Instructeur Linda geeft rijles aan Bredanaars met leerstoornissen of rijangst: ‘Fouten maken is oké’

Linda Maes van Rijschool Linda. Foto: eigen archief

Ben je achttien jaar geworden? Grote kans dat je autorijlessen cadeau krijgt! Maar een rijbewijs haal je niet zomaar. Een theorie-examen, praktijkexamen en gemiddeld een stuk of veertig lessen zijn nodig om tot dat felbegeerde pasje te komen. Wij spraken met rijinstructeur Linda Maes (48), met haar eigen rijschool in Breda. Zij helpt mensen die extra aandacht nodig hebben met het behalen van hun rijbewijs.

Toen Linda zelf haar rijbewijs haalde, dacht ze al na over lesgeven in de auto. “Ik vond het autorijden erg leuk en het leek me interessant om zelf leerlingen te begeleiden. Maar ja, ik was toen negentien en dan heb je vaak geen cent te makken. Zo’n opleiding en auto zijn dan erg prijzig”, legt ze uit. Uiteindelijk besloot Linda een administratieve opleiding te volgen.

Dit is hét moment

Toch liet het idee van een eigen bedrijf haar niet los. “Ik had al meerdere banen gehad en bleef mezelf voorhouden dat ik ooit een eigen zaak wilde. Toen mijn jongste kind vier werd, wist ik dat dit het moment was.” Linda waagde de gok en durfde voor zichzelf te beginnen in Roosendaal. “Inmiddels had ik mijn opleiding tot rijinstructeur ook gedaan. Ik mocht dus lesgeven. Mijn rijschool Stap voor Stap werd echt.”

Uiteindelijk verhuisde Linda samen met het gezin naar Breda. Ze gaf de rijschool in Roosendaal door aan een van haar medewerkers. “Ik had toen twee mensen in dienst. Een van hen nam de rijschool over”, vertelt ze. Na een paar maanden druk bezig te zijn met de kinderen en de verbouwing, begon Linda opnieuw een rijschool in Breda: Rijschool Linda.

Nieuwe richting

Linda wist bij de start van haar nieuwe rijschool één ding zeker: ze nam geen mensen meer in dienst en wilde alleen werken. “Op die manier kon ik het echt op mijn manier doen. Ik wilde graag werken met mensen waar iets bijzonders mee is. Mensen die extra aandacht nodig hebben.” Met Rijschool Linda ligt de focus op mensen met ADHD, faalangst, autisme en leerstoornissen. “Er komen ook mensen bij mij met rijangst. Vaak hebben zij al een rijbewijs.”

Toegankelijkheid is belangrijk voor Linda. “Als rijlessen volgen een hoge drempel heeft voor jou, kun je bij mij terecht. Leerlingen mogen zeker vertellen waar zij tegenaan lopen, maar ik wil hun privacy ook waarborgen. Als zij niets over een diagnose willen delen, is dat ook helemaal oké”, vertelt Linda.

Extra aandacht

“Ik kijk naar de persoon die naast me zit. Wat heeft deze persoon nodig op dit moment? Daar tune ik op in.” Tijdens het gesprek met Linda komt duidelijk naar voren dat extra aandacht als een rode draad door haar werkwijze loopt.

“Ik had ooit een vriendje. Zijn zusje had autisme. Voordat ik haar ontmoette vertelde zijn ouders mij dat het contact maken even kon duren. Toen ik zijn zusje eenmaal zag, hadden we direct contact.” Niemand had een idee waarom dit contact zo snel werd gemaakt, maar het was voor Linda een moment dat ze nooit vergeten is. “Ik vind het belangrijk dat de leerling krijgt wat hij of zij nodig heeft. Daarom is dat stukje extra aandacht ook belangrijk.”

Persoonlijke uitdaging

Linda is dol op uitdagingen en zou het snel zat worden als een leerling precies doet wat zij zegt. “Ik vind het leuk om te zorgen dat iemand die veel moeite moet doen, toch bij het vooraf bepaalde doel komt. Er wordt van de leerling veel gevraagd, maar van mij ook”, licht ze toe. Ze is dan ook dol op het zoeken van manieren waardoor leerlingen hun doel behalen.

“Zo heb ik ooit met een leerling afgesproken dat we punten zouden tellen. Bij elke keer dat zij een nacontrole goed uitvoerde verdiende ze een punt. Als ze dat niet deed kreeg ik een punt. Degene met de met de meeste punten kreeg een chocoladereep van de ander.”

Voldoening

Een werkweek is voor Linda geslaagd op het moment dat een leerling weer dichter bij zijn of haar doel is gekomen. “Dat kan het inplannen of behalen van een tussentijdse toets of examen zijn, maar het gaat ook over kleinere dingen. Denk maar eens aan dat het fileparkeren ineens lukt na weken proberen. Fijne momenten waar ik graag op terugkijk.”

Linda ondersteunt haar leerlingen bij de wekelijkse uitdaging die zij ondergaan. “Ik krijg van leerlingen vaak terug dat ik geduldig en rustig ben. Waar ik vooral erg blij mee ben is dat zij ervaren dat het oké is om ‘fouten’ te maken. We zoeken samen de balans op omdat alles mag gebeuren.”

Rijschool Linda

Pottenbakkerstraat 65, 4813 LB Breda

Nu gesloten

Meer informatie

Lees ook:

Rijschool Linda

Pottenbakkerstraat 65, 4813 LB Breda

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nan geeft klusworkshops voor beginners: ‘Na afloop ben je niet meer bang voor een boormachine’”

Nan geeft klusworkshops voor beginners: ‘Na afloop ben je niet meer bang voor een boormachine’

Aangeboden door Atelier Bricolage Breda

Nan atlelier bricolage
Ga naar “Nieuw! Deze kliniek in Breda is net geopend en helpt jou er stralend uit te zien”

Nieuw! Deze kliniek in Breda is net geopend en helpt jou er stralend uit te zien

Aangeboden door De Huidkliniek Breda

Ga naar “Berrit runt een kleinschalige hammam in Breda: ‘Uniek in Nederland’”

Berrit runt een kleinschalige hammam in Breda: ‘Uniek in Nederland’

Aangeboden door Qredits

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Blazer € 29,99”

Blazer € 29,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Philips AirFryer XL HD9270/70 €50 korting € 129,00”

Philips AirFryer XL HD9270/70 €50 korting € 129,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker lingerie bij Naron”

Verkoopmedewerker lingerie bij Naron

 • Naron
 • Parttime

Topper

Ga naar “Warehouse employee”

Warehouse employee

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Beleidsmedewerker Kwaliteit – 0,7 FTE”

Beleidsmedewerker Kwaliteit – 0,7 FTE

 • DIT IS WIJS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Inventus Etten-Leur
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Singleloop Wintereditie”

Singleloop Wintereditie

 • 2 februari 2023
Ga naar “Creatieve workshop Magische maskerade”

Creatieve workshop Magische maskerade

 • 11 februari 2023
Ga naar “Carnaval in Kielegat”

Carnaval in Kielegat

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Collegereeks westerse muziekgeschiedenis”

Collegereeks westerse muziekgeschiedenis

 • 3 februari 2023
livemuziek