Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sam werkt bij Escaping Breda: ‘Bezoekers gooiden het hele bureau ondersteboven’

Aangeboden door Escaping Breda 11 oktober 2019

Escape rooms. De één heeft er al zo’n veertig uitgespeeld, de ander ooit eenmalig tijdens een vrijgezellenfeest. Bijna iedereen is er bekend mee (behalve redacteur Jennifer, die onlangs bij Escaping Breda haar debuut had). Wat maken medewerkers bij escape rooms eigenlijk mee? Sam de Man (31) heeft verhalen genoeg en vertelt ons erover.

Gewapend met laptop en camera lopen we binnen bij Escaping Breda. Enthousiast begroet Sam ons: “Hé! We zijn net open, maar ga alvast zitten. Wat wil je drinken?” We nemen plaats aan een van de ronde tafels met groene, velvet stoelen. Klaar om te beginnen!

Aan de werkelijkheid ontsnappen

“Om met de deur in huis te vallen: ja, ik heet écht Sam de Man”, steekt Sam van wal. “Ik moet regelmatig mijn ID laten zien, omdat mensen me niet geloven.” Hij werkt sinds het begin van Escaping Breda al hier. “De zaak opstarten en afsluiten, mensen welkom heten, de kamers uitleggen en weer netjes maken, als teamleader doe ik alles. In totaal werken we met vijf mensen op de vestiging in onze stad.”

In zijn vrije tijd is Sam veel bezig met toneel, zang en YouTube. “Ik ontsnap graag aan de werkelijkheid. Daarom trekt praktisch bezig zijn me.” Laat het nou toevallig zo zijn dat veel van zijn bezoekers juist in zo’n escape room ontsnappen aan de werkelijkheid… 😉

Tekst gaat verder onder de foto.

escaping breda
Foto: indebuurt Breda

Verrassing!

In de afgelopen maanden maakte Sam al veel mee. Zoals een huwelijksaanzoek! “Een bekende klant, ook genaamd Sam, nam contact met me op: hij wilde Let’s Rob The Bank uitproberen, maar hij had een verrassing. Hij wilde zijn vriendin Mariska ten huwelijk vragen in de kamer!”

Bij binnenkomst gaf Sam de ring aan Sam – volg je het nog!? – toen Mariska naar de wc ging. Sam van Escaping Breda vertelt: “De ring verstopte ik in een kist die pas op het allerlaatste aan bod komt in de kamer. Dit moment wilde ik natuurlijk zéker zien, dus hield ik ze via de camera’s in de gaten.”

Het aanzoek vergeten

We zullen niet te veel van de kamer verklappen, maar op een gegeven moment opende het stel eindelijk de kist. “Ik zat aan het scherm gekluisterd! De grote vraag kon ieder moment gesteld worden. Tot mijn verbazing zag Mariska de ring niet liggen in de kist. Haar aanstaande verloofde ook niet: hij ging zó op in het spel, dat het leek alsof hij het doel van die dag helemaal vergeten was.”

Dit kon de teamleader van Escaping Breda niet over zijn kant laten gaan, dus restte hem maar één ding. “Ik besloot een hint te geven via het scherm in de kamer. Daarom schreef ik ‘Mariska, Sam wil je iets vragen. Sam: succes!’ Opeens werd Sam wakker, hij pakte de ring en Mariska zei gelukkig volmondig ‘ja’!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Het kantoor van de bankdirecteur in Let’s Rob The Bank. Foto: indebuurt Breda

Een gesloopte kamer

Het is niet alleen rozengeur en maneschijn in de escape rooms van Escaping Breda. “Het was een héle drukke zaterdag toen een grote groep vrienden twee kamers kwam spelen. De ene helft Patient X, de andere Let’s Rob The Bank. In de laatstgenoemde kamer staat een groot bureau (zie foto hierboven), welke vastzit aan de grond.”

Blijkbaar niet vast genoeg: de tafel gaf een beetje mee. Hierdoor dacht de vriendengroep dat dit een hint was. “Binnen no time lag de tafel, inclusief computer en andere accessoires, op z’n kant. Alle bekabeling was kapot. Wij zagen het gebeuren via het scherm en konden alleen maar denken: ‘Over een half uur moet de volgende groep hier weer in kunnen.’ Dus toen moesten we dat héél snel regelen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Kamer Patient X. Foto: indebuurt Breda

Klein beetje misselijk

Dat bureau was niet het enige dat Sam en zijn team mochten fixen. “Zoals ik vertelde, was de andere helft van de vriendengroep bezig in Patient X. Daar ging het allemaal goed, tot een van de vrienden een beetje misselijk werd. In een seconde moest hij bedenken wat hij ging doen en de maatbekers in de kast leken hem de beste oplossing. Lief dat hij meedacht om de rotzooi te beperken, maar… die maatbekers zitten vast met een schroef. Als je die losmaakt, zit aan de onderkant opeens een gat. Ik zal niet in detail treden, maar we moesten erg creatief zijn met opruimen.” Gelukkig zijn dit direct ook de enige horrorverhalen die Sam weet te vertellen: “Verder komen hier veel gezellige, leuke groepen. Het verschilt enorm. Van kinderfeestjes tot aan vrijgezellenfeesten, alle leeftijden en groepen proberen graag onze kamers uit.”

Iedere dag is anders

Mede door bovenstaande verhalen verveelt Sam zich nooit tijdens zijn werk. “Iedere groep is anders en daardoor ook elke dag. Wat écht leuk is: als zeer doorgewinterde spelers onze escape rooms doen. Dus mensen die minstens zestig andere kamers opgelost hebben. Dat is voor ons heel interessant om mee te kijken, omdat het dan niet de vraag is óf ze alles oplossen, maar in welke tijd. Worden wij ook direct geëntertaind!”


Meer over Escaping Breda ontdekken?

Escaping Breda entertainment

Boschstraat 112-116, Breda

Bekijk meer:entertainment

Lees ook:

Sensatie! Wij probeerden te ontsnappen bij Escaping Breda (en geven tickets weg)

De meesten hebben het weleens gedaan: ontsnappen uit een escape room. We kunnen je vertellen, onze r...

adv.