Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Thushara is professioneel fotograaf: ‘Dagje strand? Ook dan gaat de camera met me mee’

Door Jennifer da Graça 16 oktober 2020

Dat Thushara Verhoeven (35) een doorgewinterde ondernemer is, staat vast. Grote kans dat je hem herkent als dj: al bijna 15 jaar staat-ie geregeld achter de draaitafels van verschillende bekende Bredase kroegen. Staat hij niet op het podium? Dan vind je hem achter een van zijn indrukwekkende lenzen. “Al het geld wat ik verdiende met draaien, stopte ik in de fotografie.”

De Bredanaar deelt via social media veel van zijn werk. Bijzondere plaatjes van de stad, indrukwekkende kiekjes van het Mastbos en uiteraard prachtige foto’s van de Grote Kerk. “Als ik ergens heen ga, heb ik vrijwel altijd mijn camera mee. Ik heb oog voor fotografische momenten en dan is het extra fijn om iets moois direct vast te leggen. Als ik moet teruglopen voor mijn camera, is de kans groot dat het moment voorbij is.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: © Esmé Wiskerke

Gratis jetskiën

“Al heel lang neem ik mijn camera overal mee naartoe. Ook op vakantie. Dagje strand? Dan zit de camera in m’n tas. En uiteraard ook tijdens het diner! Ik wil gewoon graag mooie vakantiefoto’s”, licht Thushara toe. Dat pakte goed voor hem uit: “Toen ik in 2017 op vakantie was naar Sri Lanka, spotte ik op zee jetskiënde gasten. Met een enorme zoomlens maakte ik gave foto’s en zodra ik met hen babbelde op het strand, ontdekte ik dat zij eigenaren waren van de jetskiverhuur. Als dank voor mijn foto’s mochten we toen gratis jetskiën”, vertelt Thushara. Dat moment vergeet hij nooit. “Het werd me toen duidelijk dat mijn droom is om – liefst betaald – reisfotograaf te worden. Niet alleen op drukke plekken, maar ook gevaarlijke gebieden of regio’s waar amper mensen komen. Dat vastleggen én daarvan kunnen leven lijkt me fantastisch.”

Camera mee naar de draaitafel

“Fotografie was vroeger al mijn hobby. Tijdens mijn werk als dj nam ik altijd een camera mee. Vaak was het aan het begin van de avond rustiger, dus dan zag ik mijn kans om foto’s te maken. Het komt erop neer dat ik thuis nu een enorme database met twintig jaar aan foto’s heb”, vertelt Thusara. “Daardoor zie ik heel goed dat ik ieder jaar weer beter word. Alle kneepjes van het vak heb ik mezelf aangeleerd en ik leer iedere dag weer nieuwe dingen bij. Dat stopt nooit! Ik ga niet van mezelf zeggen dat ik goed ben, dat laat ik aan andere mensen over. Maar ik weet wel precies waar ik goed in ben en wat ik nog kan verbeteren. Daarom kijk ik veel naar het werk van andere fotografen en kijk ik hoe zij technieken toepassen, die probeer ik dan weer op mijn eigen manier toe te passen..”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Thushara Verhoeven

Dure hobby

Al snel werd het een nogal dure hobby: “Ik wilde steeds beter materiaal en daar hangt een prijskaartje aan. Een paar jaar geleden was ik uitgeleerd op de camera waar ik mee werkte en was het tijd voor iets professionelers, dus heb ik me bij Kamera-Express Breda laten informeren. Lange tijd heb ik verschillende soorten lenzen getest van een andere merk. Ik fotografeer met Nikon, maar die lenzen zijn enorm duur. Daarom nam ik eerst wat goedkopere exemplaren om te zien of die bij me pasten. Tegenwoordig heb ik het beste van het beste van Nikon. Als ik nu een slechte foto maak, weet ik zeker dat het aan mijn fotografische kunsten ligt en niet aan de apparatuur!”

Opdrachten en shoots

We noemen het hierboven dan wel een hobby, dat is het voor Thushara al láng niet meer. “Jaren geleden zagen Bredase horecazaken me hobbymatig foto’s maken tijdens stapavonden, dat veranderde in het vastleggen van hun interieur en toen besefte ik in 2016 dat ik hier meer mee moest doen.” De Bredase fotograaf schiet in opdracht: van de opening van de nieuwe Blind Wall in De Nieuwe Veste tot een zakelijk project. “Zeker nu ik door corona gedwongen thuis zit wat betreft het draaien, haal ik al mijn inkomsten uit fotografie.”

Beginnen als fotograaf

Als professioneel fotograaf heeft Thushara zijn draai goed gevonden. “De afwisseling tussen het fotograferen van mensen, gebouwen of iets totaal anders maakt het nog leuker. Al vind ik urban exploring (het fotograferen van verlate plaatsen, red.) misschien wel het allertofst.” Ook heeft de Bredanaar nog een tip voor fotografen die ook graag (professioneel) willen starten: “Op het moment geef ik nog geen cursussen, maar daar gaat in de hopelijk nabije toekomst verandering in komen. Ik deel mijn kennis graag en hoor mezelf graag praten”, zegt hij lachend.

Tip

Tot slot geeft Thushara ook nog een tip: “Ook raad ik startende professionele fotografen aan goed te kijken naar de prijzen die ze vragen. Als je jezelf goed vindt en je krijgt die feedback ook van anderen mensen, fotografen en vreemden: prijs jezelf niet te laag. Ik heb uit jarenlange ervaring geleerd: iets goed is niet goedkoop en iets goedkoops is vaak niet goed.”

Lees ook:

bodil havermans

Bodil vraagt aandacht voor onzichtbare ziektes: ‘Ik voelde me onbegrepen’

Bodil Havermans (24) hoorde twee jaar geleden dat ze de ziekte van Pfeiffer onder de leden had. Aan ...

Leuk volgens local Lisa: ‘Ik kom hier graag voor een biertje’

In ons mooie Breda zijn genoeg pareltjes te vinden: je kan tot rust komen in de natuur en de drukte ...

adv.