een koffietje en een kletsje.”

Contact met de Voedselbank

“Financieel gezien is het natuurlijk een aderlating, en om eerlijk te zijn: het levert weinig op. Dat is op dit moment ook niet ons doel: de focus ligt veel meer op in beeld blijven! Daarover gesproken: wij zijn natuurlijk niet de enigen die last hebben van deze crisis: er zijn mensen die überhaupt weinig tot niets te besteden hebben. Zeker in coronatijd. Er worden steeds meer mensen getroffen momenteel. Dat trekken we ons aan en we hebben contact met de Voedselbank Breda opgenomen om te kijken of we hen kunnen helpen. Die handreiking werd van harte aangenomen en daarom hebben we nu een donatieactie opgezet.”

Nuchter blijven

“Eerlijk gezegd denk ik dat we nog even in deze situatie zitten. We kijken er erg naar uit om weer open te gaan en de sfeer en beleving te geven aan gasten én aan onszelf waar we zo goed op gaan. Voor nu roeien we met de riemen die we hebben en proberen we nuchter onder de situatie te blijven en ons te voeden met positiviteit!”

In Kannen & Kruiken

Veemarktstraat 45, 4811 ZD Breda

Nu geopend

Meer informatie

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Kayleigh (15) zoekt nieuwe collega’s in Breda: ‘Ik ken van veel gasten hun vaste bestelling’”

Kayleigh (15) zoekt nieuwe collega’s in Breda: ‘Ik ken van veel gasten hun vaste bestelling’

Aangeboden door Subway Breda-Woonboulevard

Ga naar “Werken als recruiter of metaalbewerker: 5 x toffe vacatures in Breda”

Werken als recruiter of metaalbewerker: 5 x toffe vacatures in Breda

Ga naar “Dit Bredase bedrijf laat de Grote Kerk, Breepark en Willemstraat stralen: ‘Wij bezorgen 100% kippenvel’”

Dit Bredase bedrijf laat de Grote Kerk, Breepark en Willemstraat stralen: ‘Wij bezorgen 100% kippenvel’

Aangeboden door Livingprojects

In onze gids

Ga naar “Bar Copa”

Bar Copa

 • Kerkplein 3
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Mestan Restaurant”

Mestan Restaurant

 • Haagdijk 9
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Wereldrestaurant Chasséhof”

Wereldrestaurant Chasséhof

 • Chasséveld 15B
 • All you can eat
 • Gesloten
Wereldrestaurant Chasséhof

Aanbiedingen

Ga naar “Leegverkoop”

Leegverkoop

 • Gonnie’s Winkeltje
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Reisje naar Rome met extra’s”

Reisje naar Rome met extra’s

 • Reisburo Relik & van Hooft
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Gratis bierglas mee naar huis”

Gratis bierglas mee naar huis

 • Foodhall Breda
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “25% korting op lingerie”

25% korting op lingerie

 • Naron
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “1 + 1 gratis op supplementen en meer”

1 + 1 gratis op supplementen en meer

 • Holland & Barrett
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
aanbiedingen breda

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch Medewerker”

Pedagogisch Medewerker

 • Top bso Ons Honk
 • Parttime

Topper

Ga naar “Uitdagende HBO Traineeship”

Uitdagende HBO Traineeship

 • ViaJou werving & selectie
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker (op oproepbasis)”

Magazijnmedewerker (op oproepbasis)

 • Dent Tool Company
 • Oproepbasis

Topper

Ga naar “Junior SEO Copywriter”

Junior SEO Copywriter

 • Grizzly New Marketing
 • Fulltime
Ga naar “Juridisch administratief medewerker UWV Breda”

Juridisch administratief medewerker UWV Breda

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Horrorweekend: Hallow-een bij The Park Playground”

Horrorweekend: Hallow-een bij The Park Playground

 • The Park
 • 29 oktober 2021

Topper

Ga naar “Workshopdag voor blazers en slagwerkers”

Workshopdag voor blazers en slagwerkers

 • 14 november 2021
Ga naar “Sunday Dinch @ Ingenhousz Breda x DJ DINA”

Sunday Dinch @ Ingenhousz Breda x DJ DINA

 • Ingenhousz
 • 28 november 2021
Ga naar “Clipcafé”

Clipcafé

 • Café De Bommel
 • 30 oktober 2021
Ga naar “Workshop Rap & Spoken Word voor jongeren”

Workshop Rap & Spoken Word voor jongeren

 • Nieuwe Veste
 • 6 november 2021
bibliotheek breda