Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pien begon haar eigen soepbar in Breda: ‘Ik ben zelf niet zo’n grote soepliefhebber’

Door Daphne Geelink 20 november 2020

Gezond fastfood verkopen en een werkplek bieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt: dat was het doel van Pien van Dijk (24) toen ze Soepbar PIEK startte. De jonge ondernemer zette tijdens de coronacrisis haar eigen bedrijf op. “Ik denk weleens: waar ben ik toen aan begonnen?”

Pien werkt als diëtiste bij Amarant. Hier leerde ze Rob, een van de eigenaren van Kamu, kennen. “Ik had al langer het idee om iets op te zetten dat mensen met een beperking dagbesteding biedt. Ook stond het runnen van een eigen onderneming bovenaan mijn verlanglijstje. Rob vertelde me dat bakkerij Echt Brood, die een tijd in het pand van Kamu zat, naar de overkant verhuisde. Er kwam dus begin dit jaar een ruimte vrij.”

Verse soep

“Al snel kwam de vraag voorbij: wat ga ik doen? Het idee van soep lag toen nog niet op tafel. Tijdens een middagpauze warmde Rob kant-en-klare soep op. Hij vroeg of ik ook wilde, waarop ik antwoordde dat ik geen soep uit een zak wilde. Al lange tijd ben ik bezig met gezonde voeding en eigenlijk eet ik nooit iets uit pakjes en zakjes. We begonnen te sparren en vanuit daar ontstonden de eerste ideeën voor een eigen soepbar met verse soep.”

“Ik ben zelf niet eens zo’n grote soepliefhebber”, geeft Pien lachend toe. “Het is wél een heel makkelijke manier om veel groentes binnen te krijgen. Ik merk dat het aanbod aan gezond fastfood nog veel te klein is in Breda. Daarnaast vergt het maken van soep veel voorbereidend werk, waardoor het rustig uitgevoerd kan worden. Ideaal voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.”

Tekst loopt door onder foto.

soepbar piek
Pien in haar soepbar. Foto: indebuurt Breda

Ondernemende familie

In januari 2020 ontstond het idee en vier maanden later was Soepbar PIEK een feit. De naam verwijst trouwens naar Piens keuken. Of ondernemen in haar bloed zit? “Mijn vader is zelfstandig stukadoor en mijn schoonouders hadden een brasserie in Bavel. Daarnaast werkte ik zeven jaar bij De Kogelvanger en bouwde ik een goede band op met de eigenaren. Ze hebben me allemaal ongelofelijk geholpen door allerlei tips te geven. Het mooiste aan ondernemen vind ik dat niemand me beperkt in mijn ideeën. Als ik iets nieuws wil uitproberen, dan kan dat.”

Lekker veel groente en minder zout

Waarom is de soep van Soepbar PIEK zo gezond? Pien legt uit: “De basis is altijd groente. We streven ernaar dat er minimaal 150 gram in één kom zit. Verder gebruiken we geen standaard bouillonkruiden, maar stellen we zelf een kruidenmix samen. Dit zorgt ervoor dat de soep minder zout bevat dan soep uit een zak, of zelfgemaakte soep met bouillonblokjes.”

Afwisseling

Soepbar PIEK heeft iedere week drie verschillende soepen. “Daarnaast hebben we altijd een aantal vaste smaken in de vriezer. We werken voor een groot deel met seizoensgroenten die we halen bij lokale ondernemers uit de buurt. Eén keer per week leveren Johan en Caroline groenten aan ons: zij hebben een eigen recreatieboerderij in Wagenberg en een groentewinkel in Heusdenhout. Meestal wandelen we vrijdagochtend naar Wout & Co in de Lange Brugstraat als we iets te kort komen.”

Met ‘we’ bedoelt Pien haarzelf, Veerle en Daisy. “Het is heel anders dan andere dagbesteding. We werken hier binnen een echt bedrijf met echte klanten”, zegt Veerle. Daisy vult aan: “Ik werk hier nu een halfjaar en het is gewoon zo leuk.”

En toen kwam corona…

“In het begin was het lastig om te starten: ik had geen naamsbekendheid en Kamu was dicht, dus mensen konden de koeling met soepen niet zien”, aldus Pien. “Daarnaast had ik een aantal samenwerkingen lopen met kantines, die nu van de baan zijn. Gelukkig begint het nu weer wat aan te trekken. Het is kouder, er lopen veel mensen in de Boschstraat en we hebben een stand aan de straat staan. Hier kunnen liefhebbers een warme kop soep halen of er één uit de koeling meenemen. Al met al hebben we nu niets te klagen.”

Lees ook:

kay bloesem vintage

Kay verkoopt vintage kleding: ‘Zet mij maar neer in de allerlelijkste kringloop ooit’

De coronacrisis brengt voor velen een hoop veranderingen met zich mee. Zo ook voor Kay Verhagen (27)...
susan van der sterren

Susan verhuisde voor de liefde van Breda naar Malta: ‘Het was heel spannend’

Sommigen blijven voor altijd in de Parel van het Zuiden, anderen kiezen ervoor om Breda te verruilen...
the stewboys

Deze vrienden bezorgen sinds kort stoofpotjes in Breda: ‘We verloren onze baan in de horeca’

De horeca heeft het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis. Dat merkten Mats, Guillaume, Silvan e...

adv.