Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van pizzabezorger tot miljoenenbedrijf: Hassan maakt zijn dromen waar

Door Susanne de Bruin 25 januari 2019

Als tiener scheurde Hassan al Morabit (39) door Breda als pizzabezorger, nu runt hij 21 vestigingen van Domino’s en vijf restaurants. Wat voor hem begon als een gewoon bijbaantje naast school groeide uit tot een miljoenenbedrijf.

Het roer om

”Ik ben geboren en getogen in Breda en groeide op in de wijk Haagpoort. Daar was ik altijd aan het voetballen op straat.’’ Jarenlang gold hij als een van de grote talenten onder de jeugd bij NAC. Maar toen hij op zijn 17e de overstap naar het eerste zou maken, gooide een hernia roet in het eten. ”Dat was natuurlijk heel moeilijk, maar het heeft ook voor een ommekeer gezorgd. Alle tijd die ik in het voetballen stak, ging vanaf dat moment naar mijn nieuwe doel; ondernemen.’’

In die tijd werkte Hassan al twee jaar bij Domino’s als pizzabezorger. ”Ik begon in Kesteren, later maakte ik de overstap naar de Generaal Mackzekstraat. Dat was de allereerste vestiging in Nederland’’, herinnert Hassan zich. Daar werkte hij al samen met Colin Rigter, met wie hij in de jaren die volgden verschillende vestigingen voor het hoofdkantoor zou openen. ”Maar rond mijn 20e dacht ik; wat ik voor hen kan, kan ik natuurlijk ook voor mezelf’’, legt hij uit.

Focus op service

Het is 2002 en vol goede moed stapt Hassan naar het hoofdkantoor met zijn franchiseplannen. Hij heeft hard gespaard en samen met een investering vanuit Domino’s kan hij een vestiging in Hilversum kopen. ”Die vestiging was vlak daarvoor failliet gegaan, dus makkelijk zou het niet worden. De eerste maanden trok ik soms de deur dicht met maar €300,- omzet. Dan lag ik ’s nachts wakker en vroeg ik me af wat ik me op de hals gehaald had’’, vertelt hij.

Maar hard werken wordt beloond en gelukkig gebeurde dat ook in Hilversum. ‘’Na een paar maanden begon het goed te lopen, dat gaf zo’n kick! Ik geloof echt in het credo ‘wat je zaait, oogst je’. Over goede service ben altijd heel gepassioneerd geweest’’, aldus de ondernemer, ”Wanneer een klant lang op de pizza had moeten wachten, belde ik de andere dag terug om te vragen hoe de ervaring was en of het nog wel warm was. Klanten waarderen dat stapje extra en dat werpt zijn vruchten af.’’ Hassan zegt daarom blij te zijn met klachten. ”De mensen die een klacht indienen geven je de kans om het goed te maken. Ik vind het geweldig om een negatieve ervaring om te zetten naar een positieve.’’

Beste mensen behouden

Het succes van Hilversum smaakt naar meer, en binnen een paar jaar neemt Hassan ook de vestigingen in Almere en Amersfoort over. ”Dat was best een grote stap, van één naar drie. Tot die tijd had ik altijd gedacht dat het bij twee of drie vestigingen zou blijven. Maar inmiddels zijn het er 21 dus dat is toch anders gelopen…’’, stelt hij met een grijns.

Domino’s is een gepassioneerd bedrijf met een hoog competitiegevoel, net als Hassan. ”Ik heb altijd al overal de beste in willen zijn. Als iemand me als kind zei dat ik niet over een sloot kon springen, zou ik het altijd proberen. Bij Domino’s zijn er intern allerlei rankings voor de beste sales, service etc. Ik probeer steeds zo hoog mogelijk te staan.’’ Bovendien is hij er altijd op gebrand de beste mensen om zich heen te verzamelen: ”Door de jaren heen heb ik zulke goede werknemers gevonden. Om die te behouden, moet je in ze investeren en ze kansen bieden. Dat is voor mij één van de belangrijkste redenen geweest om te blijven groeien.’’

Als een speer

Even lijkt er een einde aan zijn ondernemersavontuur te komen. Begin 2008 heeft Hassan zes vestigingen. De franchisegever voor Nederland werkt vanuit Australië. Zij doen hem het aanbod alles aan hen te verkopen voor een mooie prijs om vervolgens zelf een directiepositie te bekleden. ‘’Het was een geweldig voorstel en ik was écht van plan om het te doen. Maar op het laatste moment sloeg de twijfel toe; ik was gewoon nog niet klaar met ondernemen’’, bekent hij.

Na dat besluit groeit hij steeds harder met vestigingen in Utrecht, Friesland, Enschede en ga zo maar door. Na verloop van tijd trekt Domino’s aan de rem en zoekt Hassan zijn uitdaging in een nieuw avontuur. Hij start een tweede bedrijf, Immensus Group en richt zich op horeca. Het eerste restaurant dat Immensus Group opent is Surya, een Indian food lounge in Utrecht. Later komen daar in Enschede Perron 22 en in Rotterdam 91Spices en de lunchroom LOT&DAAN bij.

Jongensdroom

”Ik wilde ook iets in Breda. Door omstandigheden was het nooit gelukt een Domino’s in Breda te runnen, maar het is toch echt wel mijn stad’’, meent hij. En daar komt zijn oude vriend Colin om de hoek kijken. ”We hebben al die jaren gezegd dat we ooit iets samen zouden doen, met Colin’s konden we dat eindelijk waarmaken’’, glundert Hassan. Trots kijkt hij om zich heen. ”Wat een gave tent is het geworden hè. Ik vind het echt zoals Colin is; bourgondisch en bruisend, vol liefde en passie.’’

De komende jaren is Hassan niet van plan meer Domino’s vestigingen te openen: ”Ik wil me met Imensis gaan focussen op conceptontwikkeling. Met mijn kennis kan ik andere ondernemers helpen bij het openen van hun zaak. Van bedrijfsplan tot logo, we kunnen overal voor zorgen’’, vertelt hij bevlogen. Zo hoopt hij meer tijd door te brengen met mijn gezin. ”Ik ben vorig jaar vader geworden en geniet er enorm van om bij mijn zoon te zijn’’, licht hij toe.

Over de grens

Toch is er nog één grote droom, samen met Colin: ”We zouden heel graag samen een Eco Resort starten in Portugal of Spanje. Een duurzaam en zelfvoorzienend concept, middenin de natuur maar wel luxe voor gasten. We zijn er heel serieus mee bezig’’, verklapt hij tot slot.

Lees ook:

krabben auto

Autorijden terwijl je niet álle ruiten volledig schoon hebt gekrabd: mag dat?

Het lijkt misschien een open deur, maar als je soms om je heen kijkt op de weg, kun je niet anders d...
liefde is

Love is in the air: 9 x verliefde stelletjes in Breda

Oh, de liefde... Is er iets mooier? Jazeker! Liefde in Breda. Wij worden héél blij van verliefde ste...
De Colonie

5 x de lekkerste recepten om de winter te overleven

Januari is dé maand bij uitstek waarop we met z'n allen iets meer ons best doen om gezond te eten. N...

adv.