Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bert verkoopt al bijna veertig jaar vis: ‘We draaien zo’n 80 uur per week’

Aangeboden door Vishandel Noordzee Centrum 12 april 2019

Op zijn 17e verkocht hij zijn eerste stukje verse vis. Bijna veertig jaar later doet hij dit nog steeds, maar er is inmiddels veel veranderd. Bert Loonen staat aan het roer van twee succesvolle viszaken in Breda.

Sinds 1985 verkoopt Bert vis aan de Nieuwe Ginnekenstraat. Daarvoor werkte hij bij de viskar van zijn opa. Samen verkochten ze vis langs de deuren en op markten. Als enige kleinzoon was hij de beoogde opvolger, maar zijn opa zag dat anders. Toen hij aan zijn opa vroeg of hij officieel in de zaak mocht, kreeg hij een teleurstellend antwoord: “Je denkt toch zeker niet dat ik met zo’n snotneus in de zaak ga?” Dit betekende het einde van de samenwerking tussen Bert en zijn opa. Alsof het zo had moeten zijn, stuitte hij niet veel later op een advertentie in De Stem, waarin een viswinkel aan de Nieuwe Ginnekenstraat te koop werd aangeboden. Samen met zijn vader besloot hij het avontuur aan te gaan.

Familiebedrijf

Vishandel Noordzee is vandaag de dag nog steeds een familiebedrijf. “Mijn vrouw Anita draaide sinds de start van onze winkel al een paar uurtjes mee, naast haar toenmalige baan bij KPN. Die uurtjes werden ieder jaar wat meer en toen mijn vader met pensioen ging, nam Anita het over”, vertelt Bert. Inmiddels werkt ook zijn zoon Robert in de zaak. “We hebben hem niet gepusht hoor. Hij wist niet goed wat hij wilde doen, en uiteindelijk stelde hij zelf voor om in de zaak te komen werken.”

Tekst loopt door onder foto.

Vishandel Noordzee
Vishandel Noordzee aan de Nieuwe Ginnekenstraat | Foto: indebuurt Breda

Gaat het dan alleen maar over vis thuis? “Het werk gaat altijd door. We draaien zo’n 70 à 80 uur per week. En als we thuiskomen gaan we aan de slag met de administratie. Maar vis is onze passie. Het is zo’n mooi en veelzijdig product. Na bijna veertig jaar raak ik er nog steeds niet over uitgepraat.”

Tweede zaak

Vijf jaar geleden opende de familie Loonen een tweede zaak in Breda. “We hadden eigenlijk altijd één concurrent in Breda: de viszaak aan de Prins Hendrikstraat. Op een zaterdagmorgen stond ineens een curator in onze winkel met de vraag of we de viszaak wilden overnemen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een failliete zaak overnemen is best een ding. Je kunt beter vanaf nul beginnen dan met een zaak die al een verhaal heeft.” Toch besloot Bert de uitdaging aan te gaan en met resultaat. De winkel werd grondig verbouwd en toen eenmaal bekend werd dat Vishandel Noordzee de zaak een tweede leven had gegeven, stroomden de klanten binnen. Wel was het eventjes wennen om niet meer dagelijks met zijn vrouw te werken. “Zij runt de winkel aan de Nieuwe Ginnekenstraat, ik die in het Ginneken. We zijn zó op elkaar ingespeeld. Ze hoeft me maar aan te kijken en ik weet wat ik moet doen. Ik heb genoeg aan een half woord.”

Tekst loopt door onder foto.

Vishandel Noordzee
Vishandel Noordzee aan de Prins Hendrikstraat | Foto: indebuurt Breda

Kant-en-klare maaltijden

Voor speciaalzaken is het steeds moeilijker om de supermarkten voor te blijven. Waar je vroeger nog naar een viszaak moest voor een stukje zalm, haal je die tegenwoordig gewoon in de super. “We werken hard om ons te blijven onderscheiden. Onze vis is van hoge kwaliteit en we hebben een groot aanbod van kant-en-klare maaltijden. We bereiden alles zelf en dat proef je.”

Terugkijkend op zijn carrière in de vis is de bescheiden ondernemer toch wel trots. “We hebben twee ontzettend mooie zaken neergezet en hebben een fijn klantenbestand. Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.”


Meer over Vishandel Noordzee Ginneken ontdekken?

Vishandel Noordzee Ginneken viswinkels

Vandaag gesloten

Prins Hendrikstraat 167, Breda

Bekijk meer:viswinkels

Lees ook:

Vishandel Noordzee

Hier in Breda haal je verantwoorde vis

We focussen steeds meer op gezond eten en laten wat vaker een stukje vlees staan. Bij Vishandel Noor...

adv.