Peter verbindt ondernemers met werkzoekenden: ‘Het is een wisselwerking’

Foto: indebuurt Breda

In zijn vrije tijd volleybalt hij regelmatig, doet hij aan hardlopen en spendeert hij graag tijd met de mensen waar hij om geeft. Dat Peter Princen (56) sociaal is aangelegd, komt in alles wat hij doet terug. Met zijn bedrijf Werkplaats Breda geeft hij sociaal ondernemerschap een boost door ondernemers en werkzoekenden met elkaar te verbinden.

Het kantoor van Werkplaats Breda is gevestigd in Breda Business Park. Vorig jaar heeft Peter een goed jaar gehad met zijn bedrijf. “Die lijn trekken we gewoon door”, vertelt Peter enthousiast. Werkplaats Breda werkt met twee doelgroepen: lokale ondernemers en werkzoekenden die moeilijker aan een baan komen.

Uniek idee

Dat Werkplaats Breda nu een florerend bedrijf is onder Peters leiding, is niet gek. De ondernemer startte in 1991 met het begeleiden van jongeren die naar een school gingen voor moeilijk opvoedbare kinderen. “Ik begeleidde deze jongeren naar werk zodra ze van school af gingen. Dat gebeurde rond hun zestiende, omdat ze dan nog maar voor een deel leerplichtig waren.” Het effect van de school was daardoor snel weg, waardoor de jongeren in criminaliteit of verslaving terechtkwamen.

Vervolgens kwam Peter met het idee om die jongeren in het laatste schooljaar stage te laten lopen, om na dat jaar aan het werk te gaan. Het plan liep goed en was uniek. Peter besloot er een bedrijf in te starten en werd steeds vaker opgebeld door gemeentes met de vraag of hij het ook voor hen kon doen. “Het verspreidde zich als een olievlek,” vertelt Peter trots. Vervolgens ging Peter mensen opleiden die werkloos waren en niet meer terug wilden naar hun oorspronkelijke vakgebied, maar wel van betekenis voor anderen wilden zijn.

Zelfstandig

“Uiteindelijk kwam hier de klad in, waardoor ik ondernemers ben gaan begeleiden. Ik deed mee aan een project van Rewin West-Brabant: zij stimuleren bedrijvigheid in West-Brabant.” Vanuit daar was Peter een soort intermediair, die verschillende partijen aan elkaar koppelde. Het project werd ondersteund door de provincie Noord-Brabant, maar die steun werd in 2012 gestopt. Vanuit daar maakte Peter de keuze om het zelfstandig te gaan doen.

Realiseren van groei

“Met Werkplaats Breda helpen we ondernemers met groeien. Dit kan de startende ondernemer zijn, maar ook de ervaren ondernemer.” Door ondernemers te ondersteunen tijdens het laten groeien van hun bedrijf, ontstaan ook meer banen. Die nieuwe banen laat Peter invullen door mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. “De werkzoekenden die wij verbinden aan die banen zijn bijvoorbeeld ouder dan vijftig jaar, hebben een bepaalde beperking of een chronische ziekte.”

Door de samenwerking met Werkplaats Breda worden deze banen op een flexibele manier ingevuld. “Iemand die chronisch ziek is kan misschien niet direct veertig uur per week werken. Dan begin je bijvoorbeeld met twaalf uur per week”, legt Peter uit. Enerzijds wordt gekeken hoe Werkplaats Breda van betekenis kan zijn voor bedrijven, anderzijds wordt gekeken naar hoe de werkzoekenden daarbij kunnen helpen. De combinaties die daaruit ontstaan zijn volgens Peter erg verrassend.

Aanjager lokale economie

Met het werk dat Peter doet stimuleert hij groei van de lokale economie. “De ondernemers zorgen natuurlijk voor de bedrijvigheid. Er kan echter een moment komen waarop de ondernemer te weinig tijd heeft voor bepaalde taken.” De groei van een bedrijf kan hierdoor stagneren, waardoor de werkzoekenden die Peter koppelt als geroepen komen. “Zo ontstaat een wisselwerking”, omschrijft Peter.

Gekoppeld aan een jonge ondernemer

Als voorbeeld noemt Peter een situatie waarbij hij een werkzoekende had met heel wat jaren ervaring, ook als ondernemer. “Door het voorvallen van bepaalde situaties is deze persoon in een moeilijkere situatie terechtgekomen met betrekking tot werk. Uiteindelijk heb ik hem gekoppeld aan een jonge ondernemer die betrokken is bij een bedrijf dat momenteel stilstaat in groei. Samen gaan ze dit bedrijf nu overnemen om te zorgen dat het de goede kant opgaat.”

Wanneer het bedrijf weer gaat groeien, ziet Peter meteen nieuwe kansen. “Met de groei van zo’n bedrijf komen er nieuwe banen bij, waardoor we kunnen kijken of er nog meer werkzoekenden kunnen profiteren van die ontwikkeling.” Zo hoeven deze werkzoekenden niet langer aan de kant te staan en hebben alle betrokken partijen baat bij het werk dat Werkplaats Breda doet.

Lees ook: 

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Dé plek voor kralen en bedels: Het Kralenhuisje bestaat 1 jaar en heeft leuk nieuws”

Dé plek voor kralen en bedels: Het Kralenhuisje bestaat 1 jaar en heeft leuk nieuws

Aangeboden door Het Kralenhuisje

Kralenhuisje binnenkant
Ga naar “22-jarige Demi maakt eigen likeur: ‘Combinatie van kaneel en karamel en proeft beetje tropisch’”

22-jarige Demi maakt eigen likeur: ‘Combinatie van kaneel en karamel en proeft beetje tropisch’

Ga naar “7 x tips om te besparen in Breda”

7 x tips om te besparen in Breda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy dierenpoef van € 9,99 voor € 9,99”

Teddy dierenpoef van € 9,99 voor € 9,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Thuiswerk Medewerker GGD”

Thuiswerk Medewerker GGD

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “GGD Administratief Medewerker”

GGD Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Online Marketeer”

Online Marketeer

 • RAAAK Personeel
 • Fulltime
Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “(Juridisch) Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening”

(Juridisch) Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “AMGEN Singelloop Breda 2022”

AMGEN Singelloop Breda 2022

 • 2 oktober 2022
singelloop 2019
Ga naar “Oktoberfestival Breda XL”

Oktoberfestival Breda XL

 • 22 oktober 2022
Ga naar “The Underground Soul Train – Live in Concert”

The Underground Soul Train – Live in Concert

 • MEZZ
 • 1 oktober 2022
Ga naar “De Grote Groene Doe Markt”

De Grote Groene Doe Markt

 • 9 oktober 2022
Ga naar “Mart Hoogkamer in Chassé”

Mart Hoogkamer in Chassé

 • 13 oktober 2022