Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Judie heeft haar eigen patisserie: ‘Thuis bakte ik bijna nooit’

Door Jennifer da Graça 14 augustus 2020

Een superstrakke desserttaart maakt haar dag goed, ze draait haar hand niet om voor een heerlijke macaron en binnenkort leert ze vegan gebak te maken: Judie Rutten  (26) is patisseur. “Ik heb een diploma in ergotherapie, maar tijdens de studie wist ik al dat mijn hart ergens anders lag.”

Haar zaak Patisserie Nettur heeft sinds november 2019 een eigen plek in Brandpunt. “Eerst maakte ik alles thuis, maar ik pak het graag wat professioneler aan. Hier heb ik ruimte genoeg en zo voorzie ik Brandpunt meteen van gebakjes.”

Blijven leren

Een jaar of vier geleden startte Judie een intensieve opleiding aan Bakery Institute in Zaandam. “In negen weken leerde ik alles over de praktijk. Overdag was ik daar druk mee bezig en in mijn vrije tijd bestudeerde ik de theorie”, legt ze uit. Na het afronden van de opleiding liep Judie stage bij diverse patisserieën. “Het is belangrijk om routine op te bouwen. Naast dat je veel tijd kwijt bent aan het maken van het gebak, kost het berekenen en bestellen van benodigde grondstoffen veel tijd. Daar moet je een ritme in vinden.”

Heerlijke high tea

De Bredase merkte het toen corona Nederland bereikte. “Veel van mijn opdrachtgevers komen uit de horecabranche. Van de een op de andere dag bestelden ze niks meer bij mij.” Ze besloot niet bij de pakken neer te zitten en iets nieuws te ontwikkelen. “Ik bezorgde high tea’s aan huis en dat liep supergoed. Daarom verzorg ik deze nu ook in samenwerking met Brandpunt in de zaak. Ik doe de hapjes, zij de drankjes. Hierbij kan ik me heerlijk uitleven: ik serveer onder meer quiches, saucijzen, croissantjes, tijgersoezen met verschillende vullingen macarons, chocoladetruffels en chocola.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Van huis uit meegekregen

Judie doet al het werk bij Patisserie Nettur alleen. Tenminste, bíjna alles. “Mijn vader helpt zo nu en dan mee als het nodig is. Mijn opa – zijn vader – had een banketbakkerij in Tilburg en mijn vader werkte daar altijd. Daardoor heb ik de liefde van het vak wel overgenomen. Hoewel ik thuis niet veel bakte, kreeg ik de smaak voor goed gebak wel met de paplepel ingegoten.”

Verschillende soorten gebak

“Je kunt eindeloos veel variaties maken als het om gebak en taarten gaat”, vertelt Judie. “Mijn creaties kun je op voorhand bestellen in de webshop of halen bij Brandpunt. Laatst maakte ik een taart die lactose- en glutenvrij moest zijn. Dat was heel interessant en om eerlijk te zijn was het resultaat echt verrassend lekker.” Voorlopig zit Judie hier nog goed op haar plek. “Mijn droom is om uiteindelijk een eigen patisserie te openen. Je weet wel, met een mooi gevulde vitrine en plek om een kopje koffie te drinken. Maar voor nu vind ik het fijn om alles in stappen aan te pakken. Ik weet zeker dat ik over tien jaar weer een stuk wijzer ben dan nu.”

Lees ook:

Dit zijn die rood-zwarte beestjes die je veel in Breda ziet

Ze zijn je vast al eens opgevallen in de tuin, tijdens een wandeling door Park Valkenberg of op een ...

Even gluren: dit penthouse in Breda ziet er van binnen heel verrassend uit

Vakantie vieren op je eigen dakterras is geen straf als je eigenaar bent van dit penthouse aan de Ni...
gedempte haven

Best bizar: ooit hadden we deze typische taferelen in Breda

Breda is continu in beweging: restaurants die komen en gaan, straten die worden aangepakt en panden ...

adv.