Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sies en Wouter runnen BRESS: ‘We begonnen hier beiden met een bijbaan’

Door Daphne Geelink 19 juni 2020

Wie zijn of haar studententijd in Breda heeft doorgebracht, kent waarschijnlijk BRESS Bredase Studentensport wel. Misschien heb je er een biertje gedronken tijdens je introweek, sla je af en toe een balletje op de squashbaan of fitness je er regelmatig. Wij spreken Sies De Witte en Wouter Pons, de kersverse directeuren van de studentensportschool.

We gaan even terug in de tijd, 29 jaar om precies te zijn. “BRESS is in 1991 opgericht en begon als een project van studenten van Avans Hogeschool”, laat Sies weten. “Het was zo goed uitgewerkt dat het concept uiteindelijk is gerealiseerd.” Sies kwam zelf in 2011 bij het studentensportcentrum terecht. Hij deed een sportopleiding aan het CIOS en volgde daarna vrijetijdsmanagement aan het toenmalige NHTV. “Tijdens introkamp werd me gevraagd of ik wilde sporten bij BRESS. ‘Nee, ik kom er werken’, was mijn reactie.”

Begonnen als fitnessinstructeur en barmedewerker

Ook Wouter is al een lange tijd bij BRESS betrokken. Hij vertelt: “Ik ben in 2010 in Breda gaan studeren en via mijn opleiding kwam ik bij Virgo terecht, een studentenvereniging die hier regelmatig activiteiten organiseert.” Hij was graag met sport, evenementen en activiteiten bezig en volgde een sportgerelateerde opleiding. Waar Sies als fitnessinstructeur aan de slag ging, begon Wouter achter de bar bij BRESS. Niet wetende dat ze jaren later allebei directeur zouden worden.

Van bijbaan naar directie

De toenmalige directeur droeg in september 2019 het stokje over aan Sies die van fitnessinstructeur, het management en hoofd Planning & Organisatie naar de directie ging. Wouter deed zijn afstudeeronderzoek bij BRESS, werkte twee jaar ergens anders en werd in november van datzelfde jaar benaderd voor een functie aan Sies’ zijde.

“In het begin zie je niet de gevolgen die het met zich meebrengt”

Het leukste aan werken bij BRESS? “Dat er mogelijkheid is om te groeien”, stelt Sies. “Hierdoor ken ik de organisatie van onder tot boven.” Wouter vult aan: “Iedereen is hier gelijk. Toen ik hier werkte had ik al leuke contacten met de toenmalige directeur en wij werken zelf ook regelmatig samen met de stagiairs. We zijn dan wel directeuren, maar als de sportzaal opgeruimd moet worden staan wij ook paraat.”

Fitness, zwemmen of paaldansles? Het kan allemaal

Fit, fun and friends. Dat zijn de waarden van het Bredase sportcentrum. Je kunt hier fitnessen, groepslessen volgen, squashen en zo zijn er nog tientallen sporten op andere locaties, zoals zwemmen bij Sonsbeeck. “Het aanbod is onze kracht”, stelt Sies. “We bieden zoveel sporten aan voor misschien wel de laagste prijs van alle sportscholen in Nederland. Daarnaast richten we ons op studenten, het is echt een community waarvoor we ook regelmatig evenementen organiseren.”

En toen kwam corona…

De kersverse directeuren komen meteen voor een flinke uitdaging te staan. “Ik herinner me de persconferentie waarin bekend werd gemaakt dat we dicht moesten nog goed. We raakten in een soort regelmodus. De schoonmakers moesten afgezegd worden, we moesten ons personeel inlichten, de verwarming moest uit. Waarom ik aan dat laatste dacht, geen idee”, zegt Wouter lachend. Sies vult aan: “In het begin zie je niet de gevolgen die het met zich meebrengt. Toen duidelijk werd dat sportscholen in eerste instantie tot 1 september dicht moesten, kwam het bij mij echt binnen.”

“Ik mis het om op kantoor te zitten om vervolgens nergens aan toe te komen”

“Gaan we de zomer overleven? Bestaat BRESS straks nog? Of gaan we failliet? Het zijn allemaal vragen die bij mij naar boven kwamen.” De mannen besluiten niet bij de pakken neer te zitten. “We zijn druk bezig met een plan voor als we weer open mogen”, laat Sies weten.

Maatregelen in de sportschool

Een van de maatregelen die wordt genomen is dat leden verplicht moeten reserveren. “Daarnaast hebben we het plan om in de sportzaal ook een fitnessruimte te maken”, vertelt Sies. “Het zou jammer zijn als een deel van de apparaten niet gebruikt mag worden, als we zo’n grote ruimte hebben. De tijd zal uitwijzen of dit plan te realiseren valt. We moeten afwachten wat precies de eisen gaan zijn.”

Iets dat de mannen het meest missen is de levendigheid die normaal bij BRESS overduidelijk aanwezig is. “Ik mis het om op kantoor te zitten om vervolgens nergens aan toe te komen”, grapt Wouter. “De deur van ons kantoor staat altijd open. Er lopen leden langs of soms komt een collega even buurten. Eén voordeel: we zijn wel aan een hoop klusjes, zoals het opruimen van de berging, toegekomen.”

Vereniging

Sies en Wouter zijn naast de voorbereidingen voor de heropening ook met andere dingen bezig.  “We willen een omnisportvereniging worden. Dit houdt in dat we met bijvoorbeeld basketbal, voetbal of volleybal ook competitiewedstrijden kunnen spelen. Dat is nu niet mogelijk, omdat we geen vereniging maar een bv zijn.” Verder kijken de mannen naar hoe de introweek van studenten van BUas en Avans Hogeschool dit jaar wordt ingevuld. Genoeg plannen dus!

Lees ook:

Nieuwe terrassen: 7 x hier kun je nu ook een biertje drinken in Breda

Yes, Bredase horecazaken hebben hun terras weer buiten gezet! Ook zijn er wat terrassen bijgekomen i...
hardlooproutes breda

Even eropuit: 5 x hardlooproutes van 5 km in Breda

De sportscholen zijn dicht vanwege het coronavirus en het mooie weer laat zich steeds vaker zien. Di...

Wauw! Lemia viel al 50 kilo af en zorgt nu dat meer Bredanaars kunnen sporten

"Ik zie eten als een verslaving. Andere mensen zijn misschien verslaafd aan drugs, roken of drank. I...

adv.