Madlyne is opruimcoach: ‘Alle clichés zijn waar: dit zorgt echt voor een opgeruimd hoofd’

Aan Kant - KonMari - Marie Kondo
Foto: Nathalie Daalderop

Sinds deze zomer is de 42-jarige Bredase Madlyne Schoonderbeek opruimcoach. Met haar bedrijf Aan Kant helpt ze haar klanten aan een volledig opgeruimd huis. Voor eens, maar vooral voor altijd én dus met blijvend resultaat! Ze helpt klanten om thuis meer rust en overzicht te ervaren en meer tijd en energie over te houden voor de dingen waar ze echt blij van worden. “Ik weet inmiddels dat een opgeruimd huis écht een opgeruimd hoofd is”.

De van oorsprong Rotterdamse Madlyne las in de zomer van 2020 iets dat haar leven volledig veranderde. Het boek ‘Opgeruimd’ van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo gaf haar de beste inzichten ooit. Halverwege het boek dacht ze al: “Hier wil ik mijn werk van gaan maken!”

Een van de 11 opruimcoaches

Madlyne is nu niet ‘zomaar’ opruimcoach: ze is gecertificeerd Marie Kondo-consultant! In Nederland zijn op dit moment slechts 11 opruimcoaches actief die net als zij dit uitgebreide certificeringstraject hebben doorlopen. De zogenaamde KonMari Methode® is nu haar handelsmerk en ze is helemaal klaar om haar bijzondere opruimkennis met heel Breda en de rest van Nederland te delen!

Marie Kondo in het kort: hier word ik blij van!

De Japanse Marie Kondo is een fenomeen: ze heeft miljoenen volgers over de hele wereld. Madlyne legt uit: “De kern van Marie Kondo’s opruimmethode is simpel. Bij ieder item stel je jezelf de vraag of je er blij van wordt. Oftewel, does it spark joy?” Hiermee onderscheidt deze methode zich volgens Madlyne van andere opruimmethodes.

“Je maakt de keuzes puur op basis van je gevoel. Hierdoor hou je alleen de spullen over waar je echt gelukkig van wordt of waarbij het functioneel nut je blij maakt. De focus ligt dus niet op wat je wilt wegdoen, maar op wat je wilt houden”.

Lees verder onder de foto >

Je huis voorgoed op orde

Ontspullen is hot. Programma’s als ‘Je huis op orde’ met presentator Viktor Brand trokken wekelijks miljoenen kijkers. Met verbazing zagen de kijkers wat er kan gebeuren als je alles maar blijft bewaren. Het gaat hier natuurlijk om extreme gevallen, maar in de praktijk heeft iedereen spullen waarvan je denkt: wat moet ik er eigenlijk mee? Volgens Madlyne is het in deze tijd, waarin we veel thuis zijn, extra fijn als het opgeruimd is. Maar vooral ook als het opgeruimd blijft.

Vaste, logische plek

“Veel mensen hebben lades en kasten vol troep en vol kleding en veel van die spullen zijn al jaren niet meer aangeraakt. Met deze mensen wil ik aan de slag! Met mijn methode ga je de spullen niet verplaatsen, maar geef je alles waar je blij van wordt voor eens en voor altijd een vaste logische plek”, aldus een enthousiaste Madlyne.

Lees verder onder de foto’s >

Als een wervelwind

Je zou waarschijnlijk verwachten dat een opruimcoach van nature een opgeruimd en gestructureerd type is. Madlyne bewijst het tegendeel. “Als kind had ik al twee kanten. Ik was regelmatig uren achter elkaar bezig met het tot in de puntjes opruimen van mijn kamer, maar kon er vervolgens binnen een mum van tijd weer een complete chaos van maken”. Ze snapte dan zelf niet eens wat er gebeurd was. Alsof er een wervelwind door haar kamer was gegaan. “Het prachtige resultaat was nooit van lange duur en ik begon weer opnieuw met opruimen”. Dit hield Madlyne vol tot de zomer van 2020.

Door het traject kon ze de KonMari Methode® op haar eigen leven toepassen en kwam er eindelijk een einde aan het eeuwige opruimen. Maar het fijnste vindt ze misschien wel dat haar huis nu een plek is waar ze tot rust kan komen.

‘Dankbaar afscheid nemen van de overige spullen’

Niets gaf haar zoveel stress en onrust als altijd maar het gevoel hebben dat ze eigenlijk nog van alles moest doen in huis. Van het weer eens goed uitmesten van de kledingkast, het op orde brengen van de administratie tot het uitruimen van de volgestouwde berging. “Nu heb ik een blijvend opgeruimd huis! Wie wil dat nou niet?”

Minder dan 10 minuten per dag

Het terugleggen van gebruikte spullen op hun vaste plek kost haar nu nog geen 10 minuten per dag. “Eerder durfde ik geen afscheid te nemen van spullen, want wat als ik het ooit nog nodig zou hebben? Ik was gewoon geweldig goed in het zo slim mogelijk opbergen van spullen, waardoor ik zoveel mogelijk kon bewaren.”

Er bleven ook altijd weer spullen bijkomen, waardoor het proces van opnieuw slim moeten opbergen nooit stopte. “Het keerpunt kwam toen ik echt bewuste keuzes ging maken op basis van mijn gevoel over welke spullen ik graag in mijn leven wilde hebben. Van de overige spullen heb ik dankbaar afscheid genomen.

