Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yvette runt De Kookwinkel: ‘Zo’n mooie winkel mocht niet verloren gaan’

Door Daphne Geelink 17 april 2020

De Kookwinkel zit al meer dan dertig jaar in Breda en is inmiddels een begrip in de stad. Yvette Elbers (49) nam in 2001 het stokje van haar ouders over en sindsdien runt ze de zaak met veel plezier. Wij spraken haar over het ondernemerschap, de specialiteiten van het familiebedrijf en de coronacrisis.

“De grootste hobby van mijn ouders was koken”, vertelt Yvette. “Daar hebben ze uiteindelijk hun werk van gemaakt. Ik groeide er mee op en mijn hart lag absoluut in de detailhandel. Op gegeven moment moesten mijn ouders bepalen wat ze met de winkel gingen doen. Zo’n mooie winkel mocht niet verloren gaan, vond ik. Daarom besloot ik de zaak in 2001 over te nemen.” Yvette heeft niet veel veranderd aan de winkel. “Het moest duidelijk blijven wat we verkochten: spullen om eten klaar te maken.”

Vaste klanten

“We hebben ontzettend veel vaste klanten”, laat Yvette weten. “Het leuke is: de kinderen van klanten die mijn ouders nog hebben geholpen, komen nu ook langs voor producten. Zo zie je dat het generatie op generatie wordt doorgegeven.” De mensen die De Kookwinkel bezoeken zijn erg divers volgens de eigenaresse. “Van mensen in de twintig die net op zichzelf zijn gaan wonen tot oudere mensen die een kleine huishouden krijgen en andere pannen nodig hebben, er komt van alles langs.”

Duurzame producten, uitleg en advies

Yvette helpt iedereen graag zo goed mogelijk. Ook als dat betekent dat mensen met lege handen naar huis gaan. “Ik vind het mooi om duurzame producten te verkopen en er uitleg bij te geven. Maar ik geef ook regelmatig advies. Alhoewel dit er soms voor zorgt dat mensen zonder een product naar huis gaan, zijn ze me altijd erg dankbaar voor de tip. Het is mooi als klanten vinden dat ze goed geholpen zijn of wanneer ze blij zijn met hun aankoop.”

“Je ziet dat mensen een stuk meer aan het bakken zijn”

Iets dat de zaak onderscheidt van andere kookwinkels, zijn de snijplanken die in eigen atelier worden gemaakt. “Dat wordt hier allemaal boven op zolder gedaan. De kopshouten snijplanken worden van Amerikaans esdoornhout gemaakt en hierdoor blijft je mes langer scherp.” Zo verkoopt Yvette alleen producten waar ze echt achter staat. “Een airfryer verkopen we bijvoorbeeld niet, omdat we voorstander zijn van de traditionele manier van frituren. ‘Gezond’ frituren kan ook met een friteuse met een hoog vermogen.”

Heel Breda bakt

Ook voor De Kookwinkel is het een lastige periode. “Wij kiezen ervoor om open te blijven, maar door het coronavirus zijn de winkelstraten leeg. Gelukkig kunnen mensen ook producten online bestellen. We zien dat klanten een stuk meer aan het bakken zijn, want de verkoop van bakspullen is enorm toegenomen. Ze kopen vooral kleine dingen zoals springvormen, broodbakblikken, deegrollers en bonbonvormen.”

Gezond roerbakken

Of Yvette zelf van koken houdt? Ze vertelt: “Ik vind koken absoluut leuk, maar het moet soms ook snel gebeuren in mijn redelijk drukke leven met twee kinderen. Daarom ben ik erg van het roerbakken, als het maar wel gezond is. Uitgebreid koken doe ik op zondag.”

Het jongste kind van Yvette is, als het enigszins kan, in de winkel te vinden. De oudste komt regelmatig langs tijdens een tussenuur op school. “Voor mij is het belangrijk dat kinderen met liefde voor koken opgroeien.” Op de vraag of de eigenaresse de winkel weer doorgeeft aan haar kinderen, antwoordt ze: “Wie weet.”

Lees ook:

Sander komt als chef-kok bij jou thuis koken: ‘Tijdens het werk zie ik mezelf als kameleon’

Als 15-jarige droomde hij van een eigen brommer. Om die te bekostigen, belandde hij in de spoelkeuke...

Ibrahim is eigenaar en chefkok van Bloem van Damascus: ‘Ik begon met koken toen ik zes was’

Aan de gezellige Ginnekenweg vind je werkelijk van alles: luxe kledingzaken, een Perzische tapijtenz...

Indyra’s kapsalon is dicht vanwege corona: ‘We zijn overweldigd door de berichtjes’

Het gaat Indyra van Gastel (26) voor de wind. Op 19-jarige leeftijd opende ze haar eigen kapsalon aa...

adv.