Roy werd op zijn 25e eigenaar van Barista Cafe

Door Annemijn Heijstek 7 december 2017

Hard werken loont, en Roy Mossink is daar het levende voorbeeld van. Hij is nog maar 25 jaar en is nu al eigenaar van het succesvolle Barista Cafe. Hij vertelt ons alles over de moeilijkheden die hierbij kwamen kijken en over zijn liefde voor Breda.

Roy was vanaf zijn 17e betrokken bij het concept. Hij begon in de bediening, deed zijn afstudeerstage op het hoofdkantoor van Barista Cafe en werd daarna bedrijfsleider bij meerdere vestigingen van de formule. Begin 2017 nam hij Barista Cafe in Breda over. Hij liet alles achter, verhuisde naar de Parel van het Zuiden en mag zichzelf op 25-jarige leeftijd al zeer succesvol noemen: “Dat realiseer ik me niet altijd zo, hoor.”

Bourgondisch Breda

Het koste Roy geen enkele moeite om zijn geboorteplaats Alphen aan de Rijn achter zich te laten en te verhuizen naar Breda. “Ik heb in Breda voor de vorige eigenaar gewerkt”, vertelt Roy. “Ik kreeg al snel veel vrienden en bleef vaak ’s avonds in Breda. Er is altijd wel wat te doen. Er heerst hier een heel andere sfeer dan boven de rivieren. Mensen zijn toegankelijker, makkelijker om mee te praten. Je maakt hier ook heel makkelijk een praatje met vreemden. Heel anders dan in de Randstad, daar is alles wat stijver. En zelfs op maandag zit hier de Grote Markt vol. Het is echt een bourgondische stad.”

Barista Cafe

En dat is natuurlijk ook gunstig voor Roy’s Barista Cafe aan de Grote Markt. Het is er altijd druk en het publiek is zeer divers. Van studenten tot bejaarden: iedereen voelt zich er welkom. Volgens Roy komt dat door de huiselijke sfeer van Barista Cafe. “We kleden het gezellig aan: het is alsof je een woonkamer binnenstapt.” Een hele trendy woonkamer, mogen we wel zeggen. Met huisgemaakte koffie en gebak. En dat werkt natuurlijk voor alle leeftijden.

Man van de vloer

Een eigen café brengt ook moeilijkheden met zich mee. “Ik ben een man van de vloer. Ik ben lange tijd bedrijfsleider geweest, dus alles wat er op de vloer moet gebeuren voelt heel eigen. Maar wat er op de achtergrond moet gebeuren is allemaal heel nieuw en ook best moeilijk. Er komt heel wat op je af en er komt zoveel meer bij kijken dan je denkt. Dus dat is wel echt wennen.” Toch zou Roy het voor geen goud willen missen. Naast dat hij vijf dagen in de week meedraait, is hij er ook altijd op zijn vrije dagen: “Het huiselijke wat we onze gasten willen bieden, voel ik ook echt. Dus ik kom hier heel graag. Natuurlijk ook een beetje omdat ik het niet los kan laten.”

Barista Cafe

Een eigen zaak op je 25betekent keihard werken, maar ook veel gezelligheid. De hechte band met zowel zijn collega’s als zijn gasten noemt Roy het leukste aspect van zijn werk. Toch betekent dat niet dat hij dit voor altijd blijft doen. “Het is lichamelijk zwaar en ik kan dan ook niet met zekerheid zeggen dat ik dit over 15 jaar nog steeds doe. Ik ben iemand die altijd op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Maar voorlopig zit ik hier echt nog op mijn plek. Het voelt als een stukje van mezelf.”

Benieuwd naar het favo drankje van de koffie expert himself? Je leest er hier alles over!

Barista Cafe Breda koffiebars

Nu open09:00 - 18:00

Grote Markt 10-12, Breda

Bekijk meer:koffiebars