Lees verder onder de foto >

Marie Kondo - KonMari methode
Foto: Nathalie Daalderop

Aandachtstekortstoornis vraagt om structuur en overzicht

Madlyne kwam er jaren geleden achter dat zij ADD heeft, een aandachtstekortstoornis. Dit verklaarde voor haar veel over de dingen waar ze tot dan toe tegenaan liep in haar leven. Met zo’n druk hoofd is de behoefte aan structuur en overzicht groot. Zeker ook in huis. “Veel van de onrust die ik altijd voelde als ADD’er is nu opgelost, omdat ik nooit meer stress heb over wat er allemaal nog moet gebeuren in huis. Thuis is nu een plek waar ik mijn batterij weer kan opladen”.

Ze woont samen met haar partner en twee poezen in een knus appartement in het centrum van Breda. Toen Madlyne haar Marie Kondo-opruimproces startte wist zij haar partner al snel enthousiast te krijgen. Hij steunde haar en is dolblij met het resultaat. “Ontzettend fijn om alleen maar spullen te hebben waar ik blij van word en precies te weten waar alles ligt. Ik bleek zoveel meer spullen te hebben dan ik oorspronkelijk had gedacht”, aldus de opgeruimde partner van Madlyne.

Lees verder onder de foto’s >

‘Ik zorg voor oogkleppen’

Omdat Madlyne als ADD’er als geen ander weet hoeveel mentale ruimte en energie het kost als je huis ongeorganiseerd en chaotisch is, focust ze zich voor haar werk voornamelijk op het werken met andere AD(H)D’ers. Maar uiteraard helpt ze ook anderen die last hebben van teveel spullen en rommel in huis. 

In het opruimproces met haar klanten zorgt ze voor een duidelijk plan van aanpak en werkt ze met een vaste volgorde in categorieën. Eerst kleding. Daarna volgen boeken, papier, losse spullen en sentimentele items. De Bredase opruimcoach zorgt als het ware voor oogkleppen voor de klant om zo te kunnen focussen op de klus die voor ze ligt. “Als ik dat niet zou doen, ziet de klant alleen de chaos, en dat legt je lam”. Je kunt het hele opruimproces samen met haar doen, maar je kunt ook een losse sessie bij haar afnemen waarbij één specifieke categorie of ruimte wordt aangepakt. “Ik kan niet wachten om alle Bredanaars de vreugde van opruimen te laten ervaren!”

Lees verder onder de foto >

Aan Kant - Marie Kondo - KonMarie methode
Foto: Nathalie Daalderop

Wil jij ook opgeruimd het nieuwe jaar in?

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere opruimmethode? Madlyne biedt één op één opruimcoachingsessies aan, maar geeft ook online workshops voor medewerkers van bedrijven over een opgeruimde thuiswerkplek. Op haar Instagram account @aankant deelt ze inspiratie en tips op het gebied van opruimen en de KonMari Methode®, maar ook op het gebied van productiviteit, mindset en persoonlijke groei.

Speciaal voor lezers van Indebuurt Breda stelt Madlyne twee sessies van anderhalf uur beschikbaar. Daarin helpt ze je op weg met het opruimen van één categorie in jouw huis waar jij de meeste onrust in ervaart. Woon je binnen 40 kilometer van Breda? Meld je voor 14 januari hieronder aan en maak kans op zo’n sessie!

 • Door deel te nemen ga je automatisch akkoord met de actievoorwaarden.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Susanne is interieurstylist: ‘Ik zoek altijd naar harmonie, eenheid en rust’”

Susanne is interieurstylist: ‘Ik zoek altijd naar harmonie, eenheid en rust’

Ga naar “Bredase Jolissa helpt vrouwen van vage klachten af: ‘Met voeding kun je heel veel’”

Bredase Jolissa helpt vrouwen van vage klachten af: ‘Met voeding kun je heel veel’

Ga naar “Ooit kon hij niet zonder drugs, nu helpt Jeroen zelf verslaafden: ‘Ik wil voorkomen dat ze terugvallen in de fuck it-modus’”

Ooit kon hij niet zonder drugs, nu helpt Jeroen zelf verslaafden: ‘Ik wil voorkomen dat ze terugvallen in de fuck it-modus’

Aangeboden door Phase 01 Herstelbegeleiding

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “3- of 4-daagse stedentrip € 129,00”

3- of 4-daagse stedentrip € 129,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99”

Alle Maybelline en L’Oréal make-up van € 19,98 voor € 9,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Financieel Medewerker”

Financieel Medewerker

 • ViaJou werving & selectie
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Open dag opleiding vrachtwagenchauffeur”

Open dag opleiding vrachtwagenchauffeur

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Uitvoerend projectleider voor (te) gekke projecten”

Uitvoerend projectleider voor (te) gekke projecten

 • Livingprojects
 • Fulltime
Livingprojects in Breda heeft een vacature voor een uitvoerend projectleiderLivingprojects in Breda heeft een vacature voor een uitvoerend projectleider

Topper

Ga naar “Scanmedewerker”

Scanmedewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Adviseur Particuliere Verzekeringen bij Veldsink Groep”

Adviseur Particuliere Verzekeringen bij Veldsink Groep

 • Veldsink – Lodewijks van Ginneken, Sprundel
 • Fulltime
Veldsink - Lodewijks van Ginneken, SprundelVeldsink - Lodewijks van Ginneken, Sprundel

Topper

Agenda

Ga naar “Duikboot Festival”

Duikboot Festival

 • 27 augustus 2022
Ga naar “Terrasverbouwing bij Pier15”

Terrasverbouwing bij Pier15

 • Van 3 jun t/m 23 sep
Ga naar “AMGEN Singelloop Breda 2022”

AMGEN Singelloop Breda 2022

 • 2 oktober 2022
singelloop 2019
Ga naar “Brand Parkies 2022”

Brand Parkies 2022

 • Van 12 jul t/m 16 aug
Ga naar “Breda Live”

Breda Live

 • Van 8 jul t/m 9 jul