Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rajitha geeft lachyoga: ‘Het heeft ontelbaar veel gezondheidsvoordelen’

Door Annemijn Heijstek 28 januari 2019

Lachen op commando: het klinkt misschien een beetje gek, maar het heeft onwijs veel gezondheidsvoordelen. Het zijn er zelfs zó veel, dat er heuse lachclubs zijn ontstaan. Rajitha Kanchan brengt dit fenomeen naar Breda.

Met haar lachyogaclub wil Rajitha mensen inspireren om hun leven te veranderen. “Weet je hoe vaak een kind lacht per dag? Honderden keren! En weet je hoe vaak volwassenen dit doen? Nog geen tien keer per dag. Dat is toch gek?”, stelt Rajitha. “Lachen heeft namelijk ontelbaar veel voordelen. Als je lacht, komt er endorfine vrij. Dit is een natuurlijke pijnstiller. Ook geeft dit stofje je een goed gevoel en vermindert het stress. En als je eenmaal begint met lachen, blijf je de hele dag dat positieve gevoel vasthouden.”

Ze zeggen natuurlijk niet voor niets dat lachen gezond is. Dat ondervond ook Madan Kataria, een dokter uit Mumbai en tevens de grondlegger van lachyoga, die zijn bevindingen baseerde op wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels vind je lachyogaclubs over de hele wereld en nu dus ook in Breda.

Holistisch

Behalve lachyoga, geeft Rajitha ook yogales en Indiase kookworkshops. Allemaal met als doel mensen zich beter te laten voelen. Rajitha is geboren in India en nadat ze daar werkzaam was als zuster en socioloog, emigreerde ze naar Nederland. Daar ontdekte ze dat ze steeds vaker de rol van coach op zich nam en vastbesloten om deze rol zich eigen te maken, volgde ze een opleiding tot yogadocent en stortte ze zich op verschillende vrijwilligersprojecten in Breda.

lachyoga
Foto: Rajitha Kanchan

“Ik wil mensen helpen met een holistische manier van leven. Hierdoor wordt het leven simpeler en voel je je lichter. Je kunt beter met problemen omgaan en deze ook beter loslaten. Een manier waarop je dat kunt bereiken is door het beoefenen van yoga.” Rajitha realiseert zich dat yoga niet voor iedereen is weggelegd, en daarom heeft ze haar certificaat als lachyogadocent behaald. “Lachyoga kan echt iedereen. Tijdens de sessies leer je diverse lachtechnieken en oefenen we ademhalingsoefeningen. Het is simpel, leuk en je voelt je er echt beter door.”

Neplachen

Wie denkt dat je tijdens een sessie een potje moet zitten neplachen, heeft het mis. “Het begint met neplachen, maar al gauw gaat dit over in écht lachen. En dat heeft niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je band sterker wordt met de mensen met wie je het doet.”

Zelf een keertje ervaren? Dat kan! Iedere tweede en vierde zondag van de maand kun je om 11.00 uur in Wijkcentrum Princenhof een sessie bijwonen. Op de website van Rajitha lees je meer over haar yogalessen en kookworkshops.

Lees ook:

Hassan al Morabit

Van pizzabezorger tot miljoenenbedrijf: Hassan maakt zijn dromen waar

Als tiener scheurde Hassan al Morabit (39) door Breda als pizzabezorger, nu runt hij 21 vestigingen ...
Amarant Groep

5 x dit moet je weten over flexwerken bij Amarant Groep

Van een vaste baan op één locatie wordt niet iedereen even blij. Gelukkig maar, vindt Amarant Groep....
ov-fiets breda

OV-fiets huren in Breda: alles wat je wil weten op een rij

Een OV-fiets huren kan op een meerdere locaties in Breda. Handig voor als je eigen fiets gestolen of...

adv.