Tosca organiseert vintagetours in Breda: ‘Ik help mensen de parels eruit te pikken’

Door Marjan Kieboom 30 oktober 2018

Tosca Heemskerk is altijd al servicegericht geweest en zo’n type dat alles in goede banen leidt. De ondernemende Superrebel officemanager en freelance expatcoach tilt haar oude liefde voor tweedehands kleding naar een hoger plan in een heuse tweedehands shoptour door Breda. Doel: maandelijks een vrijdag met toeristen uit binnen- én buitenland op shopexpeditie.

De blonde en geheel in zwart gehulde Tosca vertelt in Vermut enthousiast over haar prille onderneming, waar ze als local via Airbnb vintagetours in Breda gaat aanbieden. Eigenlijk strikt genomen geen vintage tours zoals over de grenzen, maar een tweedehands shop experience. “Is toch echt iets anders,” knipoogt ze. Een kleine uitleg: “Vintage is grofweg jaren 30 tot en met 70, dat vind je bijvoorbeeld bij vintagewinkel Episode in Amsterdam. Ook leuk, want daar vis ik ook wel eens iets aparts uit voor een feest, maar dat breng ik daarna meestal net zo snel weer terug. Tweedehands is vaak ouder dan een jaar.”

Een aantal weken geleden maakte Tosca een profiel aan op Airbnb. Daarop volgde natuurlijk het Facebookevenement voor de dagjesmensen uit Drenthe en Limburg die ook welkom zijn zich aan te sluiten. “Ik heb vroeger zelf ook in tweedehands winkels gewerkt in Amsterdam en Hilversum, én als personal shopper. Zelf draag ik natuurlijk ook veel tweedehands. In mijn tours ga ik de mensen helpen de parels te vinden. Ik kijk daarbij goed naar de persoon tegenover me.” Zelf draagt ze altijd zwart zoals de Scandinaviërs, stelt ze. “Als iemand mij rood aanbeveelt, kan ik daar niks mee.” Ze zal dan ook nooit iemand iets opleggen.

Tosca
Een tweedehands outfit die Tosca bij elkaar heeft geshopt | Foto: indebuurt Breda

High end en het middensegment 

Vandaag gaan we samen twee shops (geen spoiler!) bezoeken die gerund worden door twee vriendinnen van haar. De twee stops op de route zijn een winkel in high end tweedehands kleding en eentje met een collectie in het middensegment. “Dus geen Zara’s en H&M’s.” Tosca kwam zo’n twintig geleden uit Amsterdam naar het zuiden en constateerde dat het aanbod tweedehands winkels hier te wensen overliet. “Vreselijk toendertijd,” stelt ze. “Dit soort winkels floreert nu gelukkig.”

Haar liefde voor tweedehands is eigenlijk per toeval ontstaan. Ze houdt heel erg van de Scandinavische merken en die werden hier destijds weinig aangeboden in de winkelstraten. Maar wel in tweedehands zaken. Zelf werkte ze lang geleden bij boetiek ’t Oortje in Hilversum, een zaak in de alternatieve hoek, en bij Pauw Amsterdam. Daar is haar liefde voor mooie spullen en kwaliteit ontstaan. “Als je dezelfde kwaliteit in tweedehands kunt vinden, dat wat een ander niet heeft – want er is maar éen exemplaar van – dan is de keuze snel gemaakt. Het is voor mij een sport om een ander te helpen de mooie dingen eruit te vissen.”

Tosca
Een setje uit één van de winkels die Tosca aandoet met haar tour | Foto: indebuurt Breda

Uitgebreide tourbeschrijving 

Haar nieuwe onderneming past prima binnen haar profiel. “Ik ben natuurlijk al behoorlijk service verlenend bezig als officemanager, ik regel alles. Daarnaast begeleid ik freelance expats in hun zoektocht naar een huis, help ze aan scholing, sport en een inschrijving bij de KvK. En toch de kriebels: ik wil iets nieuws beginnen.”

Op Airbnb prijkt inmiddels een ‘mega uitgebreide’ tourbeschrijving, internationaal en met agenda. De tour is voor één tot zes mensen, want Tosca wil alle deelnemers genoeg aandacht kunnen geven. Doorgaans haar aanpak? “Ik scan de winkel heel snel, kijk hoe alles geëtaleerd en gepresenteerd is. Maar vooral het personeel is reuzebelangrijk. Ik zoek niet per se naar behulpzaam, maar naar vriendelijk. Ik wil de kans krijgen zelf rond te kijken.” Bijna al haar tweedehands vondsten hangen nog in haar kast. “Juist alles wat ik in de stad koop, geef ik weg of gaat in een zak retour naar de winkel. Ik hoef de term ‘duurzaamheid’ natuurlijk niet meer te noemen, toch?” Haar eigen kast puilt dan ook niet uit: “Twee keer anderhalve meter denk ik, en dat hou ik graag zo.”

Lees ook:

Tea(Cup)Cake

Katelijn leeft met deze vintage theesalon haar droom

Thee drinken en daarna de theepot mee naar huis nemen: het kan bij Tea(Cup)Cake. Katelijn Gravemaker...
SoMobile

Geniaal! Jeroen van SoMobile bedacht een abonnementendienst voor je auto

Alle voordelen van een auto leasen, maar dan met een auto die écht van jou is: het kan bij SoMobile....
Roadunity

Brian startte op zijn vijftiende een succesvolle onderneming

Brian de Graaf (17) uit Terheijden leeft zijn jongensdroom: meerijden in dikke auto's en er nog voor...

adv.