Babbe bouwde zelf in acht maanden tijd haar restaurant Foodguerilla

Door Annemijn Heijstek 8 februari 2019

Lange tijd was Babbe bezig met het verwezenlijken van haar grote droom: een bioboerderij opzetten. Toen deze droom in duigen viel, stortte ook de rest van haar wereld in. Toch ging Babbe niet bij de pakken neerzitten: “Ik was zo verschrikkelijk boos op de wereld, maar ik heb die woede om kunnen zetten in kracht.”

Om haar droom waar te maken – het creëren van een ecologisch utopia – volgde Babbe een ondernemersopleiding, waar ze leerde een bedrijfsplan te schrijven. Babbe was vormgever in het theater, maar met vier kinderen waren de onregelmatige theatertijden niet handig. Daarom verruilde ze haar baan in het theater voor een baan in de zorg. Ondertussen werkte ze hard aan haar plan.

Nadat Babbe de perfecte boerderij vond en haar bod werd geaccepteerd, moest ze langs alle banken om geld los te peuteren. Toen ze na een jaar eindelijk de benodigde €500.000,- bij elkaar had, ging ze terug naar de makelaar. Die had slechts nieuws: drie dagen ervoor had hij de boerderij verkocht.

Nulpunt

Toen stortte alles in elkaar. Haar huwelijk liep al tijden niet goed. Toch besloten Babbe en haar (inmiddels) ex-man om twee huizen te creëren op de boerderij. Toen de boerderij niet doorging, liep ook haar huwelijk stuk. Ze verloor haar baan en kwam in een sloopwoning in de wijk Heuvel terecht, waar ze ook nog te maken kreeg met een gewapende overval.

Reden genoeg om bij de pakken neer te gaan zitten, maar niet voor Babbe. “Ik had twee opties: ik kon de bijstandsmoeder uithangen en mijn handjes ophouden, of ik kon dit zien als een nulpunt en vanaf daar gaan doen wat ik wilde.” Het werd de laatste optie. “Ik had toch niets meer te verliezen.”

Foodguerilla
Foto: indebuurt Breda

De gemeente zocht ter invulling van een stuk grond op het terrein van STEK een creatieve geest en zo kwamen ze bij Babbe uit. Door haar werk bij Belcrum Beach was ze inmiddels een goede bekende van de gemeente. Babbe leende €10.000,- van haar moeder en bouwde in acht maanden tijd met behulp van haar vrienden – “de allerbeste vrienden ooit” – Foodguerilla. Ditmaal zonder bedrijfsplan, maar met een ongekend portie doorzettingsvermogen.

Duurzaam

Foodguerilla is een duurzaam restaurant. Babbe kookt er veelal met biologische producten die gered worden van verspilling. Het restaurant is daarnaast gebouwd van duurzame materialen. Zo wist Babbe grote hoeveelheden hout van de sloop op de kop te tikken. De bar is gemaakt van oude traptreden van het casino; de ramen van Foodguerilla zijn de oude ramen van Kasteel Bouvigne; het glas in de deur zijn de oude ramen van het Stadsarchief en de glas-in-loodramen komen van een kraakkerk aan de Baronielaan. Bijna alle materialen en spullen van en in Foodguerilla hebben een verleden en een verhaal.

Foodguerilla
Foto: indebuurt Breda

Acht maanden lang deed Babbe niets anders dan bouwen. “Daar heb ik me wel heel schuldig over gevoeld. Alles draaide om het bouwen van het restaurant, terwijl de scheiding ook heel moeilijk was voor mijn kinderen. Dat schuldgevoel heb ik later ook tegen mijn kinderen uitgesproken, maar ze hebben wel geleerd dat je nooit moet opgeven. En dat zie ik nu ook wel in ze terug.”

Voedselbos

Het resultaat mag er zijn. Babbe’s kookkunsten zorgen er al vanaf het prille begin voor dat het restaurant altijd vol zit. Nu Foodguerilla op rolletjes loopt, is deze powervrouw alweer bezig met haar volgende project: een voedselbos. In de buurt van Chaam creëert Babbe een gesloten, zelfvoorzienend ecosysteem. Alle bomen, planten en struiken staan met een reden naast elkaar en bijna alles is eetbaar.

Foodguerilla
Foto: indebuurt Breda

Hoewel Babbe trots is op wat ze heeft bereikt met Foodguerilla, ligt haar hart bij het voedselbos. “Ik ben een leuke-plekken-creëerder. Dat doe ik eigenlijk al heel mijn leven. In het theater, op Belcrum Beach, de kroeg die ik heb opgezet in de kerk die ik kraakte, Foodguerilla en nu het voedselbos.”

Of ze ooit klaar is met leuke plekken creëren? “Bij het voedselbos wil ik een pluktuin en een educatietuin opzetten, dat is echt een langetermijnproject. Als dat uiteindelijk gelukt is, wil ik een ecowoning bouwen. Tegen de tijd dat ik daar mee klaar ben, is het denk ik wel tijd om een stapje terug te zetten.”

Lees ook:

pannenkoekenrestaurant Dennenlucht

3 x de lekkerste proeverijen bij Dennenlucht

Een ideaal dagje uit: een heerlijke boswandeling maken in het Mastbos en deze afsluiten met een high...
huurwoningen breda funda

Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare Bredase huurwoningen op Funda staan

Een beschikbare huurwoning vinden in Breda is niet zo eenvoudig. Er is nu eenmaal meer vraag dan aan...

Meer over Foodguerilla ontdekken?

Foodguerilla biologische restaurants

Vandaag gesloten

Veilingkade 9b, Breda

Bekijk meer:biologische restaurants

adv.