Ooit kon hij niet zonder drugs, nu helpt Jeroen zelf verslaafden: ‘Ik wil voorkomen dat ze terugvallen in de fuck it-modus’
Aangeboden door Phase 01 Herstelbegeleiding
”Mijn naam is Jeroen en ik ben trots dat ik verslaafd ben.” Met deze opvallende uitspraak introduceert Jeroen Decker zich vaak aan mensen die aankloppen bij Phase 01 Herstelbegeleiding. Zijn eigen ervaring inspireerde hem een landelijk verslavingszorg- en herstelbegeleidingscentrum op te zetten met zijn compagnon Marcel. ”We willen de verslavingszorg uit de anonimiteit halen.”
”Het was een droom om andere mensen te helpen met een verslaving. Ik ben zelf destijds goed geholpen met mijn herstel, maar ik zag veel mensen om mij heen terugvallen”, vertelt Jeroen. ”Landelijk gaat ongeveer zeventig procent van de verslaafden na opname in een kliniek weer gebruiken. Cliënten die bij ons het hele traject volgen vallen nog maar in tien procent van de gevallen terug.” Hoe zit dat?
Verslavingszorg uit de anonimiteit
Phase 01 heeft locaties in heel Nederland – bijvoorbeeld Breda – waar ze mensen helpen met het herstellen van verslaving en tegelijkertijd hun naasten ondersteunen. ”We zitten bewust op een zichtbare locatie in Breda”, legt Jeroen uit. ”We willen het stigma verminderen. Een verslaving is niet anders dan een andere aandoening. Het is een misvatting dat verslaafden slechte of zwakke mensen zijn. Dat is niet waar. Mensen die verslaafd zijn, lijden ook aan een ziekte, net als mensen met diabetes of kanker.”
Een ziekte waar ongeveer tien procent van alle Nederlanders mee kampt. ”Ze hebben geen controle over hun gebruik, waardoor het leven onhanteerbaar wordt”, legt Jeroen uit. ”De verslaving is voor deze mensen op dat moment de oplossing voor een dieperliggend probleem. Ze gebruiken om te ontsnappen aan de realiteit. Ik weet hoe het is”, geeft hij toe.
Lees verder onder de galerij. >
‘Ik vond mijzelf niet verslaafd’
Jeroen was jarenlang verslaafd aan alcohol, cocaïne, lachgas en vrouwen. ”Ik was vijftien toen ik voor het eerst gebruikte. ”Eerst was het allemaal leuk, lol maken met vrienden. Ik was een verlegen jongetje en door te gebruiken, werd ik een stuk mondiger. Later werd ik een zogenoemde high functioning addict. Ik had altijd goede banen, want ik kon wel lekker babbelen. De laatste twee jaar van mijn verslaving werd de situatie onhoudbaar. Mijn bedrijf liep stuk, mijn relatie liep op de klippen en ik ging steeds meer gebruiken.”
Toen Jeroen voor het eerst hulp zocht, vond hij zichzelf niet verslaafd. ”De moed om in te zien dat ik verslaafd ben, kwam pas na veel later. Ik erkende wel dat het zo niet langer ging. Ik ging vooral door met de behandeling om anderen te laten zien dat ik aan mijzelf werkte. Dat werkte niet. Pas toen ik met 69 kilo en hartfalen op de intensive care kwam, durfde ik toe te geven dat alles wat ik zelf kon bedenken om te stoppen, niet werkte. Ik moest gaan leren vooral naar anderen te luisteren.”
Waarom nazorg voor verslaafden zo belangrijk is
Volgens Jeroen zijn er te weinig mogelijkheden om na een behandeling voor verslaving adequate begeleiding te krijgen. ”Verslaafden moeten altijd rekening houden met een bepaalde kwetsbaarheid. Juist daarom is nazorg zo belangrijk.” En daar gaat het in Nederland vaak mis.
”Er is onvoldoende hulp voor het leven na de kliniek. Terwijl dat juist het moment is waar de kans op terugval het grootst is. Mensen keren terug in ‘het normale leven’ en lopen vast. Ben je eindelijk bereid om een behandeling aan te gaan? Dan lopen mensen regelmatig met het hoofd tegen de muur. ‘Te complex’ is een antwoord wat ze vaak krijgen. Wachttijden van drie tot zes maanden zijn geen uitzonderingen. Bij ons begint ondersteuning desnoods binnen 24 uur”, vertelt Jeroen.
Hij vervolgt. ”Wat we ook veel zien, is dat behandeling tegenwoordig blijft steken bij vormen van cognitieve gedragstherapie, omgaan met triggers bijvoorbeeld. Dat helpt, maar tegelijkertijd zien we ook dat bij zulke behandelingen er alleen gefocust wordt op het gebruik en het voorkomen daarvan. Zeker als de behandelduur kort is. Er is simpelweg niet meer tijd om dieper te gaan en te zoeken naar de oorzaken van de verslaving. Onze kliniek is gespecialiseerd in het behandelen van die oorzaken. Gebruik is uiteindelijk slechts een oplossing die je hebt gevonden om dieperliggende oorzaken te verdoven.”
De oplossing voor terugval volgens Phase 01
Bij Phase 01 draait alles om het bevorderen van zelfredzaamheid. ”We helpen verslaafden en hun naasten om het herstel voort te zetten. Een opname in onze kliniek in Kaapstad is de kickstart van het herstel. Daarna staan we voor je klaar met therapie en kun je terecht in onze herstelvestigingen of in één van onze herstelgemeenschappen als je een veilige woon-plek nodig hebt”, zegt Jeroen.
In de herstelvestigingen is er individuele begeleiding van zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid en kunnen cliënten de hele dag mee doen met groepsbijeenkomsten, mindfulness, sport en meer. ”We willen niet dat mensen terugkeren in het oude milieu, waar ze getriggerd worden om weer te gebruiken. Daarom is het belangrijk om aansluiting te vinden bij een nieuwe inspirerende kudde. Bij Phase 01 proberen we een inspirerende vibe te creëren, een plek waar mensen zich thuis voelen. Alles om te voorkomen dat je in de zogenaamde fuck it-modus gaat en terugvalt.”
Wil je meer weten over Phase 01 Herstelbegeleiding? Klik door naar de website. Direct hulp? Bel 100% vertrouwelijk naar 085 06 08 413.